8 tipp hogy a családi látogatás sikeres legyen

8 tipp hogy a családi látogatás sikeres legyen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 8 tipp hogy a családi látogatás sikeres legyen

Találkozni a másik ember családjával sokszor stresszes feladatnak bizonyul, ezért most összegyűjtöttünk neked kilenc tippet arra, hogy a családi látogatások ezentúl garantáltan a siker jegyében teljenek!

Vannak emberek, akik alapból olyan szerencsések, hogy már elsőre jól kijönnek más emberek családtagjaival is. Viszont sokan vannak azok, akiknek sokkal nehezebben megy az új ismeretek megkötése és a beilleszkedés. Ők folyamatos feszültséget és frusztrációt tapasztalhatnak minden egyes olyan alkalomkor, amikor először indulnak el egy családi bemutatkozásra. Sokakra nagyon nagy nyomást gyakorol a tudat, hogy az éppen aktuális vagy új partnerük családtagjaival kell megismerkedniük.

Tudat alatt erős fokú félelem lappang bennük, mert úgy érzik, hogy biztos nem fognak megfelelni vagy nem lesznek elég jók a partnerük rokonai számára. Pedig fölösleges ez az állandó aggodalom, az ember csak saját magát őrli általuk! Jóra nem vezet, sőt súlyosabb esetekben még folyamatos szorongást vagy akár depressziót is kiválthat ez az állapot, amennyiben nem figyelsz kellően oda magadra! Ne engedd, hogy úrrá legyen rajtad ez a félelem és a túlzott izgatottság! Most következő tippjeinket megfogadva, meglátod, hogy ezek után te is sokkal lazábban és nyugodtabban tudsz majd útra kelni a rokonlátogatásokra!

Készülj rá!

Még a pszichológusok is azt tanácsolják, hogy mielőtt elindulnátok az első közös családi látogatásra, nagyon fontos, hogy pároddal pontosan és részletesen beszéljétek át az egész tervet! Fontos tisztázni a látogatás célját és a különböző esetlegesen irányodba támasztott elvárásokat a szülők részéről. Kérd meg partnered arra, hogy tüzetesen meséljen a családjáról és a benne élő szereplők élettörténetéről! Vészhelyzet esetére, találjatok ki olyan titkos kis jeleket, amiket csak ti érthettek, és jelezni tudtok vele egymásnak ha bármi kellemetlen szituáció merülne fel!

Így valószínű, hogy nem érhet nagyobb meglepetés, főleg kellemetlen formában! Ebben párod nagymértékben a segítségedre lehet! Ne félj elmondani neki a gátlásaidat, vagy a félelmeidet a szülői láthatással kapcsolatban! Amennyiben tényleg fontos vagy neki, garantáltan melletted fog állni, és maximálisan ügyelni fog arra, hogy az anyóspajtáséknál se történhessen ellened semmilyen merénylet. Még verbális síkon sem!

Fontos a külön szoba

Amennyiben az első látogatás tovább húzódik egy napnál, esetleg egy hétvégére mentek, vagy még több időre, akkor fontos, hogy előre tisztázzátok le a pároddal azt, hogy külön szobát szeretnétek, ahová bármikor el tudtok vonulni kettesben, ha szükség van rá. Muszáj, hogy idegen közegben is legyen egy kis tér, ami csak a tiétek. Ami szabadságot és biztonságérzetet biztosít.

Ez a dolog felbecsülhetetlen értékkel bír! Ne menj bele semmi olyan szituációba, hogy külön szobát kapjatok a pároddal! Ritkaság ugyan, de sajnos máig előfordul, hogy vannak olyan vaskalapos, és idejemúlt szülők, akiknek a felfogása azt a normát kívánja meg, miszerint az ő házukban, az ő kicsi fiúk, akkor sem fog egy nővel együtt hálni. Amennyiben mégis nehéz esetek lennének párod szülei, kérd a pasi segítségét. Beszéljen ő a fejükkel, így biztos meg lehet majd őket győzni!

Legyél jó vendég!

Akármennyire is ellenszenvesek a szülők vagy unszimpatikusak, nagyon fontos, hogy te akkor is a kedvükre tégy, legalábbis addig, amíg náluk időztök. Igaz ez főleg az első pár alkalomra, hisz te is tudod, hogy az első benyomás mindig döntő súlyossággal bír. Amennyiben vacsora is szerepel a programban, nyugodtan kérdezz rá, hogy esetleg szükség van e valami segítségre, vagy előkészületre a konyhába, amibe te is szívesen részt vennél. Fontos az is, hogy légy kommunikatív! De ne magadról beszélj, hanem légy udvarias és érdeklődő! Tegyél fel hozzájuk minél több kérdést, te viszont hallgass sokat!

Értékelj mindent, amit mondanak! Legyen szó házról, pénzről, családi dolgokról. Ha egy kis cselhez is szeretnél folyamodni, akkor ajánlott párodat előre kifaggatni arról, van e valami, amit a szülők nagyon szeretnek, mi az édesanyja kedvenc virága, stb. Így egy kisebb rafinériával könnyendén a szívükbe lophatod magad, ha látják, hogy mennyire figyelmes vagy, és gondolsz rájuk azzal, hogy viszel nekik, egy számukra imponáló kedves kis ajándékot!

Legyél csapattag!

Fontos, hogy a lehető legtöbb mindenben részt vegyél, amit a családtagok kitalálnak! Legyen szó, sportolásról, társasjátékokról, vagy egyéb közös családi programokról, legyél csapattag, és ne húzd ki magad semmiből! Viszont ne ess túlzásokba, az sem jó, ha túljátszod a szerepet, mindig légy önmagad! Fontos, hogy minél előbb beilleszkedj az új környezetbe, az ilyen lehetőségek pedig kiválóan segítségedre lehetnek ebben!

Vágj fel!

Amennyiben még független vagy, és nem volt semmi komolyabb előéleted a párkapcsolatok terén, így bizonyos, hogy párod rokonai a te családod mintáján fogják levonni a rólad való következtetéseiket! Ezért nagyon fontos, hogy azt lássák és érezzék rajtad, hogy rendkívül családcentrikus vagy, akinek egyaránt fontosak a gyerekek, de a korosabb szüleivel való törődés is. Sajnos sok olyan család van, ahol nem kolbászból van a kerítés, és elképzelhető, hogy neked sem a legoptimálisabb viszonyod volt anyuddal, vagy apuddal, de akkor is próbálj a kedvükre tenni, és éreztesd azt, hogy neked a legfontosabb dolog a világon a család, mint zárt közösségi egység, amiben te prímán együtt tudsz működni és helytállsz!

Kerüld a vitákat!

Figyelj arra, hogy a lehető legkisebb konfliktusokat is elkerüld! Nehéz persze legénynek lenni a gáton olyan közegben, ahol nem ismered a jelenlévőket elég jól. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy valakivel nem értesz egyet, vagy nem egyezik a véleményetek. Legrosszabb esetben, egyáltalán nem találjátok a közös hangot. Akkor is legyél bölcs, és ne engedd, hogy a harag eluralkodjon rajtad! A két legkényesebb téma a vallás és a politika. Ügyelj arra, hogy ezeket soha ne feszegesd, és soha ne állj le ilyen jellegű dolgokban véleményt formálni! Könnyen előfordulhat az is, hogy anyósod kezd el veled ércelődni, megpróbál kóstolgatni és letesztelni, hogy vajon kellőképpen jó vagy e az ő fiának.

Ne engedd, de ne is menj bele az alantas játékába! Amennyiben folyamatosan támad, vagy kritizál, kezeld le, de udvariasan! Ne reagáld le a mondandóját, sőt éreztesd vele azt, hogy mindenben teljesen igaza van! Adj neki igazat még akkor is, ha nevetséges dolgokat állít, meglátod, ez mindennél jobban fogja idegesíteni! Amennyiben nem tud rajtad fogást találni, le fog szállni rólad rövid időn belül!

Maradj pozitív!

Ha mégis kezd feszült lenni a helyzet, emlékeztesd magadat arra, hogy miért is vagy ott. Jusson eszedbe az, hogy kedvesednek fontosak ezek az emberek, és ez a látogatás. Ha már nagyon nem bírod cérnával, akkor is maradj pozitív! Tudatosítsd magadban, hogy ez is elmúlik egyszer, és utána már, a ti saját, közös ágyatokban ébredtek, teljesen anyósmentesen!

Add önmagad!

Az utolsó, és egyben legfontosabb örökérvényű szabály: mindig légy önmagad! Ne akarj megváltozni, másnak látszani, mint aki vagy! Ne próbálj meg különböző szerepekbe bújni, pusztán azért, hogy a szülőknek a kedvére tégy! Vagy önmagad miatt ismerjenek és kedveljenek meg, vagy semmiért! És mi van akkor, ha mégse tetszenél nekik? Semmi. Nem törik össze a világ ezért! Ne próbálj meg akkor sem megváltozni! Figyelj inkább arra, hogy a saját tulajdonságaidnak hozd ki a legjavát, és ezáltal bizonyíts nekik! Mutasd meg, hogy igenis alkalmas vagy a szeretetükre!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!