Életmód / Táplálkozás

Szuperkaja a kurkuma, de tönkreteheti a májadat, ha nem vigyázol

Szuperkaja a kurkuma, de tönkreteheti a májadat, ha nem vigyázol

A kurkuma az egyik legnépszerűbb „szupertulajdonságokkal” felruházott fűszer mostanában – imádják a gyulladásgátló és anyagcserejavító tulajdonságaiért. De könnyen lehet, hogy a májnak nem tesz annyira jót, ha gyakran fogyasztod, legalábbis erről árulkodik egy 71 éves nő esete, aki komoly májelégtelenségig jutott a kurkumaszedés miatt. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kurkuma egészségtelen, csak azt, hogy érdemes megfogadnod az alábbi, orvosok által előírt tanácsokat.

A kurkuma elsőre igazi csodaszernek tűnik: az Ázsiában (főként Indiában és Kínában) őshonos sárga növény külsőleg alkalmazva tisztít és gyulladást csökkent, belsőleg pedig hat az emésztésre, vértisztító, bizonyos daganatgátló tulajdonságai is vannak, és akad kutatás, ami azt bizonyítja, hogy az Alzheimer-kór megelőzésében is hatékony lehet. Egyértelműnek tűnhet, hogy jó, ha kurkumát fogyasztasz, nem? Hát, nem minden esetben.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a kurkumából is megárt a sok, legalább is ez derül ki a BMJ Case Reports tudományos folyóiratban leírt esetből, ahol egy 71 éves nőnek azért lett májbetegsége, mert túl sok kurkuma étrend-kiegészítőt fogyasztott.

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hölgy húsz másik gyógyszert és kiegészítőt is szedett közben, és a szervezete sem a legegészségesebb, így azért elég soktényezős a probléma, de az biztos, hogy autoimmun hepatitis alakult ki nála, ami májzsugorodással és legrosszabb esetben májleállással is járhat. A betegség nagyjából úgy foglalható össze, hogy a saját szervezeted a májad ellen fordul, mert egy káros működésű szervként érzékeli.

Szuperkaja a kurkuma, de tönkreteheti a májadat, ha nem vigyázol

Kép forrása: KarepaStock/depositphotos.com

A nő egyébként nem mondta el az orvosainak, hogy kurkumatablettákat szed – csak akkor jöttek rá, hogy ez okozhatta a bajt, amikor egy rövid internetes keresés után a nő rájött, a kurkuma akár májkárosodást is okozhat, és abbahagyta a szedését. Az állapota javulni kezdett, az orvosok pedig bővebben belekérdeztek, miket szed, ekkor derült ki, hogy valószínűleg a kurkumatabletta volt a ludas a problémáért.

Az orvosok azonban azt is megjegyzik, hogy ez egyszeri eset, és a kurkuma ilyen súlyos következményeivel eddig még nem találkoztak. Így nem szabad általánosítani, nem minden kurkumaszármazék jelent veszélyt az emberi szervezetre.

Az ideális az lenne, ha mindenki megkérdezné a háziorvosát, hogy a saját kórtörténetével, egészségügyi állapotával és más szedett gyógyszerekkel nincs-e rossz kölcsönhatásban a kurkuma valamelyik hatóanyaga, és csak ezután kezdené nagyobb mennyiségben szedni az egyébként tényleg egészséges és hasznos növényt.

Ekkor is érdemesebb inkább természetes formájában vagy por állagban fogyasztani, mint kapszulaként, utóbbihoz ugyanis társulhatnak olyan anyagok, amelyek megint szerteágazó mellékhatásokat okozhatnak egy nem makkegészséges, esetleg az idős kortól legyengült szervezetben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást