5 hormonmentes fogamzásgátló módszer, amiről tudnod kell

Kovács Andrea
Írta: ,
5 hormonmentes fogamzásgátló módszer, amiről tudnod kell

Kép forrása: nasualua.com

Bár a hormonális fogamzásgátlók jóval kevesebb mellékhatást okoznak ma már, mégis sokan vannak, akik valami miatt nem szeretnék használni őket. Szerencsére számukra sem kizárólag az óvszer az egyetlen alternatíva. Cikkünkből tájékozódhatsz a lehetőségeidről, de a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert mindig a nőgyógyászoddal egyeztetve válaszd ki!

Vagyaim.hu
Spermicid gél Kép forrása: whowhatwear.co.uk

Bár manapság mák kapni olyan spermaölő, hüvelybe helyezhető készítményeket, amelyek önmagukban is biztonságos fogamzásgátlást ígérnek, alapvetően ezt más fogamzásgátló módszerek kiegészítéseként szokták javasolni.

Jó tudni viszont, hogy egy másik hormonmentes fogamzásgátlóval együtt használva a spermicid géllel valóban minimálisra csökkentheted a nem kívánt terhesség kockázatát. A fórumokon hátrányként említik, hogy a spermicidek irritációt, viszketést okozhatnak arra érzékenyeknél, erre megoldás lehet, ha természetes, tejsavó alapú terméket választotok.

Negatívumként szokták még felhozni, hogy a termékek használata némileg illúzióromboló, ráadásul az ízük is elég kellemetlen…

Pesszárium Kép forrása: ecstasymodel.com

A pesszárium ugyanarra az elvre épül, mint az óvszer: megakadályozza, hogy a spermiumok a hüvelybe kerüljenek. A különbség az, hogy a pesszáriumot a nő helyezi fel, a méhszájhoz – ez igényel némi gyakorlatot, de ha egyszer elsajátítod a mozdulatot, már néhány pillanat alatt menni fog.

Fontos emlékeztetnünk rá, hogy bár az elv hasonló, az óvszerrel ellentétben a pesszárium csak a nem kívánt terhességtől véd, a nemi betegségekkel szemben nem! A pesszáriumok különböző méretben kaphatóak, hogy neked melyikre van szükséged, azt a nőgyógyászod segít eldönteni.

Esetleges hátránya lehet, hogy a pesszáriumot az együttlét után még 6-8 óráig kell a hüvelyben hagyni, és ekkor eltávolítani, megtisztítani, tehát igényelhet némi szervezést a használata, viszont mivel – anyagátül függően 1-3, vagy akár 10 évig is használható, az ára kedvezőbb lehet más fogamzásgátló módszereknél. Hatékonysága nagyban függ a használat körülményeitől, de a hibaszázalék sajnos így is 30 körüli, ami viszont sperimicid géllel együtt történő használat esetén 5-6%-ra csökken.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató