Hány fokra állítsd tavasszal a termosztátot?

Hány fokra állítsd tavasszal a termosztátot?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hány fokra állítsd tavasszal a termosztátot?

Érdemes lentebb tekerni, hisz úgyis meleg van? Vagy csak még több energiát emészt fel visszafűteni a lakást amikor hirtelen lehűl a levegő? Mutatjuk, mi az ideális megoldás tavasszal!

Ahogy a hőmérséklet végre elkezd emelkedni – és a nap több időt tölt az égen -, valószínűleg inkább a jó idő élvezete foglalkoztat, és kevésbé aggódsz amiatt, hogy milyen hőmérsékletre állítsd be a termosztátot tavasszal. Ha azonban tudod, hogyan igazítsd a fűtési rendszeredet az új évszakhoz, az segíthet abban, hogy kényelmesebben érezd magadat, és pénzt takaríthatsz meg. Ez pedig különösen fontos lehet a reggelről estére, sőt napról napra történő, néha szélsőséges hőmérséklet-ingadozások idején.

Milyen hőmérsékletre kell állítani a termosztátot tavasszal?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb, ha beltéri termosztát hőmérséklete 20 és 21 Celsius-fok között van az ébrenléti órákban. Ez tehát az ideális hőmérséklet tavasszal. A szobában így nem lesz sem túl meleg, sem túl hideg, és ez a beállítás azt is megakadályozza, hogy a fűtési rendszer túlterhelődjön.

Ideális egy olyan termosztát, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre válaszd ki a fűtési és a hűtési lehetőségeket, mivel így az otthon belső hőját egy kellemes hőmérsékleti sávban tarthatod anélkül, hogy a fűtőberendezés vagy a légkondicionáló túl keményen dolgozna.

Hány fokra állítsd a termosztátot éjszakára tavasszal?

Éjszaka csökkentheted a lakás hőmérsékletét. Egyéni preferenciáktól függően 15 és 19 Celsius-fok közötti hőmérsékletet célszerű beállítani. Ez megintcsak kényelmes hőmérsékletet biztosít – és elősegíti a jó alvást – anélkül, hogy túl drasztikus hőmérséklet-ingadozást okozna nappalról éjszakára, majd újra nappalra. 

A legtöbb esetben, ha ezen az ajánlott hőmérsékleti tartományon kívül próbálsz aludni, nehezebben fogsz elaludni, vagy nyugtalanabbul alszol. Az egyik módja annak, hogy a testünk kikapcsoljon éjszakára, az, hogy fokozatosan csökken a maghőmérséklete. A testünk viszint nem tudja elérni ezt az optimális belső hőmérsékletet egy túl meleg szobában. Fordított esetben, egy túl hideg szobában a testünknek keményebben kell dolgoznia, hogy melegen maradjon, ami szintén hatással lehet az alvásunkra.

RossHelen/istockphoto.com

Érdemes átállítani a termosztátot, ha elutazol? 

Különböző filozófiák léteznek a beltéri hőmérséklet megváltoztatásával – vagy a fűtés teljes kikapcsolásával – kapcsolatban, amikor távol vagy az otthonodtól. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők egyetértettek abban, hogy a legjobb, ha rövid időszakokban (nyolc óránál rövidebb idő alatt) elkerülöd a nagy hőmérséklet-ingadozásokat. Tehát jobb, ha békén hagyod a termosztátot, amikor egyszerűen csak munkába mész vagy egy éjszakai útra indulsz. 

A fűtési rendszer sokkal keményebben fog dolgozni, ha 12-ről 21 Celsius-fokosra változtatod az otthoni hőmérsékletet, mintha csak a 21 fokos hőmérsékletet tartanál fenn egész nap. Ez különösen akkor igaz, ha a ház jól szigetelt, és az ablakok zárva vannak, amíg távol vagy.

Ha azonban több napra vagy hosszabb időre mész el – és senki sincs otthon -, akkor átállíthatod a termosztátot. Hideg időben azt ajánlják, hogy 4 és 10 fok közé állítsd be a hőmérsékletet. Így megakadályozhatod, hogy otthonod fagypontig hűljön, ami hatással lehet a csövekre. Ha melegebb van, akkor a légkondicionálót körülbelül öt fokkal melegebbre állíthatod, mint amilyen hőmérsékleten általában tartani szoktad a lakást, hogy megelőzd a túlhevülést.

Nyitókép: dusanpetkovic/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!