Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Címlap / Életmód / Egészség / Visszafordították az öregedést izraeli kutatók

Az orvostudománynak vannak slágertémái, amelyeket évtizedek óta kutatnak, és még mindig alig jutottak előrébb. Az olyan nagy egészségügyi problémákon kívül, mint a rák, a demencia, vagy a szív- és érrendszeri betegségek, ilyen például az öregedés folyamatának tanulmányozása, illetve visszafordítása is. Laikus szemmel ez nagyon furcsának tűnhet, hiszen az öregedést egyértelmű, magától értetődő dolognak tartjuk, de sejtszinten igenis lehetséges megállítani, sőt, visszafordítani – most pedig izraeli kutatók a gyakorlatban is sikerrel jártak.

Az oxigén lehet a kulcs

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása során kiderült, hogy a hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és részben megfordíthatja az öregedés folyamatát. Hogy ez mit jelent pontosan? A szakértők bebizonyították, hogy a magas nyomású oxigén egy speciális kamrában képes rávenni a sejteket, hogy fiatalodjanak. Egészen részletesen: a résztvevők telomereinek rövidülése állt meg, ami óriási szó az orvostudományban.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Szerepe kettős: megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, és a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ha ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár.

Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős.

Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő. Így a szervezet halhatatlanná válik (legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el).

Pavel Danilyuk/pexels.com

Pontosan ezt, a telomerek rövidülését sikerült most megakadályozniuk az izraeli kutatóknak. A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt.  A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után. Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek. Megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Ez egészen egyszerűen annyit tesz, hogy nemcsak a rövidülést sikerült megakadályozni, de a telomerek még hosszabbak is lettek.

Ez pedig nem az öregedés megállítása, hanem már a visszafordítása. A kutatások során a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az oxigénkamrától azonnal tíz évvel fiatalabb lesz az ember, de egy tökéletes első lépés ahhoz, hogy tényleg megértsük, megállítsuk, és potenciálisan vissza is fordíthassuk majd a jövőben a sejtszintű öregedést.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást