Sírás szeretkezés után – Többekkel történik meg, mint hinnéd

Schuster Borka
Írta: ,
Sírás szeretkezés után – Többekkel történik meg, mint hinnéd

Néhány titokban elejtett könnycsepp vagy kiadós, hangos zokogás. Az együttlétek utáni sírás nem csak a romantikus vígjátékokban történik meg, a valóságban is előfordul, ráadásul úgy tűnik, gyakrabban, mint ahogyan azt feltételeztük volna.

A nők majdnem felével megtörtént már

2015-ben a Sexual Medicine című lapban jelent meg egy kutatás, amely szerint az intim együttlét utáni sírás, aminek a szakterületi megnevezése egyébként PCD (post-coital dysphoria) többekkel fordul elő, mint ahogyan azt talán elsőre gondolnánk. A vizsgálatot főiskolás korú válaszadók körében végezték, és azt találták, hogy a női válaszadók 46%-a legalább egyszer sírt már szex után, a válaszadók 5%-a pedig egy négy hetes periódust vizsgálva többször is érezte magát szomorúnak vagy letargikusnak az együttlét után. De mi lehet az oka annak, ha egy látszólag örömteli eseményre így reagál valaki?

Hormonok állhatnak a háttérben

Természetesen fontos megkülönböztetnünk az indokolt és a – látszólag – indok nélküli sírást. Ha az együttlét közben valami olyasmi történt, amibe az egyik fél nem egyezett bele, vagy valaki megalázva, megbántva érzi magát, vagy fájdalma volt, a sírás oka mindenki számára egyértelmű lehet, noha meg kell jegyeznünk, hogy a szexuális abúzust nem követi mindig azonnali és egyértelmű reakció, az áldozat sokszor csak napokkal, hetekkel, esetleg évekkel később lesz képes akár önmaga előtt is beismerni hogy mi történt vele, és ekkor kezdődik meg az érzelmi feldolgozás, ami mindenkinél más, de a sírás, a szomorúság, a lehangoltság is a normális része lehet.

A női válaszadók 46%-a legalább egyszer sírt már szex után.

A fent idézett vizsgálat azt próbálta felderíteni, hányan éreznek szomorúságot a szex után akkor is, ha az kölcsönös beleegyezéssel, és a saját örömükre is történt – azaz hányan sírnak szex után, akik maguk sem teljesen értik a saját reakciójukat.

A szexuálterapeuták szerint azonban az együttlét utáni szomorúság egyáltalán nem olyan meglepő jelenség, és a hormonokkal állhat összefüggésben. Ezért is van, hogy a nőket gyakrabban – de nem kizárólag! – érinti, ők ugyanis az együttlét során nagy mennyiségben termelhetnek oxitocint, ami egy kötődést elősegítő hormon. Az együttlét után azonban a testünk ellentétet realizálhat: nagy mennyiségben van jelen a szerelem kialakulásáért felelős oxitocin, a mélyebb kötelék azonban nem alakul ki, mert csak alkalmi együttlétről volt szó, vagy mert a partnereknek egyéb párkapcsolati gondjai vannak.

Ezért sírnak az emberek szex után – Többekkel történik meg, mint hinnéd

Nem kell megijedni tőle

A jelenség tehát teljesen normális, mindössze egy hormonális reakció, és nem kell megijedni tőle. Az, hogy valakit mennyire zavar meg a hormonok és a szexuális partnerével lévő kapcsolat realitása közötti különbség, az általános hangulatától, a hormonháztartása működésétől is függhet, az is lehet tehát, hogy valaki általában élvezi az egyéjszakás kalandokat, egy nehezebb időszakban azonban nagyobb diszkomfortot érez az együttlét után, és elsírja magát.

Természetesen, ha valakivel ez gyakrabban fordul elő, zavarónak érzi a jelenséget, vagy egy párkapcsolatban sem tud annyira feloldódni, hogy elhagyja az együttlét utáni szomorúságot, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít feltárni a probléma mögötti okokat.

A lényeg, hogy ne feledd: az érzelmek éppen olyan természetesek, mint maga a szex is, és egyik miatt sincs okod szégyellni magadat. Az együttlét utáni rosszkedv többnyire csak néhány percig tart, és azzal sincs semmi gond, ha ilyenkor „lelkiztek” kicsit a partnereddel. A hormonok hamarosan helyükre kerülnek, és remélhetőleg te is gyorsan jobban fogod érezni magadat.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba