Így viselheted el a diétás érzelmi hullámvölgyeket

Így viselheted el a diétás érzelmi hullámvölgyeket

Címlap / Életmód / Egészség / Így viselheted el a diétás érzelmi hullámvölgyeket

Az életmódváltás sosem egyszerű, pláne, ha a nagyon rossz minőségű ételeket kell magad mögött hagynod, miközben a mozgást is igyekszel beiktatni a mindennapjaidba. Milyen érzelmi hullámvölgyekkel kell számolnod és hogyan győzheted le őket?

Az egészséged és a boldogságod

Alapjában véve nem fog gyökerestül megváltozni az életed a pluszkilók nélkül, hiába is vársz csodát a fogyástól. Persze a kilók leadása szinte mindig meghozza az elveszettnek hitt önbizalmat, de ez egyben azt is jelenti, hogy ennyire függsz a környezeted és mások véleményétől.
Sokkal fontosabb azt elfogadnod, hogy saját életed befolyását csak te alakíthatod, nem pedig a környezeted az, ami meghatározza a lehetőségeidet, kitűzheti helyetted a céljaidat. Ha az tesz boldoggá, hogy karcsú lehetsz, akkor tegyél meg mindent az ügy érdekében, de egyébként mindenkoron az egészségedet kell szem előtt tartanod, nem pedig egy idealizált testképet.

Győzd le az önsajnálatot!

Sajnálhatod magadat, hogy miért vannak olyan nők, akik szinte bármit megehetnek, sosem híznak, de ettől még a te alkatod mit sem fog változni. El kell fogadnod, hogy mindenki másban szerencsés, ugyanis az önsajnálat semmiben sem fog előbbre vinni.
Könnyen lehet, hogy az a hölgy, akit irigyelsz az alakja miatt, pont azon aggódik, hogy még egy-két kilót sem tud felszedni, de akár az is lehet, hogy szinte minden nap órákon át edz.
Sosem tudhatod, hogy ki, mivel tölti a szabadidejét, mennyit sportol, mit eszik, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy csak és kizárólag a szerencsés genetika az, ami befolyásolja a megjelenését.

Unalom ellen

Nagyot tévednek azok, akik azt állítják, hogy az életmódváltás unalmas. Még egy vegetáriánus is rendkívül változatosan tud táplálkozni, ha kellő figyelemmel és lelkesedéssel néz az étkezés elé, nem pedig olyasvalaki, aki húsokkal is színesítheti a mindennapokat. Nem csoda, hogy beleunsz az egészbe, ha egész nap csak egyfajta salátát tömsz grillezett csirkemellel…
Igyekezz minél több ismeretet elsajátítani a konyhában, hiszen így akár már három-négy alapanyaggal is csodát művelhetsz. Meglátod, egyáltalán nem fogod úgy érezni, hogy bármiről is le kell mondanod, ha megpróbálsz változatos, mégis egészséges étrendet összeállítani magadnak.

Ne legyél türelmetlen!

Ugyancsak gyakran jelentkező érzelem az életmódváltás során a türelmetlenség, ami lényegében teljesen érthető, ám egyáltalán nem segíti a dolgok előrehaladását.
Ha rád tör a türelmetlenség, mindig gondolj arra, hogy hány éven keresztül elhanyagoltad a megjelenésedet, hány éven keresztül nem voltál hajlandó semmit sem tenni azért, hogy megváltozzon a helyzet! Bizonyára te is sorolni tudod az alkalmakat, amikor nem érdekelt, hogy éjjel van, mert éhes voltál, vagy amikor legyintettél a pluszkalóriákra, csak mert „ettől még nem változik semmi”.
Nos, a szervezetednek ezt a megterhelést folyamatosan el kellett viselnie, és most még a változás is megerőltető számára, a kezdetekben még akkor is, ha az pozitív irányba történik. Ne feledd, a pluszkilók sem egy hét alatt rakódtak rád, az eltűnésüket sem várhatod ennyi idő alatt!

Kitartás!

A bikini szezon közeledtével egyre többen gondolnak rá, hogy milyen jó lett volna, ha már két-három hónappal korábban elkezdik a sportolást és az odafigyelést, hiszen ebben az esetben, a jelenben már sokkal elégedettebbek lehetnének. Ezt az alapelvet követve teljesen mindegy, hogy júliusra kerülsz topformába, vagy éppen októberre.
Ha kitartóan követed azt, amit kitűztél magad elé, akkor nem csak az lesz a fontos, hogy jól mutass nyáron a bikiniben, hanem hogy egy az egyben elégedett legyél magaddal. Akkor is, ha meztelen vagy, és akkor is, ha egy csinos ruhába bújsz. Ezt azonban csak komoly kitartással tudod elérni.

Ne fojtsd el az érzelmeidet!

Nagyon fontos, hogy soha ne fojtsd el az érzelmeidet, de ez különösen igaz akkor, ha életmódot váltasz. Főleg, ha nagy változásról van szó, előfordulhat, hogy egészen mélyen rejlő félelmek, már-már elfeledett sérelmek törnek a felszínre. Ez – mint minden egyéb változás esetén – teljesen normális reakció.
Nem szabad elrejtened, hiszen hozzád tartozik, és aligha találnál jobb alkalmat arra, hogy minden felszínre kerüljön, mint amikor az egészséged és a tested is megújul. Ráadásul dühösen, mérgesen sokkal nehezebb nemet mondani a habos süteményeknek, mint elégedetten, kiegyensúlyozottan.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást