Terhesség első jelei

Terhesség első jelei

Címlap / Életmód / Család / Terhesség első jelei

Minden nő másképpen éli meg a terhesség első jeleit, de vannak a testünk részéről félreérthetetlen jelzések is, amelyek bizonyosságot adnak, hogy áldott állapotban vagyunk. A terhességi rosszullét sokféle lehet és nem is mindenkinél jelentkezik, vagy nem mindenkinél minden tünet jelentkezik. Lássuk hát, mik a terhesség első jelei, mi a teendő pozitív terhességi teszt esetén! (x)

Terhesség első jelei

A terhesség első jelei között lehetnek a fáradékonyság, émelygés, mellduzzadás, hasfájás, alhasi fájdalom, fejfájás és számos egyéb, olykor szokatlan tünet. Vannak, akik hangulatingadozástól szenvednek, míg mások az addig imádott parfümjüket nem képesek elviselni.

Akik babára vágynak, sokszor alig várják, hogy a terhesség első jelei megmutatkozzanak, és örömüket megoszthassák a családdal, barátokkal. Ezzel várjunk addig, amíg biztossá válik a várandósság!

Mivel több olyan tünet is lehetséges, akár hormonális változások akár egyéb befolyásoló tényezők hatására, melyek tévesen terhességi tünetnek is vélhetőek, a kérdéses tünetek jelentkezésekor ajánlott terhességi tesztet is elvégezni, ami szinte 100%-os bizonyosságot adhat a terhesség fennállásáról. 

Mikor jelentkeznek a terhesség tünetei legkorábban?

Akinek szabályos, 28 napos menstruációs ciklusa van, a petesejt megtermékenyítésére a menzesz első napját követő 14. napon van a legnagyobb esély, de ez nem azt jelenti, hogy a többi napok nem lehetnének termékenyek.

A terhességi tesztekkel (fajtától, érzékenységtől függően) a megtermékenyítést követő 8-10. napon mutatható ki leghamarabb az áldott állapot. A terhesség tünetei legkorábban a megtermékenyítést követően jelentkezhetnek, még a teszt pozitivitása előtt akár. A tünetek egyénenként változnak, minden női szervezet másképp reagál a teherbeesésre.

Érzékeny mell

Az érzékeny mell sok hölgynél előfordul, mint terhességi tünet. A fogantatás után már 1-2 héttel is jelentkezhet a mellek érzékenysége, duzzadása. A mellbimbó is érzékenyebb, az érzékenység oka a hormonális változások. A test megkezdi a felkészülést a szoptatásra.

Terhességi rosszullét

A reggeli hányinger, terhességi rosszullét az egyik legkellemetlenebb tünet a terhesség elején. Már a korai szakaszban érzékelhető, van, aki a fogantatástól megtapasztalja, míg más csak hetekkel később. 

Leggyakrabban hányinger, hányás jelentkezik főként reggel, de egyeseknél akár napközben is fennállhat a panasz. Ha napjában többször előfordul és a kismama nem jut elegendő tápanyaghoz, infúziós kezelés is szükségessé válhat.

Fejfájás terhesség alatt

A hormonális változások okozzák a fejfájást terhesség alatt. Ha fennáll a gyanú vagy már alá is támasztotta a terhességi teszt a várandósságot, kerülni kell a fájdalomcsillapító gyógyszereket! Bő folyadékfogyasztás, egy kis pihenés, esetleg a halánték gyengéd masszírozása segíthet ilyenkor.

Fáradékonyság és kimerültség 

Ha folyamatos fáradtság és kimerültség érzése nehezíti a napokat a kellő mennyiségű alvás ellenére is, ez is terhességi tünet lehet. Reggel nagyon nehéz az ébredés, de napközben is szívesen szunyókálna az ember. Legjobban így lehet jellemezni azt a fáradtságot, ami korai terhességi tünet lehet.

Elmaradt menstruáció

A terhesség jelei közül a menstruáció elmaradása az egyik legfontosabb. Ilyenkor mindenképpen ajánlott terhességi tesztet csinálni!

Előfordulhat vérzés terhesség esetén is, akár a menzesz időpontjában, de az teljesen eltér a megszokott havi vérzéstől. A terhesség alatti vérzés legtöbbször kevés, pecsételő, leginkább barnás váladékozás formájában mutatkozik.

Mi a teendő pozitív terhességi teszt esetén?

A legelső felmerülő kérdés pozitív terhességi teszt esetén, hogy most mit csináljak? A boldog pillanatok feldolgozása után célszerű nőgyógyászt felkeresni, hogy megerősítse a terhesség tényét és át lehessen beszélni a további teendőket. 

Ha a teherbeesés előtt nem szedtél babaváró vitamint, a teszt pozitivitása esetén érdemes lehet elkezdeni, hiszen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, ezekre a baba fejlődéséhez már a terhesség legelejétől szükség lehet. 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!