Íme a tökéletes palacsinta 4 titka – Ahogyan igazán finom és lágy lesz

Íme a tökéletes palacsinta 4 titka – Ahogyan igazán finom és lágy lesz

Címlap / Életmód / Receptek / Íme a tökéletes palacsinta 4 titka – Ahogyan igazán finom és lágy lesz

A tökéletes palacsinta nem olajos, de nem is tapad le, ízletes, de nem túl cukros, és pont annyira puha, hogy ne essen szét a kezünkben. Mindannyian próbáltuk már elsajátítani szüleink, nagyszüleink receptjeit, de ha neked sem sikerült hibátlanul, vagy újdonságra vágynál, segítünk, ugyanis utánajártunk a tökéletes palacsinta titkának!

Az alapanyagok hőmérséklete

Először is, egyáltalán nem mindegy, milyen az összetevők hőmérséklete. Ha például hideg tejet és tojást keversz az olvasztott vajjal, a végeredmény elkerülhetetlenül csomós lesz. Nem a világ vége, de azért nem is ez a célunk.

A legjobb megoldás az, ha ezek az összetevők egy kicsit már melegítve vannak, lehetőleg szobahőmérsékletűre, ezért a tejet 30 másodpercre tedd a mikróba, a tojásokat pedig tedd egy percre forró vízbe (nem forrásban lévő vízbe, csak szimplán forróba).

Így máris elkerülheted az összetevők csomósodását, és egy sokkal lágyabb keveréket kapsz. Nyugi, ha egy-két csomó mégis kerülne bele, az teljesen természetes, sőt, a célunk épp az, hogy ne túlságosan vizes állagot kapjunk.

Több tálra lesz szükséged

Szintén nagyon fontos az is, hogy ne egyetlen tálba keverj össze mindent, ami a kezed ügyébe akad! Hiába lesz így kevesebb a mosogatnivaló, a profi szakácsok szerint a legjobb megoldás, ha külön edénybe teszed a száraz összetevőket, és egy másikba a folyósakat.

Ha ezeket összemixelted, nyugodtan öntsd őket egymásba, de mindig a nedveset keverd fokozatosan a szárazhoz!

Ezáltal könnyebben tudod keverni őket, ráadásul a liszt sem lepi be a szobát, és a csomósodást is megelőzheted.

 

Az időzítés is számít

Gondolkodtál már azon, vajon mikor kellene megfordítani a palacsintát a serpenyőben úgy, hogy az tökéletes legyen?

Szakácsok szerint a legjobb, ha azt várod meg, amíg a kis buborékok megjelennek a szélek felszínén, de még azelőtt át kell fordítani, hogy ezek mind kipukkannának.

Ne várd meg azt se, hogy a közepe is buborékossá váljon, mert akkor már a túlsütés esélye áll fenn. Először less be alá, hogy lásd, kellemesen barna-e a felülete alul, majd fordítsd meg. A második oldalt mindig feleannyi ideig kell sütni, mint az elsőt, máskülönben odaég és szárazzá válik!

Ha leragad és szétszakad

Nagyon idegesítő, ha összekeverted az alapanyagokat, majd a sütés közben a palacsintád épp azért nem sikerül, mert letapad és szétszakad. A hiba ilyenkor részben a serpenyődben keresendő!

A legjobb az öntöttvas és a kifejezetten tapadásmentes változat, mert ezek kevés zsiradékkal is megelőzik a letapadást.

Ha ilyet használsz, és ennek ellenére is gyakran leragad a tészta, az összetevők arányában van a hiba: a túl sok cukor, vagy a kevés tojás is ilyen problémákat okoz, sőt, az sem mindegy, hogy vajat vagy olajat használsz zsiradék gyanánt, előbbinél ugyanis ritkább a letapadás.

Arra is figyelj oda, hogy a zsiradék a serpenyő teljes felületét befedje, mert ha itt-ott száraz maradt, biztosan leég a tészta. Sőt, akkor is ez történik, ha még nem elég forró a palacsintasütőd, és úgy teszed bele az első adagot. Előbb forrósítsd fel, majd vedd vissza a lángot, és úgy kezdj neki a sütésnek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást