A tökéletesen elkészített tojás nyomában

A tökéletesen elkészített tojás nyomában

Címlap / Életmód / A tökéletesen elkészített tojás nyomában

A tojásról

A tojás nem túl drága, nagyon tápláló étel. A kalóriatartalma viszonylag magas, de ezt ellensúlyozza, hogy tele van fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és egészséges zsírokkal. Elkészítésének módja azonban nagyban meghatározza, hogy ezekből mennyi marad benne. Nagyon sokféleképpen készíthető el és jól kombinálható más ételekkel, például zöldségekkel, húsokkal, de szendvicsekben is nagyon jó.

Milyen a tökéletes tojás?

Valószínűleg mindenkinek egy kicsit más. Biztos van, aki a keménytojás nagy rajongója, mások a lágytojást vagy a tükörtojást szeretik. Minden elkészítési módban meg lehet találni a tökéleteset, de rá kell szánni az időt.

#1. Keménytojás

Talán az egyik legnépszerűbb elkészítési mód, és talán ez az, ami a legszélesebb körben használt mindenféle ételekhez. Ki tudna elképzelni egy igazán jó rakott krumplit keménytojás nélkül. Nem igaz?

Kísérletezésem során arra jutottam, hogy a tökéletes keménytojásnak nem teljesen kemény a sárgája, pláne nem keretezi szürke rész. Ez utóbbi esetben ugyanis túlfőtt (Ugye emlékszel még a menzás spenót kísérőjeként szereplő főtt tojásra? Brrr!). A tökéletes keménytojás sárgája krémes, kissé lágyabb, de nem folyós, mint a lágytojás esetében. Félbe lehet vágni, és a sárgája egyben marad. 

Elkészítés: A forrásban lévő vízbe lassan ereszd bele a tojásokat, amelyek már szobahőmérsékletűek. Ez azért fontos, mert, ha hideg a tojás, azaz akkor veszed ki a hűtőből, amikor készíted, szinte biztos, hogy a forró víz hatására megreped a héja. Szóval legyenek szobahőmérsékletűek a tojások.

A víz kb. háromnegyedéig lepje el a tojásokat. Főzd őket pontosan 10 percig. A vízbe nem kell sót tenni, nem kell bele semmi más, csak a tojások. Ha letelt a 10 perc, vedd ki a tojásokat a vízből, és gyorsan hűtsd le őket jéghideg folyó vízben. 

 

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást