„A mosószer foltot hagy a ruháimon!” – Így szüntesd meg

„A mosószer foltot hagy a ruháimon!” – Így szüntesd meg

Címlap / Otthon / Háztartás / „A mosószer foltot hagy a ruháimon!” – Így szüntesd meg

Miért keletkeznek ilyen foltok? Teljesen mindegy, hogy milyen fajta mosószert használsz, egészen addig, amíg az nem folyékony, hanem por állagú, előfordulhat, hogy valamiért nem oldódik fel rendesen, vagy valahová „beszorul”, és az anyagon marad. Ilyenkor fontos, hogy olyan módszerrel távolítsd el a foltot, hogy az anyag maga ne sérüljön, ehhez adunk egy kis segítséget.

Mosd ki még egyszer, de most okosan!

Mosd ki a ruhát kézzel, és figyelj arra, hogy mielőtt beletennéd a ruhadarabot a vízbe, oldd fel a mosószert! Egy kicsit be is áztathatod a ruhát a mosószeres vízbe, ha nagyon makacs a folt. Érdemes arra is figyelned, hogy minél melegebb hőfokon mosd ki kézzel, mert a hideg vízben nehezebben oldódik fel a vegyület.

Ha szeretnéd a jövőben elkerülni, hogy a hideg víz miatt legyenek ilyen problémáid, mielőtt beletöltöd a mosószert a gépbe, oldd fel egy kis meleg vízben. Így maradhat a környezetkímélőbb, rezisbarátabb hideg vizes megoldás, mégis elejét veszed annak, hogy foltos maradjon a ruha. Arra viszont figyelj, hogy oldatlan mosószert soha ne rakj közvetlenül a ruhára, mert ez is károsíthatja.

Használj olyan mosógépet, ami megelőzi a foltokat!

Ma már gyártanak olyan mosógépeket, amelyekben minimális az esélye annak, hogy a ruháid foltosabban kerülnek ki a mosásból, mint amilyenek előtte voltak. Míg a hagyományos gépeknél elég nagy a kockázat, hogy foltos marad a ruha, a speciális berendezéseknél ez már nagyon valószínűtlen.

Gorenje gőzmosógép

Használj mosogatószert!

A mosogatógépbe használt tisztítószer tökéletes megoldása lehet a helyzetnek. Arra tervezték ugyanis, hogy a makacs szennyeződéseket is leoldja az edényekről, ezért csodát tud művelni a foltos ruhákkal is.

Csak nedvesítsd be a foltos területet, aztán dörzsölj a foltra lehetőleg olyan folyékony mosogatószert, ami a zsíros szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Ha nem jön ki elsőre a folt, próbáld még egyszer, de arra ügyelj, hogy ne dörzsöld túlságosan az anyagot – inkább használj több mosogatószert! Mikor eltűnt a folt, azért érdemes még egyszer bedobni a mosásba a ruhát, de akkor már figyelj rá, hogy oldd fel előtte a mosószert, nehogy megint foltos legyen a végeredmény.

A természetes megoldás: az ecet

Az ecet igazi multifunkciós tisztítószer. Teljesen természetes, és hatékonyan szedi ki a legmakacsabb foltokat is – és ez nem reklámfogás, tényleg így van. A tisztítószerfoltos anyagot szappanozd be hagyományos szappannal, mosd ki belőle azt, ezután legalább 15 percre áztasd be hígítatlan fehér ecetbe.

Azért, hogy az ecetszag ne maradjon meg, először öblítsd ki a ruhadarabot (ezzel fog eltűnni végleg a folt is). Utána mosd ki még egyszer a mosógépben, hogy még az illata is jó legyen a ruhádnak. Az ecet azoknak is nagyon jó megoldás, akik igyekeznek minél természetesebben élni a mindennapjaikat, hiszen nem mesterséges kemikália, mint például a mosogatószer vagy a mosószer.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást