Ennyi ideig lehetsz védett a koronavírus ellen, miután már átestél rajta

Ennyi ideig lehetsz védett a koronavírus ellen, miután már átestél rajta

Címlap / Életmód / Egészség / Ennyi ideig lehetsz védett a koronavírus ellen, miután már átestél rajta

Idén januárban egy eddig teljesen ismeretlen, korábbi komoly és halálos járványokkal rokon betegség ütötte fel a fejét a világon. Az új típusú koronavírust, vagyis becses teljes nevén a SARS-CoV-2-t lassan 12 hónapja tanulmányozza a tudományos világ, de még mindig nem sikerült teljesen kiismerni.

Azt már elég nagy biztonsággal tudjuk, hogy hogyan fertőzi meg az embereket, hogyan sokszorozódik a szervezeten belül a vírus, kik a veszélyeztetettek és hogyan tudunk a leghatékonyabban védekezni. Sőt, az is egyre biztosabb, hogy mik a leggyakoribb tünetek, bár ez a hónapok alatt némileg változott, és valószínűleg változni is fog. Amiről azonban egyáltalán nincs információnk még, az a betegség hosszú távú hatása. Ebbe beletartozik az is, hogy mennyi ideig védett a szervezet a betegség ellen, ha már egyszer elkapta a vírust. 

Több kutatás boncolgatta már a témát, de egyértelmű eredményt egyik sem tudott adni. Az biztosnak látszik, hogy örökké tartó immunitás nincs.

Nem olyan a fertőzés, mint a bárányhimlő például, amit általában egyszer kapunk meg, és ha átestünk rajta, utána nem kell többet foglalkozni a védekezéssel. Ezért is fontos, hogy minél előbb hatékony és biztonságos vakcina készüljön, és forgalomba is kerüljön. Életre szóló immunitást ugyanis nem szerzünk a betegség után.

Mitől függ az immunitás?

Az immunitás minden betegség, így a COVID-19 esetében is attól függ, hogy a szervezet meddig termel antitesteket a betegség után.

A legtöbb kutatás a koronavírus esetében jelenleg arra mutat, hogy az antitestek száma meglepően hamar csökkenni kezd a fertőzés után.

Az Imperial College London kutatói szerint például a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy négy hónap alatt szignifikánsan csökkent a védettség is. A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Oldalak: 1 2

»

3 hozzászólás

 • Zolee
  2021.02.16., 20:25

  Akkor ez a vírus-biznisz tényleg arra lett kihegyezve, hogy innentől folyamatosan költsük a pénzünket vakcinákra és tesztelésre non-stop országos szinten? Fel van ez találva okosan.
  Vírus-antivírus buli –> Microsoft – Bill G.
  Talán inkább normális mennyiségű vitaminokat kéne szedni a vírusok ellen és azzal még az általános egészségünket is megőrízhetjük más nyavalyákkal szemben is. Persze nem úgy szedve a vitaminokat ahogy az orvosok és egyéb gyógyszergyári-dílerek általában (nem!) javasolják, hanem úgy ahogy az okosabb sportolók is teszik nap mint nap a jobb teljesítmény érdekében.
  C vitamin 5-6 g/nap ; D3 vitamin 5-10000 NE/nap , multivitaminok, multi-ásványi anyag, fehérje…stb. …ja, és a “C vitamin = vesekő” megkreált elmélet már eléggé elavult duma! Kérünk újabbat kitalálni. 😀

  Válasz
  • Vincent Vega
   2021.03.15., 07:55

   “Talán inkább normális mennyiségű vitaminokat kéne szedni a vírusok ellen…”

   Hajrá, told csak a kretént fullba 😀
   Ne zavarjon meg az “apró” különbség a baktérium és a vírus közt!

   Válasz
   • Ribadothy Sándor
    2021.04.28., 20:41

    Kissé mellé ment az okoskodás!

    Az ANTIBIOTIKUM full felesleges vírus fertőzés esetén, ugyanis csak baktériumra hat. Szóval itt játszik az a dolog, hogy vírusról vagy baktériumról van szó.

    A szervezet optimális működéséhez, illetve az immunrendszer védelméhez bizony szükség van vitaminokra és ásványi elemekre (mikró- és makrotápanyagok) .

    Tehát ne keverjük össze ezt a kettő alapvető tényt.
    Nem mindegy, hogy kecsegve ringó fecske vagy recsegve fingó kecske!

    Az ember immunrendszerének gyöngülése éppen játszik a covid fertőzések lezajlásában. Szóval a C + D3 vitaminbevitel éppen ajánlott …

    (Dereng valami abból, hogy Cili mindig azt mondja: többnyire idős, krónikus beteg az elhunytak többsége? … talán mert náluk nem működik megfelelően az immunrendszer – oké: még a csecsemők azok, akiknél nem működik, de ott az anyatejes táplálás a legtöbb esetben passzív védelmet biztosít)

    Tisztelettel: a biológus

    Válasz

Írj egy hozzászólást