Tényleg a gyorskaják okolhatóak a járványszerű elhízásért?

Tényleg a gyorskaják okolhatóak a járványszerű elhízásért?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tényleg a gyorskaják okolhatóak a járványszerű elhízásért?

Friss kutatást készítettek a Cornell Egyetemen, ahol azt vizsgálták, hogy valóban a gyorséttermek elterjedése okozza-e a járványszerű elhízást az Egyesült Államokban. Az eredmények meglepőek: talán mégsem kell lemondanod a sajtburgerről?

Úgy tűnik, mégsem a hamburger a hibás

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, egyáltalán nem a hamburger, a hasábburgonya és a szénsavas üdítők felelősek a drasztikus súlynövekedésért. Bár a kutatók kiemelték, hogy természetesen nem egészségesek ezek az ételek, és egyáltalán nem ajánlják, hogy a hír hallatán az emberek fokozzák a fogyasztásukat.

Ugyanakkor az Obesity Science & Practice folyóiratban megjelent cikkben elárulták azt is, hogy az amerikai felnőttek 95%-ának a túlsúlya nem köthető szorosan a gyorséttermi ételekhez. Ez tehát azt jelenti, hogy a súlyos gyorskaja függőkön túl, szinte senki sem azért hízik el, mert túl sokat eszik ilyen helyeken.

Akkor mi áll a háttérben?

Ez ügyben sajnos még nem született egyöntetű megállapodás, a kutatók úgy vélik, még mindig ellentmondásos, miért híznak el ennyire könnyen és gyorsan az amerikai állampolgárok.

Persze nem meglepő módon két fontos okot jelöltek meg: az egészségtelen ételek túlfogyasztását, illetve a fizikai aktivitás hiányát. Előbbi a felmérés alapján csupán részben korlátozódik a gyorséttermekre, hiszen a gond ott kezdődik, hogy az emberek többsége nem tud főzni, ezért otthon is a kész, vagy félkész ételeket preferálja. A mozgáshiány pedig nem kizárólag az edzőtermek kerülését jelenti, a világon az emberek többségre egyre passzívabb.

Mindenkinek hasznos tanácsok

Függetlenül attól, hogy született-e egész pontos magyarázat vagy sem, a probléma hatalmas: az elmúlt években megháromszorozódott a túlsúlyos amerikai felnőttek száma, ami azt jelenti, hogy az emberek egyharmada jelenleg is súlyosan elhízott. Mindez óriási, már-már tarthatatlan terhet ró az egészségügyre, és úgy tűnik, a probléma már nem csak a tengerentúlon ütötte fel a fejét, hiszen az elhízás – többek között – Angliában is gondokat okoz.

És hogy mit lehet tenni? Természetesen meg kell fogadni két alapvető, mindenki által ismert tanácsot: kevesebb kalóriát kell bevinni, miközben az aktivitást is növelni kell. Bár valóban ennyire egyszerű a képlet, sokan egészen minimálisat sem akarnak változtatni az életmódjukon, márpedig ebben az esetben óhatatlan eredmény az elhízás.

Változtass keveset

A kutatók azt tanácsolják, hogy ne egyik napról a másikra próbálj gyökeresen életmódot váltani, hiszen már az apró módosítások is nagyon sokat jelentenek (egyes embereknél például az is nagy eredmény, ha nem híznak tovább).

Az igazi probléma ugyanis az, hogy az emberek többsége iszonyúan alulbecsüli az elfogyasztott étel kalóriaértékét, miközben a mozgás által elégetett energiát többnek hiszi a kelleténél. Ennek eredménye, hogy sokan úgy érzik, alig esznek valamit, mégis folyamatosan híznak. Nos, ilyen esetben a legnagyobb segítséget a kegyetlenül őszinte étkezési napló, illetve a szakemberrel történő konzultáció jelenti az egyetem kutatói szerint.

Mit sugallnak az eredmények?

Senki sem menti fel egészségkárosító hatásaik alól a gyorséttermi ételeket, de ha időnként bekapsz egy hamburgert, vagy rendelsz egy pizzát, attól nem fogsz elhízni. (Sőt, élhetsz kizárólag ilyen ételeken is, ha kalóriaértéken belül maradsz és közben akár fogyhatsz is – más kérdés, hogy mindeközben mennyire károsítod a testedet, a belső szerveidet…)

A szakértők szerint viszont az lenne a legjobb, ha megtanulnál sütni, főzni, hiszen így sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb, de mindenképpen tudatosabb lehet a végeredmény. Talán még ennél is lényegesebb, hogy mindig ügyelj a súlyodra: ne várd meg, hogy felszaladjon öt, vagy akár még több kilónyi felesleg! Sokkal nehezebb nekiállni az életmódváltásnak akkor, ha nem csak egy kis odafigyelésről van szó… De ne feledd: sosincs késő!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!