Egészség / Életmód

Eddig lehetsz védett a koronavírustól, ha már átestél rajta

Eddig lehetsz védett a koronavírustól, ha már átestél rajta

Idén januárban egy eddig teljesen ismeretlen, korábbi komoly és halálos járványokkal rokon betegség ütötte fel a fejét a világon. Az új típusú koronavírust, vagyis becses teljes nevén a SARS-CoV-2-t lassan 12 hónapja tanulmányozza a tudományos világ, de még mindig nem sikerült teljesen kiismerni.

Azt már elég nagy biztonsággal tudjuk, hogy hogyan fertőzi meg az embereket, hogyan sokszorozódik a szervezeten belül a vírus, kik a veszélyeztetettek és hogyan tudunk a leghatékonyabban védekezni. Sőt, az is egyre biztosabb, hogy mik a leggyakoribb tünetek, bár ez a hónapok alatt némileg változott, és valószínűleg változni is fog. Amiről azonban egyáltalán nincs információnk még, az a betegség hosszú távú hatása. Ebbe beletartozik az is, hogy mennyi ideig védett a szervezet a betegség ellen, ha már egyszer elkapta a vírust. 

Több kutatás boncolgatta már a témát, de egyértelmű eredményt egyik sem tudott adni. Az biztosnak látszik, hogy örökké tartó immunitás nincs. Nem olyan a fertőzés, mint a bárányhimlő például, amit általában egyszer kapunk meg, és ha átestünk rajta, utána nem kell többet foglalkozni a védekezéssel. Ezért is fontos, hogy minél előbb hatékony és biztonságos vakcina készüljön, és forgalomba is kerüljön. Életre szóló immunitást ugyanis nem szerzünk a betegség után.

Mitől függ az immunitás?

Az immunitás minden betegség, így a COVID-19 esetében is attól függ, hogy a szervezet meddig termel antitesteket a betegség után.

A legtöbb kutatás a koronavírus esetében jelenleg arra mutat, hogy az antitestek száma meglepően hamar csökkenni kezd a fertőzés után.

Az Imperial College London kutatói szerint például a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy négy hónap alatt szignifikánsan csökkent a védettség is. A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

 • Avatar
  Zolee
  2021.02.16., 20:25

  Akkor ez a vírus-biznisz tényleg arra lett kihegyezve, hogy innentől folyamatosan költsük a pénzünket vakcinákra és tesztelésre non-stop országos szinten? Fel van ez találva okosan.
  Vírus-antivírus buli –> Microsoft – Bill G.
  Talán inkább normális mennyiségű vitaminokat kéne szedni a vírusok ellen és azzal még az általános egészségünket is megőrízhetjük más nyavalyákkal szemben is. Persze nem úgy szedve a vitaminokat ahogy az orvosok és egyéb gyógyszergyári-dílerek általában (nem!) javasolják, hanem úgy ahogy az okosabb sportolók is teszik nap mint nap a jobb teljesítmény érdekében.
  C vitamin 5-6 g/nap ; D3 vitamin 5-10000 NE/nap , multivitaminok, multi-ásványi anyag, fehérje…stb. …ja, és a “C vitamin = vesekő” megkreált elmélet már eléggé elavult duma! Kérünk újabbat kitalálni. 😀

  Válasz

Írj egy hozzászólást