Tárold így az uborkát, és tovább friss marad

Tárold így az uborkát, és tovább friss marad

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tárold így az uborkát, és tovább friss marad

A mai világban az egyre növekvő élelmiszerárak mellett kevés dolog van, amire annyira fontos lenne ügyelnünk, mint az, hogy csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

Ennek rengeteg módja lehet, kezdve a tudatos, előre megtervezett vásárlással. De még ha mindenből annyit is veszünk, mint amennyi úgy gondoljuk, hogy elfogy, akkor is előfordulhat, hogy nem sikerül megennünk a teljes mennyiséget. Ilyen esetekben pedig nem árt, ha ismerünk néhány tartósítási trükköt. Tudtad, hogy például az egyik legkedveltebb zöldségünk, az uborka élettartama is jelentősen növelhető?

Rengeteg élelmiszer megy kárba

Idehaza, és szerte a világon is nap mint nap rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben. Van, aki egyáltalán nem is foglalkozik vele, milyen ételekkel pakolja tele a hűtőszekrényét, más a nem megfelelő tárolás miatt jár úgy, hogy bizonyos termékeknek a kukában kell landolniuk. Emellett persze keletkezik hulladék azokból az élelmiszerekből is, amelyekből egyszerűen csak több maradt a kelleténél. Természetesen senkitől sem várható el, hogy egyik pillanatról a másikra minden, a környezetünk számára negatív szokásától megváljon. Ha viszont ma csak egy dolgot tanulsz meg, akkor legyen egy olyan egyszerű trükk, mint például amivel az uborka tovább friss marad.

Anchiy/istockphoto.com

Miért olyan hasznos az uborka?

Természetesen benned is felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen az uborka tárolására került most a fő hangsúly. Alapvetően a legjobb az lenne, ha semmilyen élelmiszerünk nem menne kárba, az uborka viszont kifejezetten az egyik legegészségesebb opció, amit akár nap mint nap is érdemes fogyasztanunk. Szinte olyan, mintha vizet ennénk, hiszen a 96%-a valóban víz. Vagyis kitűnő hidratáló, mellette pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is büszkélkedhet.

Ami viszont nem feltétlenül olyan előnyös, hogy egy szempillantás alatt megváltozhat az állaga, és ha már megpuhult vagy gumisnak tűnik, aligha lesz kedvünk megenni. Ez azonban legtöbbször elkerülhető egy egyszerű tárolási trükkel, ami növeli annak az esélyét, hogy ne vesszen kárba. Ráadásul a zeller és a sárgarépa tartósítására is alkalmas, ha esetleg azokból keletkezne felesleg.

Fontos a tisztítás, megmarad a ropogósság

Nemrég a TikTokon kezdett el terjedni az a trend, amely az uborka megfelelő tárolását népszerűsíti annak érdekében, hogy minél tovább friss maradjon úgy, hogy közben nem készül belőle például savanyúság. Vagyis elővéve szinte úgy fogyaszthatjuk, mintha csak most hoztuk volna a termelői piacról vagy a zöldségestől. A módszer sikerességéhez ezúttal is fontos, hogy az adott élelmiszert, jelen esetben az uborkát alaposan megtisztítsuk. A legfontosabb, hogy körültekintően, folyó vízben mossuk meg, legyen szó bármilyen fajta uborkáról.

@kelseyvenkov My cousin showed me this and we've done it ever since! They last so much longer and taste crunchier✨ #storingvegetables #vegetablestorage #cucumbersnack #storingfood #foodstorage #foodstoragetips #kitchenorganization #fridgeorganization #fridgeorganizing #freshvegetables #fridgestocking #fridgestorage #fridgeorganizer ♬ original sound – Kelsey Venkov

Ha már kellőképpen tiszta, töltsünk meg egy tálat tiszta vízzel, és adjunk hozzá körülbelül egy csésze desztillált fehér ecetet. Ezután körülbelül 15 percig áztassuk az ecetes-vizes oldatban. (Ezt egyébként eperrel is érdemes kipróbálnunk, főleg, ha frissen szedtük, és láthatóan is kissé koszos). Ha letelt a 15 perc, még egyszer szűrjük le és öblítsük le alaposan az uborkát. 

Ezután készítsünk elő néhány tiszta, légmentesen záródó edényt – annyival készüljünk, hogy az uborkák éppen beleférjenek -, és engedjük fel mindegyiket friss vízzel. Ezután tegyük az uborkát a vízzel teli üvegekbe, zárjuk le szorosan a fedelüket. Mehetnek a hűtőszekrénybe és 1-2 naponta cseréljük le a vizet. A végeredmény ropogós uborka lesz, ami akár több, mint egy hétig is elállhat.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!