Új élet, új szokások? Így vágj bele 5 egyszerű lépésben

Új élet, új szokások? Így vágj bele 5 egyszerű lépésben

Címlap / Életmód / Egészség / Új élet, új szokások? Így vágj bele 5 egyszerű lépésben

Új szokásokat nehéz beiktatni a mindennapokba, főleg akkor, amikor arra sincs időd, amit muszáj lenne megcsinálnod. Ha viszont már megszületett a döntés, hogy mibe akarsz belevágni, akkor új szokásokat kell kialakítani, hiszen így észrevétlenül is az életed részévé válik majd az, amit célul tűztél ki magadnak. Lássuk, hogyan vágj bele az újba 5 lépésben!

Kezdj kicsivel

Bármi is az, amit szeretnél megváltoztatni az életedben, fontos, hogy kis lépésekkel indulj. Bár eleinte még biztosan elég nagy a lelkesedés és az energia, de hidd el, jobban jársz, ha tartalékolsz és reális maradsz.

Ne próbálj meg egyszerre több dolgot megváltoztatni az életedben, hiszen akkor csak kudarcot és frusztrációt okozol magadnak.

Hidd el, a napi rutinban az a néhány perces apróság is néha nehezen fog menni, ami az első egy-két napban fel sem tűnik.

Napi öt perc, fél óra vagy csak egy apró mozdulat, haladj kis lépésekben, hiszen egy új szokást könnyű elkezdeni, megtartani viszont már annál nagyobb falat.

Iktatsd ki a döntést

A legtöbb szokás úgy marad félbe, hogy elkezdesz rajta gondolkozni. Mit vegyél fel futáshoz, nem is ettél semmit, annyira nincs is jó idő, vajon mi megy a tévében, ehhez túl fáradt vagy és így tovább.

Ha azonban elhatározod, hogy amint hazaértél, átveszed a futószerelésed és indulsz, akkor már nincs visszaút.

A lényeg tehát, hogy próbáld meg az új szokást automatikussá tenni a mindennapjaidban, küzdd le a kételyeket és a saját magad által felállított akadályokat. Nehéznek tűnik? Akkor itt az ideje, hogy tervezz!

Listák és tervek

Ahhoz, hogy egy új szokást sikeresen elkezdj, majd meg is tartsd a mindennapokban, a legfontosabb a tervezés. Elengedhetetlen persze a döntés, a szilárd elhatározás és az akaraterő, mindezek azonban nem működhetnek tervezés nélkül.

Tipp: Bármit is szeretnél megváltoztatni az életedben, vedd a fáradtságot, szánj rá időt, ülj le és tervezd meg. Pontosan mit is? Azt, hogy mikor, hogyan és hová szeretnél eljutni.

Akár papírra is vetheted, hogy mi a konkrét célod, milyen apró lépések vezetnek majd el ehhez és ezért mit kell feláldoznod vagy megtenned. A legjobb, ha a legapróbb részletekig kitalálsz mindent, hiszen így ügyesen kiiktathatod az előbbiekben említett vacilálást.

Kövesd nyomon a fejlődést

Ahogy már biztosan te is tapasztaltad, a tervezés szakaszában, illetve az első napokban mindig nagyon lelkes vagy, bármit is kezdesz el, ez a motiváció azonban gyorsan elapadhat, ha nem figyelsz oda eléggé és nem inspirálod magad valamivel folyamatosan.

Annak érdekében, hogy ne veszítsd el hamar a lelkesedésed és ne add fel túl hamar azt, amit elkezdtél, fontos, hogy megfelelően nyomon kövesd a fejlődésed.

Teheted ezt egy applikációval, mérheted az időt vagy az is elég lehet, ha csak lefekvés előtt mindig rászánsz egy percet arra, hogy átgondold, hogy mit tettél aznap a célodért, és hogyan csinálhatnád jobban a következő nap.

Megfelelő jutalom

És végül persze nem árt egy kis jutalom is, főleg, ha fogytán a lelkesedés.

Nem kell persze mindennap megjutalmaznod magad, ha valamit sikerült teljesítened, de nem árt néha egy kicsit megállni, visszatekinteni és értékelni azt, amit már elértél.

Az is segít, ha másoknak is beszélsz a céljaidról és azokról az új szokásokról, amiket szeretnél bevezetni az életedbe, hiszen így azok is bátoríthatnak és jutalmazhatnak, akik kívülről figyelik a változást, amin keresztülmész.

Csak így tovább, mi szurkolunk!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást