Haj / Stílus

Így teszed tönkre módszeresen a festett hajad színét

Így teszed tönkre módszeresen a festett hajad színét

Előre tudod, hogy a fodrászszalonból kilépve csak néhány napig örülhetsz majd a káprázatos árnyalatú tincseknek, mert hamarosan úgyis kifakul vagy megváltozik a hajszíned? Ennek nem muszáj így lennie! Valószínűleg a tincseiddel és a festék minőségével sincs probléma: a szokásaid viszont tényleg ártalmasak lehetnek a frizurádra.

Túl gyakori hajmosás

Talán meglepően hangzik, de festett haj legnagyobb ellensége a víz. A festék vegyületei ugyanis sebezhetőbbé teszik a fürtjeidet a víz hatásaival szemben. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az éltető folyadék méreg lenne számodra, s ezentúl hagynod kell rasztává vadulni a sörényedet.

Elég, ha a szükséges minimumra csökkented a hajmosások számát – napi rendszerességűre például egészen biztosan nincs szükség –, illetve visszaszorítod az öblítés idejét. „Forró víz helyett érdemes langyosat választanod!” – teszi hozzá Dr. Jeni Thomas, a Pantene kutatója.

Nem a megfelelő sampon és balzsam használata

A festett haj nagyobb eséllyel válik szárazzá és töredezetté, tehát egy kicsivel több tápanyagra van szüksége. A megfelelő sampon, valamint balzsam használatával jelentősen megkönnyítheted a saját dolgodat.

„Lehetőleg minden mosás alkalmával használj kondicionálót, mégpedig a tincseid teljes hosszán!” – javasolja Teca Gillespe, a Procter & Gamble szakértője, aki hozzáteszi: csakis olyan terméket vásárolj, amit kifejezetten festett fürtökre gyártottak. Ellenkező esetben még az is előfordulhat, hogy többet árt, mint amennyit használ a fáradozásod!

Állandó hőkezelés

A festett vagy színezett haj nemcsak a vízre, hanem a hőre is érzékenyebb. Ez azt jelenti, hogy érdemes kesztyűs kézzel bánnod a hajsütővassal, a hajvasalóval és a hajszárítóval. Amennyiben mindenképpen rendszeresen szükséged van ezekre a „beavatkozásokra”, használj hővédő spray-t, ami már néhány száz forintos ártól képes megvédeni a tincseidet az égéstől és a kiszáradástól.

Persze, a lehető legjobb megoldás, ha az említett eszközök alkalmazását a lehető legritkábbra csökkented.

Az F-faktor elfelejtése

A hajadnak nem elég szép szín(ek)ben pompáznia – fény is szükséges, hiszen ez a kirobbanó egészség jele! Amennyiben az árnyalat rendben van, de nem veri vissza a fényt kellőképpen, akkor a szálak fehérjerétege leépült vagy sérült.

Ahhoz, hogy visszakapd a korábbi csillogást, akár már egy éjszakai hajpakolás használata is elég lehet, ám a rendszeres ápolásról sem szabad megfeledkezned. Az olívaolaj például kitűnő megoldás arra, hogy színbarát módon töltsd fel tápanyagokkal a tincseidet.

Túl sok napfény

Amennyiben sok időt töltesz a szabadban, évszaktól függetlenül rengeteg UV-sugárzás éri a hajadat. Sajnos ez nemcsak, hogy fakítja a hajszíned, de kifejezetten meg is változtathatja azt – és nem mindig kedvező irányban.

A probléma megelőzésére használj fejfedőt, amikor csak lehet, illetve szerezz be SPF-fel, azaz védőfaktorral ellátott permetet! Elvégre a bőrödnek is szüksége van a védelemre – miért éppen a frizurádat hagynád ki belőle?

Egyenetlen színfrissítés

Ha azok közé tartozol, akik leggyakrabban csak a hajszálak tövét fest(et)ik újra, fordíts különös figyelmet arra, hogy a színezőanyag ne fedje a tincsek megfelelő árnyalatban pompázó részét, mert akkor sajnos egyenetlen lesz az összhatás.

Amennyiben pedig régi színtől szeretnél megszabadulni, először a tövekre vidd fel a festéket, s csak néhány perc elteltével vedd célba a többit. Így elérheted, hogy a frizurád optikailag tökéletesen kiegyensúlyozott legyen.

A gondos ápolás sajnos önmagában nem elegendő az álomsörény eléréséhez: megfelelő táplálkozásra és folyadékpótlásra is szükség van ahhoz, hogy tündökölhess. Ha minden igyekezeted ellenére sem javul a helyzet, keresd fel a háziorvosod, mert vitaminhiánytól kezdve sokféle kezelést igénylő állapot is meghúzódhat a háttérben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást