5 tipp a szezonális depresszió leküzdésére

5 tipp a szezonális depresszió leküzdésére

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp a szezonális depresszió leküzdésére

A téli depresszió, vagy más néven szezonális affektív zavar nemcsak azokra csaphat le, akik a többi évszakban is hajlamosak a mélabúra – hanem mindenkire. A rövidebb, sötétebb nappalok felboríthatják a szervezet egyensúlyát, ami ellen a következő tippekkel védekezhetsz, míg az éltető tavaszi napsugarak ismét előbújnak.

Menj ki a szabadba!

Érdemes naponta legalább félórát a szabad levegőn töltened, lehetőleg napszemüveg nélkül, hogy a fény minél nagyobb felületen érje a bőrödet.

Amennyiben az időjárás megengedi, a nyakadat és a karodat is napoztathatod, ám kerüld el a megfázás veszélyét! Ez a tanács látszólag értelmetlen, ha kint éppen szürkeség uralkodik.

A valóságban azonban a nappali fény és a friss levegő pozitív hatással van a szervezetedre, tehát a legborúsabb téli napokon is megéri sétálni egyet.

Heti ötször félóra nem nagy időbefektetés azért cserébe, hogy jobb hangulatod legyen.

A réteges öltözködésről, valamint a sapka viseléséről a hűvösebb napokon ne feledkezz meg!

Legyen világos a lakásban!

A jól megvilágított beltéri helyiségek ugyancsak kulcsszerepet játszanak az alvás és az ébrenlét egyensúlyáért felelős hormonok működésében.

Nappal húzd fel a redőnyt, illetve húzd ki a sötétítőfüggönyt, hogy minél több természetes fény áramoljon be! A mesterséges fényforrások meleg, ne túl gyenge, ugyanakkor ne is túl erős fényt árasszanak.

Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a depresszióra, vagy nincs diagnózisod, csak egyszerűen télen rosszabb a kedved, speciális lámpát is beszerezhetsz, amelyet a bőrödre irányítva újra egyensúlyba kerülhet a tested.

Ennek a kipróbálása előtt azonban érdemes szakértővel egyeztetned.

Mozogj sokat!

A fizikai aktivitás serkenti a boldogsághormonok termelődését az agyban.

Ezeknek köszönhetően frissebbnek és energikusabbnak érezheted magad.

Napi félóra mozgás már elegendő, hogy érezd a hatást.

Ha ezt a tippet összekötöd a legelsővel, amelyben azt javasoltuk, hogy menj ki a szabadba, mindössze harminc perc sétával máris két legyet üthetsz egy csapásra!

Persze, célszerű az egészségi állapotodnak és az erőnlétednek megfelelő mozgásformát választani, ami akár biciklizés vagy futás is lehet.

Amennyiben fázós vagy, jó, ha tudod: a beltéri gyakorlatoknak is kedvező hatásuk van a hangulatodra, tehát ha nincs kedved odakint sportolni, nem baj!

Fontold meg a gyógyszerszedést!

Ha az említett praktikák eredményével nem vagy elégedett, és továbbra is támadnak a depresszív tünetek, első körben kipróbálhatsz egy természetes hatóanyagú készítményt, hogy rendbe jöjjön minden.

Az orbáncfű-kivonat a legismertebb hangulatjavító, mely kíméletes módon járul hozzá az agyi ingerületátvivő anyagok megfelelő működéséhez.

Súlyosabb esetben, a kémiai egyensúly helyreállítására szolgáló vényköteles pirulákat alapos vizsgálat után szakorvos írhatja fel neked, és szedésük rendszeres ellenőrzést igényel.

Tegyél rendet a fejedben!

Kutatások bizonyítják, hogy a tudatosan pozitív életszemlélet gyakorlati alkalmazása – például a pszichológiában ismert mindfulness technika (a pillanat tudatos megélése) – hatékony fegyver a depresszió ellen.

Nem kell nagy hókuszpókuszra gondolnod: már azzal is belevághatsz, hogy napi szinten végiggondolod, miért lenne érdemes hálát adnod.

Ha sikerül megtalálnod a téli időjárás, a hosszabb esték szépségét, és nem folyton a nyár után vágyakozol, hanem a jelenben élsz, felvértezed magad a hideg és a sötétség káros hatásai ellen.

A különböző technikákat (relaxációt, a meditációt, illetve a vizualizációt) ugyancsak használhatod megelőzésre, továbbá kialakult betegség esetén a tünetek enyhítésére – persze, a szakértői utasítások betartása mellett.

Nálad mi a helyzet, hajlamosabb vagy a zimankós hónapokban a rosszkedvre? Hogyan védekezel ellene?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást