A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre

A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre / 2. oldal

Eltérő módon állunk a pénzhez

A Journal of Financial Therapy folyóiratban közzétett tanulmányban a pénzügyi pszichológusok négy különböző, pénzügyi kategóriát azonosítottak:

Pénzimádók: A pénzimádók úgy vélik, pénzzel megvehetik a boldogságukat, ennek megfelelően szeretnek sokat költeni, még jobban sokat keresni. Úgy érzik, a pénz az, amiből sosem elég, így aztán megszállottan hajtják egész életükben. 

Pénzállapot: Ebbe a kategóriába azok az emberek tartoznak, akik a pénzre egyfajta állapotként, státuszként tekintenek. Magukat és másokat is az alapján ítélik meg, milyen anyagi helyzetben vannak. Gyakori, hogy túlköltekeznek, ezzel is azt mutatva másoknak, hogy nekik a legjobb minőségre is telik. 

Pénzkerülés: A pénzkerülők általában szorongást éreznek a pénz miatt, úgy vélik, hogy minden rossz dolog gyökere a pénzben keresendő. Ha nem lenne a pénz, akkor szerintük a világ egy jobb hely lehetne, de az biztos, hogy kevesebb problémánk adódna.

Sokszor mohónak, telhetetlennek tekintik a gazdag embereket, valamint előítéletekkel élnek azokkal szemben, akik jól keresnek.

Pénzéberség: Ebbe a kategóriába azok az emberek kerültek, akik igyekeznek spórolni, inkább a pénzük megtakarítására, befektetésére összepontosítanak, mint annak elköltésére, vagy éppen státuszszimbólumként történő felmutatására. Úgy gondolják, keményen és sokat kell dolgozni, különben sosem lesz elég költenivalójuk. 

Pénzzel kapcsolaos hiedelmek
dragana991/istockphoto.com

El tudod dönteni, te melyik csoportba tartozol?

A jó hír az, hogy csak kevesen vannak, akik szigorúan be tudják sorolni magukat egy kategóriába, a rossz viszont az, hogy a felsorolások közül egyedül a pénzéberség az egyetlen, ami nem kapcsolódik a problémás pénzügyi magatartásokhoz. A másik három kategória magában hordozza a potenciálisan romboló, anyagi nehézségeket, pl. egy rendkívül rossz hitelkonstrukciót, eladósodást, vagy éppen a lehetőnél jóval alacsonyabb életszínvonalat. 

Akár egyénileg sikerült kialakítanod magadnak egy helytelen, anyagiakkal kapcsolatos hiedelemrendszert, akár a szüleid mintáját követed, egyértelműen változtatásokra lehet szükséged, ha az első három kategóriában ismertél magadra. Szerencsére manapság talán könnyebb változtatni a rosszul berögzült metódusokon, mint korábban bármikor: az útnak nekivághatsz megfelelő könyvek, anyagi rendszerezők, vagy akár szakértők segítségével is. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást