Szex és rém: 7 érdekesség az álmokról

Szex és rém: 7 érdekesség az álmokról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szex és rém: 7 érdekesség az álmokról

Mennyi időt töltesz úgy, hogy éppen álmodsz? Melyik nemzet tagjai a legverekedősebbek álmukban? Milyen gyakori az erotikus álom, és tényleg gyakoribb-e a férfiaknál? Minden kérdésre válaszolunk!

Mennyit álmodunk?

Átlagosan az alvásidőd negyedét-ötödét töltöd úgy, hogy közben álmodsz. A legtöbb ember esetében ez több mint kétórányi folyamatos „mozizást” jelent, 6-8 különböző jelenettel.
Sajnos azonban már az is szerencsésnek mondható, ha ébredés után ezek közül egyre emlékszel, hiszen az álmok 90%-a rögtön kihullik az emlékezet rostáján.

Kik a legagresszívabbak álmukban?

Kutatások szerint az Amerikai Egyesült Államok lakóinak álmaiban több a fizikai erőszak, mint például a hollandok, a kanadaiak vagy a svájciak esetében.
Megfigyeléseik alapján minél iparosodottabb egy társadalom, annál több az álombéli agresszió. Erre magyarázatul szolgálhat a városiasodás, a személytelenedés és az elfojtott vágyak megléte.

Szex és álom

A zuhanás, az üldözöttség, az iskolában ülés és a szex mind a legtipikusabb álmok közé tartoznak.
A tudósok kimutatták, hogy a felsoroltak közül a szex a legkevésbé gyakori: tehát bármennyire is szeretnéd, többet esel, menekülsz és tanulsz álmodban, mint amennyi időt elméleti pajzánkodással töltesz.

A férfiak gyakrabban álmodnak szexről?

A női nemről szívesen feltételeznek kevésbé piszkos fantáziát, ám ennek nincs tudományosan alátámasztott háttere. A kanadai Montreali Egyetem kutatói szerint ugyanis a hölgyek körülbelül ugyanolyan gyakran álmodnak pirulósat, mint az urak.
A szakértők azt is hozzátették, hogy maga a közösülés a leggyakoribb szexuális jellegű álom, amelyet a csókolózás és más fantáziák követnek.

A szagok befolyásolják az álmot

Egy kísérlet során önként jelentkezőkkel szimatoltattak záptojást vagy rózsát. Az előbbit szagolók negatívabb álomképekről számoltak be, míg utóbbiaknál túlsúlyban voltak a pozitívak.
A tudósok feltételezése alapján a szagok nagyobb hatással vannak az álomra a többi ingernél, mert közvetlenül érintik az agy álmodásért felelős régióját.

Mire jók az álmok?

Bár gyakran úgy érezheted, semmi értelme az álmaidnak, valójában hangulat-kiegyensúlyozó és stresszcsökkentő szerepük is van, a feladatmegoldásban nyújtott segítségükről nem is beszélve.
Előfordulhat, hogy egyszerűen megálmodod egy régóta húzódó gond megoldását, vagy új perspektívából látsz egy emberi viszonyt, ami segít megoldani a konfliktusodat.

Rémálom a gyógyszerektől

A központi idegrendszerre ható gyógyszerek némelyike rémálmokat okozhat. Ide tartoznak az antidepresszánsok, a narkotikumok és a barbiturátok. Sajnos ezeket többnyire éppen hangulatjavító célzattal szedik, éppen ezért e páciensekre nézve kivételesen hátrányos ez a mellékhatás, mivel egy rossz álom akár napokra meghatározhatja az ember kedvét.
Ha komolyabban érdekel az álmok világa, az első lépés a saját álmaid pontosabb megismerése. Ehhez először is egy álomnaplóra lesz szükséged, ami akár egy sima füzet is lehet. Fontos, hogy egy toll társaságában az ágyban fekve is elérhető legyen, így mielőbb fel tudod jegyezni a képeket.
Ezen kívül elalvás előtt egyszerűen ráhangolhatod a tudatodat, hogy ébredéskor pontosan emlékezni tudj az álmaidra.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást