Lelassítja az öregedést a szex, ha legalább ennyiszer csinálod hetente

Lelassítja az öregedést a szex, ha legalább ennyiszer csinálod hetente

Címlap / Szerelem / Szex / Lelassítja az öregedést a szex, ha legalább ennyiszer csinálod hetente

Nem mintha még külön indokot kellene rá keresni, de a szexnek számos kedvező élettani hatása van, amit régóta ismerünk: segít csökkenteni a vérnyomást, megszünteti a stresszt, de még a jobb alváshoz és az erősebb immunrendszerhez is hozzájárul, amellett, hogy természetesen a partnereddel is közelebb érezhetitek magatokat egymáshoz, ha aktív szexuális életet éltek. A jó tulajdonságok azonban itt még nem érnek véget.

Fiatalon tart a szex?

A University of California vizsgálata során 129, párkapcsolatban élő anyát vontak be egy kísérletbe. Az egy hetes megfigyelés során a nőknek minden nap kellett írniuk egy riportot arról, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, volt-e konfliktusuk, támogatva érzik-e magukat, illetve mennyire érzik erősnek a kapcsot köztük és a párjuk között.

Amikor a beérkezett jelentéseket összevetették a nők vérmintáival, érdekes eredményre jutottak: azoknak az anyáknak a vérében, akik legalább egyszer szeretkeztek a partnerükkel a vizsgált hét során, jelentősebben hosszabbak voltak a telomerek.

A telomerek lényegében a DNS körül található védőburkok, amelyek az idő során lebomlanak, ezt a bomlást pedig az egészségtelen étrend, a dohányzás vagy éppen a rendszeres alkoholfogyasztás is elősegítheti.

Ám a vizsgálat szerint a rendszeres, legalább heti egyszeri szexuális élet segítheti a telomerek megőrzését, amelyek így a sejtjeid számára is védelmet jelentenek. Ha pedig a sejtjeid nem kezdenek el öregedni, akkor te sem.

Lelassítja az öregedést a szeretkezés, de csak ha legalább ennyiszer csinálod

Bár a szex természetesen nem jelenti az örök élet titkát, és az idő múlását nem lehet megállítani, a tanulmány szerint a fizikai kapcsolat lelassíthatja az öregedést, és segíthet, hogy fiatal és egészséges maradj.

A biztató eredmények további vizsgálatokra várnak

Természetesen egy ilyen rövid és kis létszámú vizsgálat még nagyon sok nyitott kérdést hagy maga után, és több ponton is megerősítésre vár, de mivel korábbi vizsgálatok is rámutattak már a szex jótékony hatására, így a kutatók magabiztosak a kérdésben: úgy vélik, nem tévedhetnek, amikor a rendszeres szexuális életet is az egészségmegőrző tevékenységek listájára helyezik.

Természetesen ettől még nem kell úgy érezned, hogy nyomás lenne rajtad, vagy, hogy ha éppen nincs partnered, esetleg nem kívánod a szexet, akkor már rendelheted is a járókeretet.

Az öregedés lelassításának és az aktivitás megőrzésének ugyanis számos más, szintén tudományosan bizonyított módja van. A rendszeres testmozgás, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a stressz kerülése minden bizonnyal jót tesz a hosszú távú egészségednek, sőt nem is valószínű, hogy ezek hiányát a rendszeres szex önmagában pótolhatja.

Minden esetre, ha van kivel, van hol van mikor és még kedved is van, akkor ez a tanulmány jó kis ürügy lehet ahhoz, hogy ma este elcsábítsd a párod a hálószobában – vagy ahol jól esik – egy kis összebújásra. Nyugodtan mondd, hogy kizárólag a közös egészségeteket érdekében teszed!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!