Vita a gyerekkel? 5 helyzet, amikor jobb, ha engedsz és ráhagyod

Vita a gyerekkel? 5 helyzet, amikor jobb, ha engedsz és ráhagyod

Címlap / Életmód / Vita a gyerekkel? 5 helyzet, amikor jobb, ha engedsz és ráhagyod

Mindannyiunk emlékezetében él legalább néhány olyan emlék, amikor gyerekként nagyon akartunk valamit, de szüleink hajhatatlanok voltak és mi iszonyúan igazságtalannak éreztük. Vannak tehát helyzetek, amikor jobban jársz, ha engedsz a gyereknek, pláne ha tízéves kor alatti. Íme öt helyzet, amikor nem érdemes veszekedni vele, hanem jobban jársz, ha ráhagyod.

Ha nem akar kabátot venni

A melegen öltözés kérdés állandó harc a gyerek és az anya között. Az orvosok azt mondják, elhihetjük nekik, mikor azt mondják, nem fáznak, mert az ő testük másképp érzékeli a hőmérsékletet és tényleg kevésbé fázósak, mint gondoljuk. Ráadásul szinte mindig rohangálnak, legalábbis nem egy helyben ücsörögnek a szabadban, így gyakrabban ki is melegszenek. Néha tehát engedjünk neki és elégedjünk meg egy vékonyabb dzsekivel is. A betegségek nagy részét ugyanis a gyerekeknél úgyis vírus okozza, nem a meghűlés. 

Ha nem akar megenni valamit

A dietetikusok szerint a lurkóknak kevesebb ételre van szükségük, mint szüleik gondolják és ha étrendjük kellőképpen változatos, akkor nincs miért aggódni akkor sem, ha – szerintünk – annyit eszik, mint egy madár. Általában a fehérjebevitel mértékét is eltúlozzuk, pedig egy 35 kilós gyereknek kevesebb, mint egy „gyerektenyérnyi szelet” csirkemell is bőven elegendő naponta. Nyugodtan kínáld meg a zöldséggel, de ha nem kér, ne aggódj és ne erőltesd. Nem lesz semmi baja, ha nem eszik minden nap húst vagy zöldséget – és ne feledd, ha erőlteted, csak jobban fog ellenkezni. 

Ha nem úgy ír házi feladatot, ahogyan te szeretnéd

Egyes gyerkőcök egyből megírják a leckét amint hazaérnek, mert mihamarabb le akarják tudni, míg mások az utolsó utáni pillanatig halogatják. Nem vagyunk egyformák, valaki szeret túlesni a „kellemetlenségeken” és utána relaxálni, valaki pedig előbb kiengedi a gőzt és utána lát neki a feladatának. Hagyd, hogy ő döntse el, mikor szeretné megírni a házi feladatát, sőt, meg is kérdezheted tőle, mit preferál, így érezni fogja, hogy egyenrangú félként kezeled, ami jól fog esni neki. 

Ha cumizva akar elaludni

A szakemberek szerint a gyereknek legkésőbb hatéves korára le kell szoknia a cumiról, mert ilyenkor már elkezdenek nőni a csontfogaik és félő, hogy azok később csálén fognak állni emiatt. Ennél persze jóval hamarabb (már 1-2 éves korban) próbálja a szülő elvenni tőle a cumit, ami ha működik és a gyerek kooperatív nagyszerű, de ha nagy a dráma emiatt, akkor érdemes engedni, hiszen nem lesz belőle tragédia.

A fogászok azt mondják, ha a gyerek elalszik és kiesik a szájából a cumi, akkor nem veszélyezteti a csontfogak növekedését és mire nagycsoportos vagy iskolás lesz, valószínűleg társait látva magától fogja eldobni a cumit, mert cikinek érzi majd. 

Ha valami őrült cuccot akar hordani

A gyerekek is – mint mindenki más – önkifejezésre használják az öltözködést. Ha a csemete a szuperhőst ábrázoló pizsamafelsőjében vagy hercegnős ruhájában szeretne lemenni a játszótérre és ragaszkodik ehhez, ne vitatkozz vele. A néhány „ünnepi” ruha kivételével (amit előre megbeszélve elkülöníthetünk) engedjük, hogy kedvére válasszon magának. Remek üzenet számára, ha már fiatalkorban ő döntheti el, mit vegyen fel, hiszen erősíti függetlenségét és gyakorolhatja szabad akaratát.

Fontos, hogy szülőként következetes legyél, de ne feledd, hogy vannak dolgok, amik nem olyan fontosak, hogy olykor ne tudj engedni belőlük a gyerek javára. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást