Háztartás / Otthon

Így készíts házilag mosogatószert – Egészségesebb és nagyon hatékony

Így készíts házilag mosogatószert – Egészségesebb és nagyon hatékony

A zöld tisztítószerek szerencsére egyre népszerűbbek az utóbbi időkben, és bár mostanra a boltokban is sok ilyet lehet kapni, nem árt átolvasni az összetevőket, mert sok cég csak reklámfogásként tekint a „környezetbarát” hívószóra, de az összetevőik minimum megkérdőjelezhetőek. A legbiztosabb még mindig az, ami otthon készül.

Egy vegyszermentes tisztítószer lehet ugyanolyan hatékony, mint a bolti társai, de kevésbé károsítja a bőrödet, ami lássuk be, a sorozatos kézmosások idején egyébként is könnyebben kiszárad, berepedezik.

Egy jó házi mosogatószerrel egyszerre több problémát is megoldhatsz, érdemes azonban kicsit keresgélni, mert bár a neten sok praktikát és receptet találni, ezek nem mindegyike egyformán hatékony és az egyedi igényeidnek sem feltétlenül felelnek meg.

A házi mosogatószerek között a legtöbb ecetet tartalmaz, ami kétségtelenül hatékony, de sokan ódzkodnak a szagától. Mások bóraxszal készülnek, ami viszont elég megosztó a környezettudatos, otthon készült tisztítószerek használóinak körében, hiszen mégiscsak egy vegyszer.

Az alábbi recept egyiket sem tartalmazza, ráadásul csupa olyan dolog kell hozzá, ami egyébként is szinte biztosan van otthon a háztartásban, így még vásárolni sem kell menned.

Ha elfogyott a mosogatószer, és nem szeretnél csak ezért leugrani a boltba, akkor most van itt az ideje, hogy kipróbálj egy házi receptet, amivel jót teszel a környezetednek, a bőrödnek, a pénztárcádnak, és még a karanténban töltött időnek is!

IgorVetushko/depositphotos.com

Hozzávalók:

  • 2/3 csésze felolvasztott szappan (a legjobb a mosószappan, de egyszerű, kimaradt szappant is olvaszthatsz fel)
  • 1 és 1/3 csésze víz (legjobb a desztillált, de ha ez nincs otthon, felforralt és visszahűtött vizet is használhatsz
  • 40 csepp tetszés szerinti illóolaj (az illata miatt)
  • 1 evőkanál mosószóda
  • 1 evőkanál asztali só 3 evőkanál forró vízben feloldva

Elkészítés:

Kezdd azzal, hogy a sót feloldod a forró vízben, majd félreteszed hűlni. A mosószódát és a vizet öntsd össze egy kisebb lábasban és kezdd el melegíteni, amíg a szóda fel nem oldódik. A sós víz kivételével önts minden hozzávalót egy befőttes üvegbe, vagy ha abban is össze tudod majd keverni, akkor rögtön teheted is a mosogatószer-adagolóba a keveréket. Adj hozzá egy evőkanállal a sós vízből, és keverd el. A tisztítószer elkezd fátyolossá és sűrűbbé válni. Adj hozzá még a sós vízből annak megfelelően, hogy mennyire sűrű folyadékot szeretnél, de vedd figyelembe, hogy ha áll, idővel jobban besűrűsödhet a mosogatószered. Ha idővel a mosogatószer túlságosan sűrűvé válna, egy kevés meleg víz hozzáadásával hígíthatsz rajta annyit, hogy ismét használható legyen.

Milyen szappant használj?

Ha nincs otthon más, akkor kipróbálhatod a receptet a kimaradt szappanokkal, de a kimondottan tisztításhoz készített szappanok hatékonyabbak, ha gyakran készítesz házi tisztítószereket, akkor például szinte biztosan van otthon kasztíliai szappanod, ami tökéletes erre a célra. Az egyetlen problémát az jelentheti, ha kemény nálatok a víz – ilyenkor ugyanis a kasztíliai szappan a kemény vízzel együtt fátyolos filmréteget hagyhat az üvegpoharakon. Bár otthon még kevésbé ismert, angol nyelvű, öko háztartással foglalkozó oldalakon gyakran említik a sul sud nevű, természetes tisztítókoncentrátumot, amivel a lehető legjobban és leghatékonyabban működik a recept. Ha esetleg ebből is van otthon, mindenképpen ezt válaszd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást