5 titkos pszichológiai kísérlet, ami felért a kínzással

5 titkos pszichológiai kísérlet, ami felért a kínzással

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 titkos pszichológiai kísérlet, ami felért a kínzással

A pszichológia rohamosan fejlődik, mégis kijelenthetjük, hogy gyerekcipőben jár a mai napig. Hogy milyen nagy lépéseket tett ez a tudományág az elmúlt években, mi sem bizonyítja jobban, mint azok az embertelen kísérletek és módszerek, amikkel még nem is olyan régen operált. Íme öt titkos pszichológiai kísérlet, ami olyan etikátlan volt, hogy felért a kínzással.

A Vipeholm kísérlet, ahol édességgel tömték az értelmi fogyatékosokat

A harmincas években még nem voltak biztosak abban, hogy az édesség-fogyasztás és a fogak romlása között összefüggés van. A svédek édesszájúak, az egy főre eső édességfogyasztás náluk a legmagasabb, ezért kísérletekre volt szükség.

A cukoripar finanszírozásával a Vipeholm Intézetben 660 súlyosan szellemi fogyatékos embert tömtek cukorral két éven keresztük, bármiféle fogászati ellátás nélkül.

Az eredmény magáért beszélt: a betegek fele az összes fogát elvesztette, így sikerült bizonyítani az édességfogyasztás és a fogak romlása közötti összefüggést. 

A UCLA azt vizsgálta, meddig bírják a skizofrének a gyógyszereik nélkül

1991-ben a pszichológus Keith H. Nuechterlein és a pszichiáter Michael Gitlin az „agyi működéssel és a gyógyszerek agyra gyakorolt hatásaival” kapcsolatban folytatott kutatást. Ez tulajdonképpen abból állt, hogy skizofrén betegekkel a gyógyszereik helyett placebot szedettek.

Sokan borzalmas hallucinációktól szenvedtek, a 21 éves Tony Lamadrid pedig levetette magát egy épületről és öngyilkos lett.

A szülei panaszt tettek, amit egy három éven keresztül tartó szövetségi nyomozás követett, melyben megállapították, hogy az orvosok valóban nem informálták kellően a betegeket a kísérlet lehetséges következményeiről. 

A Rosenhahn Kísérlet egészséges embereket próbált skozifrénnek diagnosztizáltatni

Dr.

David Rosenhahn a pszichoanalízis területét szerette volna forradalmasítani, és kísérletében 1969 és 72 között nyolc épelméjű embert küldött el 12 különböző elmegyógyintézetbe, ahol azok megpróbálták magukat skizofrén betegnek beállítani. Azt mondták az ottani orvosoknak, hogy hangokat hallanak és azok fel is vették őket az intézetekbe, Rosenhahn pedig büszkén írt egy tanulmányt arról, hogy az elmegyógyászok képtelenek megkülönböztetni az őrülteket azoktól, aki csak tettetik az elmebajt.

wutwhan/depositphotos.com

A „Szörnykísérletben” árva gyerekeket dadogásra bírni azzal, hogy szekálták őket 

1939-ben Wendell Johnson professzor 22 iowai árva gyerek bevonásával belekezdett a Szörnykísérletbe. Meggyőződése volt, hogy a dadogást a szülök szigorúsága és elvárásai okozzák – mert az ő esetében így történt és ezt kívánta bizonyítani. 10 dadogó árvát választott ki, akiket csak dicsért, a többi 11 nem-beszédhibás árvát pedig csak negatív visszajelzésben részesített beszédükkel kapcsolatban.

A dadogó gyerekek nem gyógyultak ki a beszédhibából a többi, hónapokon keresztül szekált kisgyereknél viszont önértékelési zavarok és beszédhibák keletkeztek.

Az egész etikátlan kísérletet csak a kétezres években hozták nyilvánosságra és az akkor még élő hat – akkora már idős – résztvevő pénzbeli kártérítésben részesült. 

Kis Albert, akibe félelmet tápláltak egy patkány segítségével

John B. Watson vezette azt a kísérletet, ami kisgyerekekben akart tanítással olyan dolgok iránt félelmet kelteni, amiktől eredetileg nem féltek. Egy 9 hónapos kisbabának, Albertnek mutogattak kedves bundás állatokat, többek között egy élő fehér patkányt, amivel a baba el is játszogatott.

Azonban legközelebb mikor a patkányt megsimogatta volna, egy vasrúddal hirtelen hangos zajt keltettek mögötte, amitől a gyerek megijedt és sírni kezdett.

Ezt addig csinálták, amíg a baba már a patkány – sőt, minden addig kedvelt bundás állat és tárgy – puszta látványára is sírva fakadt.  Albert egy ott dolgozó anyuka babája volt, akinek nem mondák el részletesen, milyen kísérletben vesz részt a gyerek és a tudósok nem vesződtek azzal, hogy a babában kialakult félelmi reakciót visszafordítsák. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást