Egy válogatós gyermek anyukája mindent megtenne, hogy jó evő legyen a csemetéje. Számos praktika segít, de nem feltétlenül az ételszobrászat lesz az, ami a mindennapokban is kivitelezhető.
„A válogatós evők sokszor szégyellik magukat és nyomást éreznek az étel elfogyasztását tekintve” – mondta Dr. Lorenzo Stafford a nem régiben publikált tanulmány kapcsán. Mivel válogatós evők mellett a családi étkezések sokszor stresszesek, szorongásokkal és konfliktusokkal teli helyzetekké válhatnak, mindenki számára negatív élménnyel párosulnak.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az egyes ételek illata és állaga befolyásolja a válogatós evők kedvét. Ebben az új tanulmányban, amit a Portsmouth Egyetemen végeztek, 50 embert követtek nyomon, két csoportba osztva őket. Az egyik csapatot a válogatós evők, a másikat a nem válogatós evők alkották.
Tényleg a vörös a leginkább étvágygerjesztő szín?
A nem válogatós evőkre a tányérok színe nem volt befolyással, ők ugyanolyan jó étvággyal fogyasztották az egyes fogásokat. Azonban a válogatós evők esetében több szín is megváltoztatta azt a képet, amit eredetileg gondoltak az egyes ételekről.
Azok, akik az evéstől, vagy az új ételek kipróbálásától vonakodtak, sósabbnak gondolták azokat a fogásokat, amelyeket piros vagy kék tányérokban szolgáltak fel, szemben a fehér tányérokkal. Ami az étel megkóstolását jelentette, a piros tányérokban levők bizonyultak a legkevésbé hívogatónak, ezeket sorolták a válogatós evők a legrosszabb fogások közé. Ez azért olyan érdekes eredmény, mert korábban úgy tartották, hogy a vörös szín egyenesen növeli az étvágyat. (Gondolj csak arra, milyen színűek a híres gyorséttermek logói, vagy éppen a legismertebb szénsavas üdítő címkéje!)
A magyarázat abban rejlik, hogy a válogatós emberek általában az egyszerűbb, semlegesebb és letisztultabb, „áttekinthető” ízeket kedvelik. Ezek a színek is jobban passzolnak az ízlésvilágukhoz. Így a kevésbé feltűnő árnyalatok, mint a fehér, vagy a krémszín, a többi pasztell árnyalat valószínűleg nem okoz majd negatív érzéseket, rossz előérzetet.
Milyen színeket érdemes még tesztelni?
A válogatósság és az új ízek elutasítása rendkívül korlátozó étkezési formához és étrendhez vezethet, a súlyosabb problémákkal küszködő páciensek kevesebb, mint 20 féle ételt fogyasztanak egész életük során.
A szakértők azt javasolják, hogy a válogatós gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek is érdemes megpróbálkozniuk a színek jelentette trükkökkel. Korábbi tanulmányok szerint éhesebbek leszünk a vörös szín láttán, többet és gyorsabban eszünk. Úgy tűnik azonban, hogy a válogatósoknál nem jön be.
Más lehet a helyzet a zölddel, aminek láttán azonnal természetes összetevőkre asszociálunk, az elménk pedig az egészséghez, bőséghez társítja ezt az árnyalatot – nem véletlenül.
Ez a megállapítás igaz a sárgára, ami a vidámság, napfény, öröm színe, viszont érdekes módon a kék nem a legjobb a korábbi kutatások szerint. Úgy találták, hogy elnyomja az étvágyat és a rózsaszín sincs serkentő hatással. Utóbbiról kiderült, hogy nem tartjuk egészen természetesnek, míg a kékről a friss vízre asszociálunk, és nem igazán leszünk tőle éhesek. Ez viszont jó trükk, ha éppen diétás praktikákat keresel!