Szilárd ételek bevezetése a baba étrendjébe

Szilárd ételek bevezetése a baba étrendjébe

Címlap / Életmód / Család / Szilárd ételek bevezetése a baba étrendjébe

Cikkünkből megtudhatod mikor jön el az ideje a szilárd táplálék bevezetésének a baba étrendjébe.

Mikor?

Ha a baba készen áll rá, bármikor 4 és 6 hónapos korában elkezdheted szilárd ételekkel etetni. Addig az anyatej biztosítja a kalóriákat és a tápanyagokat, melyekre a babának szüksége van és fel tud dolgozni. Körülbelül fél éves koráig emésztőrendszere nem áll készen a szilárd ételek befogadására.

Ahhoz, hogy rájöjj a baba pontosan mikor áll készen az új fajta táplálék befogadására, figyelned kell az alábbi jeleket:

– A baba képes a fejét egyenesen, szilárdan felfelé tartani.
– Elveszíti a szopóreflexet, már nem kezd el mindent szopni, amit a szájába tesznek.
– Jól ül, ha meg van támasztva. Még ha nem is készült fel az etetőszékre, a babának egyenesen kell ülnie, hogy jól tudjon nyelni.
– Rágó mozgások. A baba szája és nyelve összhangban fejlődik az emésztőrendszerrel. Ahhoz, hogy bevezesd a szilárd ételeket, a babának képesnek kell lennie rágni és lenyelni az ételt. Ha már hatékonyan tud nyelni, kevesebbet fog nyáladzani, kivéve ha nő a foga.
– Jelentős súlygyarapodás. A legtöbb baba készen áll a szilárd étel befogadására, amikor megduplázza születési súlyát és legalább 4 hónapos.
– Növekvő étvágy. Ha akár napi nyolc-tíz szoptatás mellett is éhes, a baba várja a szilárd táplálékot.
– Kíváncsi mit eszel.

Hogyan?

A szilárd táplálékot csak fokozatosan szabad bevezetni, minden új étel után várj három napot. Így rájössz, ha a baba valamilyen ételre allergiás (az allergia jelei: hasmenés, felpuffadt has, gyakoribb szél, bőrkiütés). Ha a családban van vagy volt allergiás személy, vagy a gyerek allergiás tüneteket produkál, tarts egy hét szünetet minden új étel között.

Annak ellenére, hogy jó dolog hozzászoktatni a babát minél többféle ételhez, időbe fog telni, amíg megszokja az új ízeket és textúrákat. A következő sorrendben térj át egyik ételfajtáról a másikra:

– Félig folyékony: gabonapelyhek
– Pépesített gyümölcsök és zöldségek
– Finomra aprított ételek, köztük hús és egyéb fehérje források

Amikor a baba megszokta a gabonapelyheket, kínálj neki egy kanál gyümölcsöt mellé. Az ételek közé először iktasd be a burgonyát, a sütőtököt, az almát, a banánt, a répát, a zabdarát, a barackot és a körtét. Ne feledd, hogy minden egyes étel kellőképpen pürésített legyen, hiszen ebben a korban a gyerek nyelvével felnyomja az ételt a szájpadlására, majd lenyeli.

Egyes szakértők szerint a sárga gyümölcsöket és zöldségeket a legideálisabb legelőször bevezetni, mert ezeket a legkönnyebb megemészteni, míg mások a zöld színűek mellett voksolnak, mert a gyerekek inkább az édesebb ízű, sárga gyümölcsöket részesítik majd előnyben. Nem számít melyik utat választod, a lényeg, hogy egyetlen ételt se rekessz ki a menüjéből csak mert te nem szereted. Ne erőltesd azokat az ételeket, amelyektől elfordul. Várj néhány hetet, majd próbáld meg újból. Lehet, hogy számtalanszor meggondolja majd magát, de lehet a végére szeretni fogja.

Ne lepődj meg ha a szilárd ételek bevezetése után a baba székletének színe és szaga megváltozik. Ez teljesen normális. Ha egyes ételektől, rizspehely, banán, szorulása van, adj neki inkább zabdarát és más gyümölcsöket, zöldségeket.

Hány étkezés?

Az elején a félig folyékony ételt naponta egyszer ehet. A 8. hónap körül már naponta háromszor ehet szilárd ételt a következő kombinációkban:
– anyatej
– vassal gazdagított gabonaféle
– sárga és zöld zöldségek
– gyümölcsök
– apró fehérje adagok: szárnyas, túró, tofu, hús

Vannak bizonyos ételek, melyeket még nem adhatsz gyermekednek. Például, a méz botulizmust okozhat egy éves kor alatt.

Szükséged lehet:

– egy etetőszékre
– egy műanyag szőnyegre az etetőszék alá, ha lepotyogna az étel
– egy szürcsölő pohárra, ha szeretnéd hogy megtanuljon inni
– egy turmixgépre, ha magad készíted a püréket

Az etetőszék hasznos lehet, mert így a baba is a családdal vacsorázhat, közben etetheted őt is, könnyebb lesz takarítani utána. Ne ragaszkodj az unalmas bébiételekhez, kínálj neki széleskörű táplálékot, így egészséges táplálkozási szokásokat alakíthatsz ki nála már egészen kiskorától. Ha bébiételt vásárolnál, tanulmányozd át a címkét. Minél kevesebb az összetevő, annál jobb.

Nyomtatható terhességi naptár itt! Tudd meg napi potossággal mi történik a babával és veled, illetve milyen teendőid vannak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást