A szénhidrátok az egyetlen energia-forrásai számos létfontosságú szervnek, beleértve az agyat, központi idegrendszert és vesét. Az emésztőrendszer lebontja a glükózt a szénhidrátokból, a hasnyálmirigy pedig az inzulin nevű hormont termeli, mely segít a glükóznak a vérből a sejtekbe kerülni.
A nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták egyre népszerűbbek napjainkban is, melyek napi legtöbb 60g szénhidrátot engedélyeznek. Az egészségügyi szakemberek nem támogatják ezeket a diétákat, mert magas zsírtartalmú (különösen telített zsír) ételeket tartalmaznak, mi közben korlátozzák a gyümölcs, zöldség és magas rosttartalmú kenyér- és gabonafogyasztást.
Valójában akkor hízunk, ha túl sok kalóriát fogyasztunk – függetlenül attól, hogy lemondunk a szénhidrátról, fehérjéről vagy zsírokról.
A burgonya számos egészségügyi előnnyel bír, önmagában nem hízlal, növeli a jóllakottság érzését. Azonban a burgonya zsíros ételekkel társítva, jelentőse növeli a kalória értékét.
Egy nemrégiben készült felmérés szerint viszont a zsír vagy szénhidrát különválasztása önmagában nem segít. Sokkal hatékonyabb a fogyókúra, ha testmozgást végzünk, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így reálisabb elvásárokkal vagyunk magunk felé.
Tudtad, hogy a burgonya származási helye Dél-Közép-Chile, innen terjedt el világszerte. Európába 1536-ban került, majd később európai tengerészek terjesztették el szerte a világban. Több mint ezer fajtája maradt fenn az Andokban. Európában hamarosan jelentős élelmiszer-forrássá vált, ám a genetikai sokféleség hiánya miatt érzékennyé vált a betegségekre. 1845-ben Írországban a fitoftóra növényi betegség nagy éhinséget okozott.
A továbbiakban nézzük, mennyi kalóriát tartalmaz a különböző képpen elkészített burgonya (a kalóriamennyiség 100g-ra vonatkozik):
Nyers 70 kalória
Főtt 80 kalória
Püré 108 kalória
Sült (olaj nélkül) 85 kalória
Chips 500 kalória
Szalmaburgonya 270 kalória
Burgonya-saláta 115 kalória
Krokettek 210 kalória
Friss állapotában a burgonya 80 százaléka víz, 20 százaléka szárazanyag, melynek 60-70 százaléka keményítő. A burgonya több mikrotápanyagot tartalmaz, mint a C-vitamin, vas, B1-,B2-,B3-,B6-vitamin, ásványi anyagok, mint kálium, foszfor, magnézium.
Főzéssel a burgonya jelentősen veszít C-vitamin tartalmából, különösen ha a héját nem fogyasztjuk.