VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Szegény avokádó nagyjából megjárta már azt az utat, amit annak idején a tojás: mondtak már róla jót és rosszat, volt a legegészségesebb zsiradék és a legegészségtelenebb gyümölcs is, most viszont, úgy tűnik, ismét a javára dől a mérleg nyelve. Egy friss kutatás ugyanis kimutatta, hogy ez a zöld finomság nagyon jót tesz a koleszterinszintnek.
A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a mindennapos avokádófogyasztás hogyan hat az emberek koleszterinszintjére, főleg azokéra, akik egyébként problémákkal küszködnek a területen.
A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból kiderül: az avokádó igazán csodaszer a magas koleszterinszintre, a mindennapi fogyasztása csökkenti azt, ráadásul annyi vitamin és ásványi anyag van benne, hogy valószínűleg vannak további pozitív egészségügyi hatásai is.
A kutatók három különböző, koleszterinszintet csökkentő diétára fogták a kutatásban résztvevőket: az első zsírban alacsonyabb volt, és nagyrészt csirkehúsból, gyümölcsökből, zöldségekből és teljes kiőrlésű gabonákból állt. A másodikban már volt zsír, de még mindig nem nagy mennyiségben, gyakorlatilag az előző diétáról volt szó, csak különböző olajok és magvak hozzáadásával. A harmadik étrend a második diéta volt, annyi különbséggel, hogy egy avokádót is hozzácsaptak az étkezésekhez naponta. A kutatás öt hétig zajlott.
A cikk folytatódik, lapozz!