Ez a világ legveszélyesebb masszázsa: valódi pengékkel végzik

Ez a világ legveszélyesebb masszázsa: valódi pengékkel végzik

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ez a világ legveszélyesebb masszázsa: valódi pengékkel végzik

Masszázsra általában lazítani megy az ember, de te mennyire lennél nyugodt, ha a masszőröd két méretes húsbárdot húzna elő, hogy egy kicsit megdolgozzon velük? Akár hiszed, akár nem, ilyen masszázs bizony létezik, ráadásul hosszú-hosszú hagyománya van, ami azt jelenti, hogy az emberek évezredeken keresztül hajlandóak voltak fizetni azért, hogy valaki egy kicsit aprítsa őket.

Noha veszélyesnek tűnik, a daoliao, amelyet „késmasszázsnak” vagy „késterápiának” fordíthatunk, úgy vélik, fizikai és érzelmi gyógyító képességekkel rendelkezik, és több mint 2000 éve jelen van a kínai orvoslásban.

Mai követői szerint legelőször az ókori Kínában kezdték el használni ezt a masszázsfajtát a helyi szerzetesek. Japánba a Tang-dinasztia idején, több mint 1000 évvel ez előtt terjedt el, majd az 1940-es években a kínai polgárháború után Tajvanon is megjelent.

Kínában és Japánban ma már nem egyszerű olyat találni, aki késmasszázzsal foglalkozik, ám Tajvanon az utóbbi években ismét elkezdett feléledni a tradíció, az emberke pedig a modern élet problémáira, egészségügyi panaszokra és stresszre keresnek megoldást a késmasszázsban.

A masszázs során a kések „qi ajtókat” vagy nyomáspontokat céloznak meg, hasonlóan a kínai orvoslás más típusaihoz, például az akupunktúrához, megnyitva ezzel a csatornákat a testben áramló energiák előtt. De masszőrök úgy vélik, hogy az acél pengéknek más, láthatatlan ereje is van: egyesek szerint a hagyományos kezelések során a páciensek negatív energiája, rossz karmája átkerül a masszőrre, aki ugyan segít az asztalon fekvőnek megszabadulni a kedvezőtlen hatásoktól, azonban az érintés útján óhatatlanul felvesz belőlük valamennyit.

A daoliao gyakorlói hisznek benne, hogy az acél pengék megakadályozzák ezt az energiaátvitelt.

A késmasszázsnak egyébként szigorú szabályai vannak: például ha a masszőrnek rossz kedve van, nem végezheti a kezelést, nehogy véletlenül átadja a negatív energiákat a páciensnek, de legyünk őszinték, egyébként sem tűnik jó ötletnek, hogy valaki, aki rossz passzban van, két húsvágó bárddal kezdjen hadonászni a fejünk körül. Hogy megőrizzék az energiájuk tisztaságát, a masszőröknek vegán diétát kell követniük, rendszeresen edzenek és általában együtt elvégeznek néhány gyakorlatot azzal is, aki a masszázsra érkezik, mielőtt a masszázságyra feküdne. Ez a fizikai aktivitás az energiák felébresztését szolgálja, amelyek aztán már szét tudnak áramlani a testben, de valószínűleg része van abban is, hogy nagyon sokan elalszanak a késmasszázs alatt.

Maga a masszázs egyébként ruhán és takarón keresztül zajlik, apró, szeletelő mozdulatokkal, és tompa, életlen, de valódi bárdokat használnak hozzá.

A népi gyógymód hívei állítják, hogy a késmasszázs segít leküzdeni a stresszt, jobban tudnak aludni tőle és az általános egészségügyi állapotukon is javít, a BBC újságírója pedig, aki ellátogatott egy hagyományos kezelésre, azt mondta, hogy számára a 70 perces szeletelés inkább élmény, mintsem klasszikus értelemben vett masszázs volt, ahol valóban ellazult, kellemesen érezte magát, ám egy titkos, letűnt világba is bepillantást nyerhetett – és nem mellesleg ő is elaludt a kezelés közben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást