A testmozgás segíthet megelőzni a rákot?

A testmozgás segíthet megelőzni a rákot?

Címlap / Életmód / Egészség / A testmozgás segíthet megelőzni a rákot?

Egy új tanulmány most a rák kutatásának kapcsán foglalkozott jótékony hatásaival. Dr. Jinming Gao, a Southwestern Medical Center Simmons Rákkutató Központ vezetője a Nature Communications nevű lapban számolt be az eredményekről.

A laktátnak fontos szerepe van a daganatok elleni küzdelemben

A tanulmány a laktát rákos daganatok növekedésére gyakorolt hatását vizsgálta. Az emberi szervezet sejtjei  laktátot termelnek, miközben a táplálékot energiává alakítják, illetve megerőltető testmozgás végzése esetén is laktátot termelnek. A vizsgálat során melanóma és vastagbél adenokarcinómával (hámból eredő rosszindulatú daganat) rendelkező egerek szervezetébe laktátot és glükózt fecskendeztek. Az eredmények meglepőek voltak: a laktát hatására a tumor növekedés jelentősen csökkent, jóval megelőzve a glükóz hatásait. További kezelések után az egerek 50%-a daganatmentessé vált.

Úgy tűnik, a megoldás a laktát, amely segíti a T-sejtek működését. A T-sejtek olyan immunsejtek, amelyek támogatják a  szervezet védekezőrendszerét, így fontosak a rák elleni küzdelemben is. Egy daganaton belül viszont a T-sejtek működésképtelenné válnak, nem képesek harcolni a rákos sejtek ellen. A laktát pozitív hatással van a T-sejtekre, aktivizálja azokat.

Dr Gao és csapata következő lépése az lesz, hogy emberi szervezetben kialakult daganatokban is megvizsgálják a laktát hatását. Humán tumormintákat vennének, melyeket mesterséges környezetben tenyésztenének és ezekbe fecskendeznék a laktátot. Később daganatos betegeknek adnák be a laktát oldatot, hogy nyomon követhessék a T-sejtek változásait és megfigyelhessék, hogy elérhető-e ugyanaz a pozitív hatás, mint az egereknél.

FreshSplash/istockphoto.com

A mozgás kiemelt szerepe a megelőzésben

A rák kezelése még mindig óriási kihívás, ezek az eredmények sokat tesznek hozzá a betegség elleni harchoz. A fizikai aktivitásról eddig is tudtuk, hogy számos jó hatása van és tulajdonképpen fiatalon tartja a szervezetet. Úgy tűnik, valami hasonló történik az immunvédelem kapcsán is: a mozgás során keletkező laktát “fiatalítja” a T-sejteket, így tulajdonképpen megvéd a rákos megbetegedésektől.

Hosszú távon akár bebizonyosodhat, hogy a rendszeres edzés preventív hatással bír, segíti a T-sejtek aktivitását, ezáltal azok hatékonyabban küzdenek meg a rákos sejtekkel, így kisebb valószínűséggel alakul ki daganatos betegség.

Mindezt kijelenteni még korai, a teljes bizonyossághoz még rengeteg további kutatás szükséges; de az egerek kapcsán látott eredmények mindenképpen bíztatóak. Addig is érdemes magunkat meggyőzni, hogy még egy indokunk van a rendszeres testmozgás melletti elköteleződésre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást