7 tipp, hogy biztonságban tudd a pénzedet és az értékeidet karácsonykor

7 tipp, hogy biztonságban tudd a pénzedet és az értékeidet karácsonykor

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 tipp, hogy biztonságban tudd a pénzedet és az értékeidet karácsonykor

Az ünnepi sürgés-forgás közepette akkor is elkövethetsz néhány tipikus hibát, ha a mindennapokban egyébként odafigyelsz a vagyonod és az értéktárgyaid védelmére. Összeszedtük a leggyakoribb problémaforrásokat, amelyek karácsonyi katasztrófához vezethetnek, az év egyik legörömtelibb időszakát megkeserítve.

Figyelj a bankkártyádra!  

Az ajándékok és az ünnepi koszt hozzávalóinak beszerzése valószínűleg a szokásosnál jóval több tranzakciót igényel. Amennyiben a kártyás fizetést részesíted előnyben, talán meg sem fordul a fejedben, hogy bizony ennek is lehet hátulütője: semmiképpen ne használd olyan helyen, ahol nincs szem előtt a terminál, valamint olyan internetes áruházban, amely nem valamilyen elismert nemzetközi banki felületet használ!

A lenyúláshoz szükséges adatokat ugyanis másodpercek alatt lenyúlhatják az illetéktelenek. Óvatosan a zsebekkel!  

Akármilyen ünneprontónak hat a gondolat, a nagy karácsony előtti és közbeni rohanás alkalmával érdemes olyan ruhadarabokat – különösen olyan kabátot – választanod, amelynek gombbal, patenttal vagy cipzárral zárható zsebe van. Az elpotyogtatott értéktárgyak száma ugyanis megnő ebben az időszakban. Arról nem is beszélve, hogy ez a zsebtolvajok egyik leggyümölcsözőbb szezonja. A plázabeli tömegben észre sem veszed, ha szó szerint mélyen a zsebedbe nyúlnak…

Ne hagyj semmit a kocsiban!  

Csábítónak tűnhet az ötlet, hogy a frissen vásárolt vagy kapott holmikat betedd az autóba. A csomagtartó ilyen szempontból akár még ideális is lehet, ha a kalaptartó és a hátsó szélvédő magassága miatt nem látszik, mi van benne. A hátsó ülés viszont óriási hiba, hiszen sajnos már egészen apró tárgyak kedvéért is simán feltörik a kocsikat. A rádió előlapjának eltávolítása is jó ötlet, ha egész napra készülsz vendégségbe az ünnepek alatt.  

Ne posztold ki az ajándékokat!  

Érthető, ha dicsekedni szeretnél vele, hogy mit kaptál vagy adtál, de ha anyagilag számottevő értékű dologról van szó, kétszer is gondold végig, megéri-e közzétenni! Ezzel ugyanis tippet adsz a betörőknek. Tulajdonképpen azt kiabálod, hogy „gyertek, innen van mit elvinni, emberek!”

Hiába hiszed azt, hogy csak az ismerőseid látják a bejegyzéseidet, lájkolás és kommentelés esetén sajnos az ő ismerőseik – vagy adatvédelmi beállításaiktól függően akár idegenek – is tudomást szereznek a dologról. A privát üzenet, valamint a zárt csoport biztonságosabb megoldást nyújthat ilyen helyzetben. Ne csekkolj be mindenhova!  

Bár az aktuális tartózkodási helyen alapuló FourSquare nevű közösségi portál hazánkban nem annyira divatos, más oldalakon – például Facebookon, Twitteren vagy Instagramon – rengetegen hajlamosan közzétenni, merre járnak éppen a nagyvilágban.

Jó, ha tudod: a biztosítók egy része eleve nem fizet akkor, ha te magad teszed közzé, hogy nem vagy otthon. Alternatív megoldást jelent a bejelentkezéseid hozzáférhetőségének korlátozása, az utólagos közzététel, valamint a becsekkolgatásról történő leszokás is.  

Ellenőrizd az ajtót!  

Vannak, akik viccesnek tartják, ha valaki kétszer is ellenőrzi, bezárta-e a lakása vagy az autója ajtaját. Pedig inkább duplán, mint egyszer sem – az ünnepi rohanás közepette ugyanis még azok is megfeledkezhetnek a kulcs elfordításáról, akiknél egyébként reflex.

Eleve kiiktathatod a stressz okozta gondatlanságot, ha igyekszel higgadtan állni a dolgokhoz, és úgy időzíted a programot, hogy ne kelljen egyik helyről a másikra loholnod.  

Kapcsold be a riasztót!  

A hagyományos módszer karácsonykor is hasznos: amennyiben bekapcsolod a lakásodban és a kocsidban a riasztót, eleve csökkented a biztonsági kockázatot. Ma már olyan rendszereket is telepíthetsz, amelyek segítségével okostelefonon keresztül, webkamera fölszerelésével élő képet láthatsz az otthonodról, esetleg a mozgásérzékelő jelzése esetén automatikusan érkezik egy biztonsági szolgálat vagy a rendőrség.   Ha nem vagy biztos benne, milyen megoldást érdemes választanod a vagyonod védelmére, bátran konzultálj egy biztonsági szakértővel!  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást