Ügyetlen vagy? Lehet, hogy diszpraxiád van, és nem is tudsz róla

Ügyetlen vagy? Lehet, hogy diszpraxiád van, és nem is tudsz róla

Címlap / Életmód / Egészség / Ügyetlen vagy? Lehet, hogy diszpraxiád van, és nem is tudsz róla

Gyakran botlasz meg, rúgsz bele dolgokba, nem túl jó a térérzékelésed, és az istenért sem vagy képes normálisan táncolni valakivel, pedig nem is rossz a ritmusérzéked? Előfordulhat, hogy diszpraxiában, vagyis fejlődési koordinációs rendellenességed van, és még csak nem is tudsz róla, mert a legtöbb eset diagnosztizálatlanul marad.

Ha az alábbi jeleket észleled magadon, előfordulhat, hogy te is ebben szenvedsz, csak eddig nem gondoltad, hogy valami diagnosztizálható bajod lehet – kevés tanár vagy orvos van tisztában ugyanis a motoros fejlődési rendellenességek széles tárházával.

Nagyon ügyetlen vagy

A diszpraxiát „ügyetlen gyerek szindrómának” is szokták nevezni, mivel észre lehet venni akkor, ha tényleg mindenbe beleütközik, és mindenre rálép a gyerek. Sok diszpraxiás azonban nem is ügyetlen, és semmilyen tipikus tünetet nem mutat, méghozzá a következő jel miatt.

Folyamatosan feszülten figyelsz

A diszpraxiás gyerek és felnőtt tisztában van azzal (tudatosan vagy tudat alatt), hogy ügyetlenebb a többieknél, és néhány teljesen egyszerű dolog is nehezére esik, ezért inkább kivonja magát sok rizikós szituáció alól.

Ez hosszú távon szociális izolációhoz is vezethet, de az is előfordulhat, hogy az illetőről csak úgy gondolják, visszahúzódóbb, mint a többiek.

Nem a legjobb az egyensúlyérzéked sem

Ha a suliban mindig a gerenda volt a legnagyobb félelmed, felnőttként pedig olyan tabu nálad a jóga, hogy meg sem próbálod, akkor lehet, hogy nem egyszerűen az egyensúlyérzékeddel van probléma, hanem a koordinációs képességeiddel.

A multitasking ismeretlen fogalom számodra

Néhány különösen súlyos diszpraxiásnak az is nehezére esik, hogy mindkét kezében megtartson valamit, de egyébként is nehezedre eshet, ha koordinálni kell két különböző testrészedet egyszerre.

Persze nem biztos, hogy ez mindenképpen fejlődési rendellenességre utal, de fontos jele lehet.

Az evés és a beszélgetés nem megy egyszerre

Az előző jelhez kapcsolódik ez is: a multitasking evés közben is nehezedre esik, és nem szeretsz eljárni vacsorázni senkivel, mert kellemetlen, ha a beszélgetésre és az evésre is figyelned kell. Jobban szeretsz egyedül, a saját tempódban enni, és azt preferálod, ha nem zavarnak közben.

Az alkoholhoz fordulsz, hogy lazíts magadon

Persze nem arról van szó, hogy minden reggelt egy felessel kezdesz, de ha közösségi szituációkban inkább eggyel több pohár bort iszol, hogy ne koncentrálj annyira görcsösen a körülötted lévő világra, akkor bizony könnyen lehet, hogy diszpraxiád van.

Nem az erősséged a rendezettség

Mindig elkésel, mindent otthon felejtesz, a rossz könyvet viszed órára, a mágneskártya otthon marad, amivel bejutnál a munkahelyedre – ismerős? Néha mindenkivel megesik ilyesmi, de ha veled lényegesen gyakrabban, mint másokkal, és a fenti jelek közül többnél is hevesen bólogattál, akkor előfordulhat, hogy nem egyszerűen szétszórt vagy, hanem diszpraxiád.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást