Meglepő eredmény: a szieszta jót tesz, de nem mindenkinek

Meglepő eredmény: a szieszta jót tesz, de nem mindenkinek

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő eredmény: a szieszta jót tesz, de nem mindenkinek / 2. oldal

A napközbeni szundikálás javítja a rövidtávú memóriát a fiatal felnőtteknél – derül ki egy friss kutatásból. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban tudsz tőle dolgozni és tanulni… De akadnak itt még más egészségügyi előnyök is!

Add tovább a családban!

Az egészséges idősebb résztvevők vérnyomása 140/80-ról 130/75-re csökkent. (A 120/80-as érték számít tökéletesnek, a kezelést igénylő magas vérnyomás alsó határa pedig 140/90.) 

Az is világossá vált azonban, hogy a légzéskimaradásos zavarral, más néven alvási apnoéval küszködő időseknél 150/90-re növekedett az érték, ami valószínűleg az alvás közben fellépő oxigénhiánynak tudható be. Érdemes a szüleidnek és a nagyszüleidnek is tisztában lenniük ezzel az összefüggéssel.

A végkövetkeztetés

Az említett tudományos eredmények legfontosabb tanulsága, hogy a délutáni alvás éppolyan kedvezően hat a fiatalok memóriájára, mint az éjszakai. Az idősebbeknél nem sikerült hasonló kognitív előnyre rávilágítani, ám alvási apnoé hiányában regenerálódik tőle az érrendszer és a szív. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a szieszta kiválóan oldja a stresszt, tehát számos mentális és fizikai egészségügyi problémát megelőzhetsz vele. Már csak a főnöködet kell meggyőznöd… mutasd meg neki ezt a cikket!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»