Egy titkos kincset rejthet a te telefonod is

Egy titkos kincset rejthet a te telefonod is

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Egy titkos kincset rejthet a te telefonod is

Az e-hulladék egyre nagyobb problémát okoz. Azonban az Egyesült Királyság Királyi Pénzverdéje új módszert talált a laptopokban és telefonokban rejtőző nemesfémek kinyerésére, hogy csökkentse a nyersanyagoktól való függőségünket.

A Royal Mint, az Egyesült Királyság hivatalos érmegyártója két éve egy titokzatos új módszert fejlesztett ki a fémek visszanyerésére az elektronikai hulladékból.

Hayley Messenger, a fenntartható nemesfémekre szakosodott vegyész és egy vegyészekből és kémiai elemzőkből álló csapat a kanadai Excir start-up céggel közösen feltaláltak és szabadalmaztattak egy tiszta, energiatakarékos módszert, amellyel állításuk szerint az arany 99%-át kivonják a kidobott laptopok és régi mobiltelefonok nyomtatott áramköri lapjaiból.

Még ebben az évben a Királyi Pénzverde megnyit egy új, több millió fontba kerülő gyárat. A központ teljes üzembe helyezését követően hetente 90 tonna áramköri lapot lesz képes feldolgozni. Évente pedig több száz kilogramm aranyat nyerhet így vissza.

Noha az eljárás pontos lépései és kémiai elemei titkosítottak, annyit tudni lehet, hogy az eljárás során egy egyliteres, töredezett áramköri lapokat tartalmazó álló üveglombikba titokzatos zöld folyadékot öntenek, majd amikor a világító keverék pezsegni kezd, fedelet csavarnak rá, és a lombik tartalmát egy billenőgép segítségével összekeverik.

Mindössze négy perc alatt az esetleges arany feloldódik és kimosódik a folyadékból. Amikor egy másik titokzatos oldatot adnak hozzá, az arany ismét szilárd fémmé válik. Ezt a port kiszűrik, és egy kemencében hüvelykujjnyi méretű rögökké olvasztják. Ezekből a rögökből aztán nyakláncokat, fülbevalókat és mandzsettagombokat lehet készíteni.

The Royal Mint

Nem állnak meg az aranynál, más nemesfémekkel is kísérleteznek

Ez azért is fontos eredmény, mert mint minden kritikus nyersanyag, az arany is véges erőforrás. A világ aranykészletének 7%-a jelenleg használaton kívüli elektronikai berendezésekben található. Az arany kinyeréséhez általában az eszközöket az EU-ba vagy Ázsiába kell exportálni, ahol az e-hulladékot rendkívül magas hőmérsékleten, nagyon nyers és szén-dioxid-intenzív eljárással olvasztják ki.

Jelenleg a Királyi Pénzverde hulladékújrafeldolgozó üzeme csak az arany újrahasznosítására szakosodott, és ezt viszonylag kis léptékben teszi. A rendszer bővítésével a jövőbeli cél az, hogy végül más nemesfémeket is visszanyerjenek ugyanabból az áramköri alapanyagból. Amikor pedig a megmaradt műanyagot vagy üvegszálakat feldolgozzák, a keletkező energia egy részét szintetikus gázzá alakítják át, amelyet a pénzverde saját helyi energiaerőművébe táplálnak. Így közvetlenül a helyszíni áram- és energiatermelésre használják majd.

Ez része a vállalat azon tervének, hogy a teljes gyártási helyszín működtetéséhez szükséges energia 70%-át megújuló energiaforrásokkal, például nap- és szélerőművekkel, kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel, valamint akkumulátoros tárolással állítsa elő.

Ha az Excir kémiai eljárását át lehet úgy alakítani, hogy a nemesfémek szélesebb körét lehessen visszanyerni, és ha az egész rendszer helyben termelt megújuló energiával működhet, akkor lehetőség nyílik arra, hogy ezt az ország más finomítóiban is megismételjék, méghozzá alacsony hatású módon, és még az exportálás előtt eltérítsék az e-hulladékot. A legnagyobb kihívás annak biztosítása, hogy az e-hulladék beszállítóinak és feldolgozóinak hálózata úgy növekedjen, hogy a lakóhelyhez közeli újrafelhasználást helyezze előtérbe és ösztönözze – mondja a start-up szakembere.

Nyitófotó: The Royal Mint

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!