Életmód / Család

Szomorú boldogság – A szoptatás fájdalma

A szoptatás nem feltétlenül jelent azonnal örömet az édesanyának. Néha annyira fájdalmas és kellemetlen, hogy az anyukák teljesen le is mondanak erről a táplálási lehetőségről. De ahogy az élet más területein, úgy sokszor itt is csak a kezdet nehéz, amit idővel felvált egy csodálatos, örömteli érzés. Idáig azonban hosszú út vezet – Kovács Zsuzsanna védőnőt kérdeztük, mivel lehet könnyebbé tenni a szoptatást, hogyan tehetjük kevésbé fájdalmassá a kezdeti időszakot.

Mikor fáj a szoptatás?

A szoptatás leginkább akkor fájhat, ha nem megfelelő technikával lát neki az anyuka, hiszen ez nem feltétlenül jön ösztönösen. Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a szoptatás elsajátítására, tekintve, hogy az édesanyák gyakran otthon, segítség mellett hozták világra és kezdték el táplálni gyermekeiket. Persze akkoriban is akadtak nehézségek, de a segítségnyújtás és a biztonság alapvető volt. Ehhez képest manapság gyakran úgy érkeznek haza az anyukák a kórházból, hogy teljesen elkeseredettek, mellbimbóik kisebesedtek, a szoptatás pedig olyan iszonyú kínnal jár számukra, hogy rá sem lehet venni őket az ismételt próbálkozásra. Azonban ennek nem kell így lennie! Fontos, hogy az anyukáknak már a szülés előtt el kell sajátítaniuk a megfelelő technikát, mert sajnos nem minden esetben lehet rá számítani, hogy a kórházban segítőkész és megértő lesz a személyzet e tekintetben.

Feltétlenül javasolt, hogy minden anyuka olvasson szakirodalmat, nézzen videókat a szoptatásról, és ami még jobb, kérdezze körbe a női rokonokat a tapasztalataikról! Leginkább a védőnőtől, de a gyermekorvostól is lehet segítségre számítani – ám ezt gyakran kérni kell! Amennyiben a te védőnőd nem tekinti alapvetőnek, hogy tájékoztat a szoptatás rutinjáról, technikájáról, a megfelelő pozitúrákról, úgy bátran tedd fel neki magadtól a kérdéseidet! Mire hazaérsz a kórházból, és ő meglátogat, már sok-sok etetésen túlleszel, és egyáltalán nem mindegy, azok hogyan sikerültek.

A helytelen technikán túl fájdalmas lehet a szoptatás akkor is, ha későn kezdi meg a próbálkozást az anyuka. Császármetszés után szinte mindig, gyakran pedig természetes szülés után is eltelik legalább 1-2 óra, mire az újszülött ténylegesen mellre kerülhet. Ennek helytelenségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szoptatás hatására olyanfolyamatok indulnak el a női testben, amikelősegítik az édesanya gyorsabb felépülését. Szerencsére manapság azért már egyre több helyen ott maradhatnak az édesanyával az újszülöttek, így nem kell hosszú órákat várni az első szoptatásig.

Olvastad már?  Terhesség a járvány idején: elmaradt babaváró, papás szülés és nagyszülői segítség

A szülés során használt fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők az anyát és a babát is bágyadttá teszik, a nem feltétlenül indokolt vágások, vagy éppen műtéti beavatkozások pedig megnehezítik az eredményes pozíciók felvételét. Sajnos sokan a cumisüvegben látják a kiutat, és gyakran a kórházban is erre biztatják az anyukákat, ha úgy tűnik, nem történik meg időben a tejbelövellés, vagy a sérülések miatt valóban lehetetlennek tűnik a szoptatás. Ezzel az a gond, hogy a cumisüvegről nagyon nehéz áttérni a hagyományos szoptatásra, ráadásul a baba által elsajátított technika (ami a cumizáshoz megfelelő), kifejezetten fájdalmas lehet az anyuka számára. Persze tényleg előfordulhat, hogy az édesanyának egyszerűen nincs teje, de ez nem túl gyakori.

Szaktanácsadásra, esetleges beavatkozásra akkor szorulhat az anyuka, ha a mellbimbója befelé fordul, ellaposodik, esetleg túlságosan nagy, de ezekkel a nehezítő körülményekkel ugyancsak érdemes már a szülés előtt foglalkozni.

A siker érdekében

Bízni kell a babában! Minden emlős a táplálkozás ösztönös készségével jön világra, teljesen felesleges erőltetni, rányomni a gyermek fejét a mellre, vagy éppen azonnal bimbóvédőt feltenni. Ez a kis szilikon lapocska persze kiváló találmány, és hasznos akkor, ha a mellbimbó formája nem megfelelő, illetve, ha kisebesedett a felület, segítségével ugyanis védhető a bőr a további felázástól. De az első alkalmakkor – akkor is, ha esetleg picit kellemetlen a szoptatás – nem javasolt a védő rutinszerű használatát.

A szoptatás előtt elő kell készíteni a mellet. Sokan kihagyják ezt a lépést, pedig akár már ez is felelős lehet a sikertelenségért. De mit is jelent mindez? Kicsit körbe kell masszírozni, fel kell lazítani a mell szövetét alul és felül egyaránt, így az enged feszességéből, a baba könnyebben hozzáfér a mellbimbóhoz, és a tej leszívásához sem kell olyan hatalmas erőt kifejtenie. (És persze neked is hatalmas megkönnyebbülés lesz a lazább szövetállomány.) Amellbimbót is meg kell kicsit sodorgatni, húzogatni. Ez elsőre ugyan furcsának hathat, ám mégis logikus: minél jobban összeugrik a mellbimbóudvar és kiemelkedik a bimbó, a babának annál könnyebb dolga lesz.

Olvastad már?  3 szokatlan módszer, amivel csökkenthető a menstruációs görcs

A szoptatás során ügyelni kell rá, hogy a baba akkorára nyissa a száját, amekkorára csak bírja. A legnagyobb tévhit, hogy csupán a bimbót kell bekapnia, valójában szinte az egész mellbimbóudvarra rá kell tapasztani a száját ahhoz, hogy a szoptatás hatékony legyen. Ha a baba csak a bimbót veszi a szájába, fájdalmassá válhat a táplálás, és előfordulhat, hogy berepedezik a terület (főleg, ha szívesen csámcsog is a bőrön). Az első alkalmakkor egyébként legfeljebb 10-20 perces szoptatás javasolt, mégpedig felváltva először egyik, majd a másik mellből.

A helyes pozíció egyénenként változik. Ami biztos, hogy a babának nem csak a fejét kell magad felé fordítanod, hanem az egész testét, és ha szükséges, meg kell támasztanod. Ez fontos! Ha a gyermeknek bármilyen mértékben tartania kell magát vagy a fejét, akkor elfárad, és nem tud az evésre koncentrálni. Lehetőleg minél nagyobb hangsúlyt fektess a szoros testkontaktusra!

Meg kell említeni még a leválasztást is, ami ugyancsak kellemetlenséggel járhat, ha nem megfelelően történik meg. Nem szabad a babát jóformán lehúzni a mellről, hiszen a vákuum ebben az esetben feszíti, sérti a bőrt! Óvatosan, tiszta kisujjal kell benyúlnod a baba szájába, így megszünteted a vákuumot, és már jöhet is a büfiztetés!

Az első etetések alkalmával még valószínűleg nehezen tudsz ellazulni, hiszen amellett, hogy kicsit furcsa és olykor fájdalmas érzések kavarognak benned, a szoptatás méhösszehúzó hatású is. Ez – kinél kevésbé fájdalmas, kinél jelentősebb – görcsökkel jár az etetés időszakában. Nem kell tőle megijedni, a gyorsabb regenerálódásodat, felépülésedet szolgálja!

A cikk a JátékNet támogatásával készült.