Kikapcsolódás / Szórakozás

Sört írhat elő a doki? 4 vicces és meglepő tény, amit nem tudtál a habos italról

Ma duplán van okod egy jó sörre!

Hát igen, van mit ünnepelni, hiszen ma van a sör világnapja! A nyári melegben egy pohár hideg sör mindig jól tud esni, de augusztus első péntekén egyébként is van ok a csapolásra. Egy kis amerikai kocsmában, Santa Cruzban kezdték el ezen a napon tartani a sör ünnepét, aztán, amikor az eseménynek weboldalt is készítettek, gyorsan híre ment a dolognak. Azóta világszerte kocsmák, bárok, éttermek ünneplik ezen a napon a habzó italt.

A sörünnep célja, hogy összehozza a sörbarátokat, és ünnepelje azokat, akik lehetővé teszik, hogy a poharadba kerüljön a hűsítő ital, a sörfőző mesterektől a csaposokon át a pincérekig. Az ünnep feltalálói arra biztatnak, hogy ezen a napon, ha teheted, hívd meg egy italra azokat, akik a mindennapi folyékony kenyeredről gondoskodnak. A nemzetközi barátság jegyében pedig kóstold ma meg más nemzetek söreit is!

Felírja a doktor is

Mint bármely alkoholos ital, úgy természetesen a sör fogyasztása is felelősséget kíván, kis mértékben fogyasztva azonban még kedvező hatásai is lehetnek. A sörben sok az antioxidáns és a B-vitamin, a népi gyógyászat pedig vízhajtó hatásáról ismeri, illetve kisgyerekes anyukáknak is ajánlja a tejtermelés beindítására. Ugyanakkor a szoptatási tanácsadók arra figyelmeztetnek, hogy az alkohol fogyasztása a gyermekágyi időszakban, illetve a szoptatás alatt semmiképpen sem javallott.

A komló pedig semmiképpen sem segíti elő úgy a tejbelövellést, mint a csecsemő gyakori mellre helyezése. Így ha ez az elmélet megdőlni is látszik, azért van még olyan eset, amikor a sör tényleg orvosság lehet. Vízhajtó és vesekőképződést megelőző hatását a tudomány is annyira elismeri, hogy Európa két országában (Lengyelországban és Csehországban) is elrendelheti az orvos a sörfogyasztást a vesebetegek számára. Így azért el lehet viselni a betegszabit!

Egy pohár nem vág fejbe – vagy mégis?

A sörök alkoholtartalma változó, de többnyire 3 és 6 százalék között mozog. Ehhez képest a magyar sörfogyasztó Csehországban járva meglepve veheti észre, hogy a palackokon a 10-es, 12-es szám szerepel. Ez azonban nem jelenti, hogy ennyi lenne az alkoholtartalom. Arról van szó, hogy a csehek nem az alkoholfokot, hanem  az egy liter sör elkészítéséhez felhasznált maláta-szárazanyag százalékos mennyiségét tüntetik fel – írja a pragaisorozok.hu. Így egy prágai 10 fokos sör nagyjából a mi 2,8-3,5%-os besorolásunknak felel meg, de vannak persze ennél jóval erősebb sörök is.

A világ legütősebb sörét például egy skót főzde, Brewmeister készíti, és Kígyóméreg, azaz Snake Venom néven kerül forgalomba. Sajnos manapság már szinte lehetetlen hozzájutni az eredetileg körülbelül 80 dollárért forgalmazott ritkasághoz. A tőzegmaláta és pezsgő felhasználásával készült sör alkoholtartalma 67,5%, ami pálinkának sem rossz. Nem tudjuk elképzelni, hogy egy vasárnap délután lecsúszik belőle egy korsóval a marhapörkölt mellé.

A sör örök és elpusztíthatatlan

A hidegháború nem éppen a történelem legmókásabb időszaka volt, az atomkatasztrófáktól való félelem pedig nagyon is reális volt ekkoriban. Nem véletlen, hogy a kormányok is igyekeztek, amennyire lehet, felkészülni egy ilyen tragédiára. Mégis ebből a korból is maradt ránk néhány, ma már megmosolyogtató eredmény.

Az ötvenes évek Amerikájában például több kísérletet is folytattak, hogy kiderítsék, melyik az az étel és ital, ami egy esetleges atomkatasztrófa után is fogyasztható marad. Így az emberek tudták, miből érdemes felhalmozni a túlélő-készletekben. A kísérleti robbantások során azt találták, hogy noha az üveg vagy doboz enyhén sugárszennyezetté válik, már a robbanás centrumától számított 250 méterre is fogyaszthatóak maradnak a sörök, amiknek még az ízük is változatlan lesz.

Szóval a jó hír, hogy ha a világ megsemmisül körülöttünk, legalább egy doboz sört el tudunk majd bontani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást