Tényleg egészséges a zabtej? Ezt mondja a dietetikus

Tényleg egészséges a zabtej? Ezt mondja a dietetikus

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tényleg egészséges a zabtej? Ezt mondja a dietetikus

Vannak, akik fenntarthatósági, mások etikai okok miatt választják, és olyanok is vannak, akik azért isznak zabtejet, mert egészségesebb alternatívának tartják a tehéntejhez képest. De vajon mi az igazság? Ezt mondja a dietetikus!

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A zabtej előnyei

Kiváló tápanyagforrás

A zabtejnek erős a tápanyagprofilja, amely táplálja és kielégíti a szervezetet” – mondja Valerie Agyeman, egészségügyi dietetikus és a Flourish Heights alapítója. Egy csészényi zabtejben például körülbelül 3-4 gramm fehérje van, ami még mindig nem olyan magas, mint a hagyományos tehéntej fehérjetartalma, de magasabb, mint sok más tejalternatíva, például a mandula- vagy kókusztej fehérjetartalma.

Nagyszerű energiaforrás is lehet, mivel a szénhidráttartalma is magasabb, mint sok más tejnek. És bár amíg zabtej lesz belőle, a zab természetesen veszít eredeti rosttartalmából, „a zabtejben csészénként 2-3 gramm rost van, ami több, mint a tipikus mandulatejben” – mondja Agyeman. Ráadásul a boltban vásárolt zabtejet gyakran dúsítják olyan tápanyagokkal, mint a B12-vitamin, a riboflavin, az A-vitamin, a kalcium és a D-vitamin – teszi hozzá.

Allergiásoknak is jó választás lehet

Ideális választás lehet annak, aki allergiás a szójára, diófélékre vagy kókuszra, amelyek sok más tejalternatíva fő összetevői, mondja Megan Byrd, RD, regisztrált dietetikus és az Oregon Dietitian alapítója. „Gluténmentes is lehet, ha a zabtej minősített gluténmentes létesítményben készül” – mondja Agyeman.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!