Torna és tánc egyben – a nők kedvence, a NIA

Torna és tánc egyben – a nők kedvence, a NIA

Címlap / Életmód / Egészség / Torna és tánc egyben – a nők kedvence, a NIA

Mozogni akarsz, de nem akarod sanyargatni magad? Olyan mozdulatokra vágysz, melyek nem ,,testidegenek”? Nincs kondid? Egyszerű módon szeretnéd levezetni a stresszt? Létezik egy mozgásfajta, ami harmóniát ad, kiegyensúlyozottá tesz. Van, aki holisztikus fitnesznek nevezi. Átmenet a torna és a tánc között: helyreállítja a fizikai-, a mentális- és a spirituális egészséget.

A kezdetek

A NIA (Neuromuscular Integrative Action) létrehozói Debbie és Carlos Rosas, akik kidolgoztak egy olyan mozgásformát mely a táncot – modern tánc, jazz tánc, Duncan – a harcművészeteket – tai chi, taek-wondo, aikido – és a gyógyító mozgásokat – jóga, Alexander technika, Feldenkreis – ötvözi.

Elkezdtek érdeklődni a keleti filozófia iránt, és megalkották a NIA-t, amelyben a test edzése ötvöződik a lélek feltöltődésével.

A NIA pályafutása

Meghatározott koreográfia szerint zajlik, meghatározott zenékre, melyek jogvédettek. Mivel kortól és nemtől független, az elmúlt évtizedben gyorsan népszerűvé vált.

Terápiás célzattal is használják, ilyen például a stressz kezelése, a szülés utáni regeneráció, a menopausa, menstruációs problémák, ízületi betegségek esetén, de műtétek utáni rehabilitáció után is ajánlják. Használják drogelvonókúra kiegészítő kezeléseként is.

Az egyszerűség jegyében

A módszer ugyan összetett, ám minimális gyakorlással el lehet sajátítani, és – ami még fontosabb – elrontani sem lehet, ugyanis a lényege, hogy a test képességeinek, igényeinek megfelelően, szabadon kell mozogni.

A tánc a felszabadultságot segíti, a harcművészet a lendületet segíti, és olyan speciális légzéstechnikát alkalmaz, mellyel a mozgáshoz szükséges oxigénhez hozzájuttat. Tehát nem kapkodsz levegőért az aktív, szórakoztató mozgás közben.
 

Pozitív testi hatások

Az egyszerűen megtanulható mozdulatok miatt gyorsan ráérzel az ízére, és élvezed a mozgást. Mivel összetettsége miatt minden izmodat megmozgatja, az egész test megtöltődik energiával, javítja az állóképességet. Igen sok kalóriát el lehet vele égetni, úgy, hogy nem erőlteted magad a mozgásra.

Javítja a mozgáskoordinációt, és a testtartást, hajlékonyabbá tesz. Nem rongálja az ízületeket, emiatt alkalmas a súlyproblémáktól küszködők számára is. A NIA egyben intenzív szív- és érrendszeri tréning.

Pozitív lelki hatások

Folyamatos a sikerélmény, mely megalapozza a jókedvet. Lelki felszabadulást okoz, mivel olyan, mint egy meditációs technika. Az elmélyülés, és az önsanyargatás kerülése miatt lehetőséged van arra, hogy huzamosabb ideig saját magadra, testedre, lelkedre tudj figyelni – miközben aktív mozgásban van részed.

Nem csak hallgatod a zenét, hanem el is tudsz benne mélyülni, átragadnak rád a zene hangulatai. Saját lelked a mozgatórugó, úgy alakítod a mozgást, ahogy az neked jó. Összeköti, harmóniába hozza a testedet a lelkeddel.

Jelmondatok

Az egyetlen cél, hogy úgy mozogj, ahogy testednek jól esik!
Táncolj, ugrálj, rúgj, mozogj, ahogy a lelkiállapotod kívánja!
Ha valami fáj, ne csináld!
Hallgass a tested bölcsességére!
Fedezd fel a kreativitást!

Sok mozgáslehetőség van, de ez a mozgás – sikerei alapján elmondható – valóban hatékony. Talán, mert a testhez és lélekhez van igazítva, és nem önsanyargatáson alapszik. Figyeljük meg a kisgyerekek önfeledt táncát, mely ugyan nem ennyire megszerkesztett és tudományos, ám mindenképp áldásos hatással van a gyerekre. Azért, mert lélekből fakad, örömöt ad, megmozgat. Ilyen a NIA, csak „nagyban”, és tudományosan.

 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!