5+1 tipp az őszi rosszkedv és depresszió ellen

5+1 tipp az őszi rosszkedv és depresszió ellen

Címlap / Életmód / Lélek / 5+1 tipp az őszi rosszkedv és depresszió ellen

Ha úgy érzed, téged is kezd hatalmába keríteni a komor, őszi hangulat, íme néhány ötlet, hogy elűzd a fejed fölül a szürke felhőket!

Fényesedj!

Ősszel főként mesterséges fénnyel vagyunk körülvéve – az irodában és otthon egyaránt. Éppen ezért, amikor időd engedi, sétálj nagyokat a közeli parkban vagy egy számodra kedves helyen.

Szívd be a friss levegőt és töltődj fel természetes fénnyel! Ha süt a nap, az ebédszünet maradék perceit is használd ki, hogy elraktározz egy kis jókedvet és D-vitamint.

Minőségi pihenés

Mindenkinél más a megfelelő regenerálódáshoz szükséges alvásidő. Fontos, hogy zavartalan pihenést biztosíts magadnak, ami hozzájárul, hogy reggel frissen, üdén kelj fel, nem pedig úgy, mint akit fejbe kólintottak.

Elalvás előtt igyál meg egy pohár meleg tejet, vagy akár vedd fel 1-2 percre a gyertyapózt: a kezeiddel támaszd meg a derekad, majd az összezárt lábaid és a törzsed emeld az plafon felé. Ezekkel az apró trükkökkel mély, édes álomba szenderülsz majd.

Törődj magaddal többet!

Itt a remek alkalom, hogy kényeztesd magad egy wellness-hétvégével. Jelentkezz be masszázsra, menj el jógázni, de akár egy vérpezsdítő tánctanfolyamra is beiratkozhatsz!

A lényeg, hogy minél nyomasztóbb az időjárás, annál indokoltabb minőségi időt szánnod magadra – ne hagyd, hogy a szürkeség és az eső rád nyomja bélyegét!

Orbáncfű, az istenadta hangulatjavító

A természet patikáját is kiaknázhatod, hogy elűzd a borongós időjárás miatti rossz hangulatot. Az orbáncfű közkedvelt és ősidők óta jól bevált gyógynövény depresszió, melankólia, alvászavarok és idegesség ellen.

Immunerősítő hatása miatt az őszi-téli szezonban különösen ajánlott a fogyasztása. Többféleképpen is hozzájuthatsz, például tea vagy tabletta formájában.

Játssz a színekkel és az illatokkal!

Attól még, hogy elhalkul a nyár életteli zsongása és megfakulnak a természet színei, nem kell a szürke ötven árnyalatába burkolóznod. Fegyverkezz fel színekkel: ölts magadra egy dögös, élénk ruhadarabot, vagy tekerd be magad egy színes, puha pokrócba a kanapén.

Vedd körbe magad színpompás, illatos gyertyákkal, és melegséget sugárzó hangulatvilágítással.

A sötétebb, borongós hónapok is csodásak, csak vedd észre, éld meg úgy! Ha belül ragyogsz, mindegy, hogy kint milyen időjárási viszonyok uralkodnak.

Szabadítsd fel a boldogsághormonjaidat!

Tudatosan (t)edd magad boldogabbá! Emeld meg az étrendedben a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátmennyiséget (persze mértékkel), ezzel ugyanis növeled az agy szerotonin-termelését, amely hozzájárul a jó kedélyállapot megőrzéséhez.

És igen, ami a boldogsághormon hallatán szinte mindenkinek az eszébe jut: egy kis csoki! A csokoládé számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely kedvezően befolyásolja az érzelmi- és kedélyállapotot.

Az alkohollal csínján bánj – kétélű megoldás: amennyire fel tud pörgetni, annyira tönkre is teheti a másnapodat.

Helyette ébreszd fel a libidódat! Úgyis rossz az idő, bújj össze többet a pároddal!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást