Szeretethiányod van? A szeretet okai, fontossága, fajtái és a szeretetlenség

Szeretethiányod van? A szeretet okai, fontossága, fajtái és a szeretetlenség

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szeretethiányod van? A szeretet okai, fontossága, fajtái és a szeretetlenség

Sokan úgy gondolják, hogy a szeretet a véletlen műve, ezért szerencse kell hozzá. Akinek nincs szerencséje, annak nem lehet benne része, vagy viszonzatlan marad a szeretete. Valójában a szeretet benned, bennem, mindenkiben ott lakozik, és újra és újra fellobbanhat. 

A szeretet „okai”

Vannak, akiket csak az a része érdekli a szeretetnek, amit kapnak belőle. Arra vágynak, hogy szeressék őket, miközben nem fejlesztik a szeretetre való képességüket.

Tesznek bizonyos erőfeszítéseket, de csak azért, hogy szeretetreméltóbbak legyenek: szebbek akarnak lenni, ezért sminkelik magukat, edzik a testüket, divatosan öltözködnek, nagyvonalú ajándékokkal halmoznak el másokat

Amikor találnak valakit, és szeretni vélik, nem szeretnek igazán, mert meghatározott okuk van a szeretetre. Meghatározott okuk van arra, hogy szeressenek, például az, hogy a másik szép, sikeres, vagy mindkettő egyszerre.

Ok nélkül nem is szeretnék a másik embert. Nem az embert, hanem a tulajdonságait szeretik, vagy azt, amit az illető nyújt nekik: biztonságot, elégedettséget, elismerést, az érzést, hogy valaki szereti őket.

Gyakran használják a „szeretlek” szót ahelyett, hogy azt mondanák, „szükségem van rád” vagy „ne hagyj el”. 

Önszeretet

Sokan nem tudják, mi a szeretet, miről ismerhető fel, mint ahogy azt sem, hogyan szerethetnék saját magukat.

Csak annyira szerethetünk másokat, amennyire önmagunkat szeretjük. Önszeretet nélkül nem szerethetünk másokat, és ez azt bizonyítja, hogy egyedül is lehetünk boldogok, hiszen szeretve érezzük magunkat, mert szeretjük magunkat.

Nem lehetünk igazán boldogok, amíg szükségünk van a másikra, mert függőségben tartjuk magunkat.

Amikor a félelmünktől megszabadulunk, és már nem tartunk attól, hogy elhagynak, arra is képesek leszünk, hogy több szabadságot nyújtsunk a másik embernek. Így lehet részünk igazi szeretetben, mivel a szeretetet, a szerelmet nem lehet bezárni. 

A szeretet fontos

Megmagyarázni nem lehet, csak megtapasztalni.

A szeretet minden korban és kultúrában fontos szerepet játszott, ezt bizonyítja számos könyv, vers, dráma, komédia, dal és épület. Az élet hatalmas misztériuma, amely három szempontból közelíthető meg, így három típusra osztható:

  • Az ösztönös szeretet magában hordozza a szaporodást és a másikról való gondolkodást. 
  • A romantikus szeretet leginkább a fantáziánkban, és nem a valós világban létezik. 
  • A tudatos szeretet lehetővé teszi számunkra a fejlődést. 

Életed alapját jelenti a szeretet? Szeretetből cselekszel? Érzed magadban, vagy csak egy elérhetetlen álom, amelyet már régóta hajszolsz, netán már el is temetted? 

A szeretet fajtái

A szeretet alapja az önszeretet. Csak akkor vagyunk képesek másokat is szeretni, ha szeretjük önmagunkat. Az önszeretet nem egyenlő az egoizmussal, inkább azt jelenti, hogy minden területen, azaz testi, lelki és szellemi szinten elfogadjuk a saját személyünket. 

Szimpatikus, barátságos embereket nem esik nehezünkre szeretni. Embertársaink szeretete azonban azt is magában hordozza, hogy a szegény, beteg és kellemetlen embereket is szeretjük.

Ha ezt a formáját gyakorlod a szeretetnek, beteljesülést találsz az életedben. Ha a szeretet embertársaidra is kisugárzik, akkor megerősödve tér vissza hozzád. A szeretet benned van, és csak saját magadban találhatod meg.

A külvilág csak azt mutatja meg, hogy hol tartasz a keresésben. Minél inkább megismered önmagadat, annál jobban szereted magadat és embertársaidat, és annál több szeretetet kapsz.

Szeretet és szeretetlenség

„Tényleg mindent szeretsz
ami körülötted van? 
Akkor miért panaszkodsz 
a világban uralkodó 
szeretetlenségre?” 

(Julia Roberto)

Forrásmű: Kurt Tepperwein: Gyógyító kapcsolat ‒ A párkapcsolat és az egészség összefüggései (Édesvíz Kiadó, 2013)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást