Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Címlap / Életmód / Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Az orvostudománynak vannak slágertémái, amelyeket évtizedek óta kutatnak, és még mindig alig jutottak előrébb. Az olyan nagy egészségügyi problémákon kívül, mint a rák, a demencia, vagy a szív- és érrendszeri betegségek, ilyen például az öregedés folyamatának tanulmányozása, illetve visszafordítása is. Laikus szemmel ez nagyon furcsának tűnhet, hiszen az öregedést egyértelmű, magától értetődő dolognak tartjuk, de sejtszinten igenis lehetséges megállítani, sőt, visszafordítani – most pedig izraeli kutatók a gyakorlatban is sikerrel jártak.

Az oxigén lehet a kulcs

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása során kiderült, hogy a hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és részben megfordíthatja az öregedés folyamatát. Hogy ez mit jelent pontosan? A szakértők bebizonyították, hogy a magas nyomású oxigén egy speciális kamrában képes rávenni a sejteket, hogy fiatalodjanak. Egészen részletesen: a résztvevők telomereinek rövidülése állt meg, ami óriási szó az orvostudományban.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Szerepe kettős: megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, és a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ha ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást