Egészség / Életmód / Lélek

Vajon te is régi traumák miatt aggódod túl a párkapcsolataidat? Így segíthetsz a helyzeten

Vajon te is régi traumák miatt aggódod túl a párkapcsolataidat? Így segíthetsz a helyzeten

A szorongás bármikor eluralkodhat rajtad a párkapcsolatodban: függetlenül attól, hogy még csak most ismerkedtek, vagy már évek óta együtt jártok, felütheti a fejét a kételkedés. Ha néha kicsit elbizonytalanodsz, az nem feltétlenül katasztrófa, de ha állandóan aggodalmaskodsz, már-már paranoiásan félsz attól, hogy mi lesz veletek, az semmiképpen sem normális. De mi lehet ennek az oka, és mit tehetsz ellene?

A bizonytalan párkapcsolatok nem csak azért épülhetnek fel rosszul, mert eleve rossz mintákat láttál gyermekkorodban, és ezeket másolod – bár az igaz, hogy ez ugyancsak gondot jelenthet egészen addig, amíg fel nem ismered, és segítséget nem kérsz. Ebben az esetben sajnos ugyanazokat a rossz köröket futod újra és újra, és nem azért ugyanaz a forgatókönyv, mert minden pasi egyforma, hanem mert te válogatod össze a hasonló férfiakat.

A rossz példa, tapasztalat egyébként nem feltétlenül úgy értendő, hogy a szüleidnek rossz volt a házassága.

Időnként olyan események váltják ki az ilyesfajta felnőttkori problémákat, mint az elhagyatottság érzése, ha gyermekként úgy érezted, nem szeretnek eléggé, vagy nem értenek meg.

Felnőttként ez oda vezethet, hogy szorongóvá válsz, mert ismét attól félsz, hogy ezt az elhagyatottságot át kell élned, vagy megint magányos leszel, mint általános iskolában, ezért egyik párkapcsolatodból a másikba esel.

Azonban a párkapcsolatokkal járó paranoia, az állandó félelem akkor is felütheti a fejét, ha szó sincs ismétlődő mintáról. Bőven elég egyetlen egy rossz kapcsolat, egy nagy csalódás, vagy sok apró probléma, és észrevétlenül is beköltözhet a bensődbe a paranoia. Ez pedig ténylegesen hatást gyakorol a párkapcsolataidra éppúgy, mint általánosságban tekintve a jövődre.

Vajon te is régi traumák miatt aggódod túl a párkapcsolataidat? Így segíthetsz a helyzetenKép forrása: bedya/Depositphotos.com

De mit tehetsz ez ellen?

Toby Ingham pszichoterapeuta összeállított egy négy pontból álló listát, amit végig kell járnod akkor, ha nem akarod szabotálni a kapcsolataidat a korábbi traumáid miatt:

1. Tudatosítsd magadban, hogy ez a múlt része

Az első és egyik legfontosabb része a traumák feldolgozásának, ha elfogadod, hogy mindez már a múlthoz tartozik.

Ennélfogva eleve nem lehet megváltoztatni, de attól még foglalkozni kell vele! Toby szerint nem feltétlenül van értelme – legalábbis önállóan – a múltban nyomozni, mert nagyon könnyen megeshet, hogy egyedül nem fogsz tudni visszaemlékezni arra a problémára, eseményre, ami ezt a szorongást kiváltotta belőled. Ez különösen igaz akkor, ha nem tudod egy korábbi, párkapcsolati nehézséghez kötni a paranoiádat, pl. nem azért félsz attól, hogy elhagy a szerelmed, mert az előző barátod megcsalt.

A kérdés megfejtésben segíthet, ha nem akarsz egyből a gyerekkorodig visszamenni, hanem aztpróbálod tisztázni magadban, ez az intenzív aggodalom mikor, milyen probléma kapcsán jelentkezett utoljára az életedben.

2. Derítsd ki, mi okozza a szorongásodat

Sokat segíthet az érzelmi világod megértésében, ha megpróbálod magadban tudatosítani, mi okozza a paranoiádat, és milyen helyzetekben bukkannak fel ezek a negatív gondolatok. Amikor egyedül maradsz saját magaddal? Amikor elönt a féltékenység? Vagy amikor a testi épségéért aggódsz? Ezekkel nem csak azért fontos tisztába kerülnöd, mert elvezethetnek a kezdeti traumához, hanem mert fel tudsz készülni a szorongásos helyzetekre.

Ha például tudod, hogy a féltékenységed miatt jelentkeznek ezek a helyzetek, akkor le tudsz ülni a szerelmeddel, és el tudod neki magyarázni, számodra mennyire és miért fontos, hogy ne adjon okot az aggodalomra.

Lehet, hogy neki fel sem tűnik az a fél óra plusz, amit a dugóban tölt, neked viszont kínszenvedés az egész. Elég, ha megkéred, hogy ilyenkor hívjon fel, és máris megoldottátok a helyzetet. De ehhez az kell, hogy tudatosítsd magadban, milyen helyzetek váltják ki a szorongásokat!

3. Ne akard átvágni magadat

A traumákkal nem könnyű szembenézni, és igaz ez a hibáinkra is. Sajnos azonban attól, hogy legyintünk rájuk, még ott maradnak a felszín alatt és újra fel fognak bukkanni, a lehető legrosszabb helyzetekben. Bűntudatot generálhatnak, önsajnálatra kényszeríthetnek, és egyfajta mókuskerékbe is taszíthatnak. Csak rajtad múlik, meddig cipeled a sérelmeidet! Ha nem akarod túl sokáig, akkor az első pont az önismeret és az őszinteség, avagy az, hogy nem vágod át saját magadat.

4. Kérj segítséget

Természetesen egyáltalán nem rossz ötlet segítséget kérni egy szakembertől, főleg nem akkor, ha úgy érzed, a feszengésed az egész életedre hatással van, esetleg már több kapcsolatod is azért mert tönkre, mert túlságosan paranoiássá váltál. Nem könnyű szembenézni a traumákkal, akár nagyok, akár kicsik, de egy szakemberrel mindig könnyebb felgöngyölíteni a szálakat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást