Egészség / Életmód

Tudsz különbséget tenni? – Megfázás vagy torokgyulladás?

Tudsz különbséget tenni? – Megfázás vagy torokgyulladás?

Mindannyian ismerjük a jellegzetes, fájó-kaparó érzést a torokban. Oka lehet a hideg levegő miatti hámsérülés, szezonális allergia vagy akár vírusos fertőzés is. Az egyik leggyakoribb ok a streptococcus nevű baktérium okozta torokgyulladás, amire nem hatnak a házi praktikák, és kezelés hiányában szövődményekkel járhat.

Szokatlan foltok?

Nem hiába kérte anyukád kis korodban, hogy mondj nagy „Á”-t, és az orvosi rendelőben sem hobbiból szorítják le egy pillanatra a nyelved a spatulával. Az antibiotikumos kezelést igénylő torokgyulladásnak ugyanis jól látható jelei vannak.
A bacik gyakran fehéres foltokat hagynak a nyelvháton és a torkon, a mandulákat pedig óriásivá és vörössé duzzasztják.

Megfázásra utaló tünetek?

A köhögés és az orrfolyás vagy éppen -dugulás kellemetlen tud lenni, de szerencsére többnyire nem hozható összefüggésbe a streptococcus-fertőzéssel.
Így ha ezeket tapasztalod, valószínűleg vírus okozza a gondod, nem bakteriális fertőzés, azonban a pontos diagnózis érdekében mindig fordulj orvoshoz!

Magas láz?

A megfázás néha lázat is okoz, de az esetek többségében inkább csak hőemelkedést. A fájó torok és a 38,3 fok fölötti testhőmérséklet azonban szinte egyértelműen torokgyulladásról árulkodik.
Ennek ellenére igaz, hogy a streptococcus-baktériumok akár láz nélkül is boldogan tenyészhetnek a torkodban, „csupán” fájdalmat okozva.

Duzzadt nyirokmirigyek?

Bacis torokgyulladásnál a nyirokmirigyeid – az állkapocs-csont alatt tapinthatod őket – megduzzadnak és roppant érzékennyé válnak, hiszen nagy munkában vannak: az ő feladatuk, hogy felvegyék a harcot a kórokozóval.
Bár a testedben elszórva rengeteg ilyen védekező mirigy található, általában a fertőzés helyéhez legközelebbiek helyezik magukat szolgálatba.

Mennyire fáj a torkod?

Egy „sima” megfázás is iszonyú kellemetlen tud lenni, de néhány nap alatt akár magától elmúlik. A bakteriális eredetű torokgyulladás azonban az idő előrehaladtával egyre fájdalmasabbá és súlyosabbá válik, szinte ellehetetleníti a nyelést.
Akár émelygést, étvágytalanságot és alhasban vagy fejben jelentkező fájdalmat okozhat.

Vannak kiütéseid?

A streptococcusok jelenlétének ritka jele a nyakon, karokon és a mellkason jelentkező, dörzspapírra hasonlító felületű, vöröses bőrelváltozás.
Ez a tünet nagyon ijesztő lehet, de antibiotikumos kezelés mellett néhány nap múlva nyoma sem marad.

Mikor kell antibiotikum?

Egyszerű, vírusos eredetű megfázásra semmiképp sem. Éppen ezért orvosi diagnózis nélkül ne kezdj antibiotikum-kúrába – még akkor sem, ha éppen van otthon néhány szem!
A szakember először is meggyőződik róla, hogy mi okozza a betegséged, és ha történetesen tényleg baktériumok a felelősek, akkor kiválasztja a leghatékonyabb készítményt.

Természetes fájdalomcsillapítás

Akármi okozza is a torokfájásod, valószínűleg jól jön egy kis gyorssegély. Az egyik otthoni trükk a sós vízzel történő gargalizálás: keverj egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, s rögtön enyhítheted a kínt.
A másik lehetőség egy teáskanál méz elnyammogása, mely lefekvés előtt alkalmazva akár a köhögést is távol tartja.

Nagyon fontos, hogy ha 3 napnál tovább fáj a torkod, fordulj orvoshoz! Az időben elkezdett kezelés ugyanis segít megelőzni az olyan szövődmények kialakulását, mint az arc- vagy homloküreg-gyulladás, esetleg a lejjebb – tehát a légcsőre vagy tüdőre – húzódó gyulladás.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást