Te is érezted már azt, hogy valahányszor a kezedbe kerül egy zacskó sós perec, addig falatoznál belőle, amíg el nem fogy az egész? Miután pedig túl sok nátriumot fogyasztottál el egyszerre, rettenetesen szomjas leszel. Ez azonban hosszú távon egyáltalán nem egészséges. A sóval alapvetően nincs baj, de mint a legtöbb dolgot az életben, a legjobb sós falatokat is csak akkor élvezheted igazán, ha mértékletes vagy. Ehhez azonban az sem árt, ha hozzászoktatod az ízlelőbimbóidat az alacsonyabb só- és nátriumtartalmú ételekhez.
1/6 Fontos, hogy megtaláld az arany középutat
Természetesen tény, hogy a nátrium fontos a biológiai működéshez, sőt, nátriumhiány is kialakulhat, ha nem viszel be belőle eleget a szervezetedbe. Ráadásul sokunk egyik kedvenc, nem túl titkos alapanyaga a szuper ízletes ételek elkészítéséhez. A túl sok sófogyasztás azonban magas vérnyomáshoz vezethet, növelve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. Ennek elkerüléséhez azonban határozottan nem az a megoldás, ha örökké íztelen ételeket eszünk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/6 Mindig tudd, melyik élelmiszerben mennyi só van
A nátriumbevitel csökkentésének első lépése az, ha tudod, hogy melyik élelmiszerben pontosan mennyi só, és milyen egyéb összetevők találhatóak. Sok „egészséges” élelmiszerben rejtett nátrium található, beleértve a kenyeret (még a teljes kiőrlésűt is), a pizzát, a leveseket, a tortillákat, a szendvicseket, a bageleket és az előre csomagolt harapnivalókat. Ha azonban megnézed, hogy két hasonló termék közül melyikben van kevesebb nátrium, és azt választod, máris tettél egy lépést azért, hogy hozzászoktasd az ízlelőbimbóidat a kevesebb sóhoz.