Minden kapcsolat tartós lehet, ha az alábbi 5 dolog megvan benne – A pszichológusok szerint

Szőke Angéla
Írta: ,
Minden kapcsolat tartós lehet, ha az alábbi 5 dolog megvan benne – A pszichológusok szerint

Kép forrása: kegfire/depositphotos.com

Néha úgy tűnhet, egyes kapcsolatok elkerülhetetlenül megromlanak, pedig a pszichológusok szerint ez nem feltétlenül igaz. A sikeres kapcsolatok mindig ugyanazon a három alappilléren nyugszanak: egyenlőség, elfogadás és szeretet. Ez egyszerűnek tűnhet, de mindhármat fenntartani hosszú távon bizony nem kis erőfeszítésbe kerül. A pároknak folyamatosan dolgoznia kell a kapcsolaton, mert ha nem teszik és magától értetődőnek veszik, hogy a másik örökre szeretni fogja őket, könnyen csalódhatnak. Azok az emberek azonban, akik érzik, hogy párjuk szereti őket, valóban elkötelezettek a kapcsolatért.

Teljesen normális, ha nem értetek egyet mindenben, egészséges vitáitok vannak és a másik nem minden tulajdonságát szeretitek, hiszen tökéletes kapcsolat nem létezik. Sőt, valójában ezek a kis triviális tökéletlenségek azok, amik hosszú távon megerősítik két ember kapcsolatát. Ha tehát egymással tervezitek leélni az életeteket, érdemes odafigyelni erre az 5 dologra.

1. Külön élet

Semmi gond nincs azzal, ha sok időt szerettek együtt tölteni, de kell, hogy mindkettőtöknek legyen élete a kapcsolaton kívül is. Mindannyian ismerünk olyan feleségeket, akiket elhagyott a férje és utána évekig nem találtak magukra, hiszen addigi életüket semmi más nem töltötte ki, mint a férj és a család. Nem jó, ha valaki csak ezáltal határozza meg önmagát, hiszen kellenek külön barátok, hobbik és programok.

Az egészséges kapcsolati dinamika egyik alapvető feltétele, hogy ne töltsetek együtt egészségtelenül sok időt.

2. Megértés

Ha valakivel komolyan tervezzük a közös jövőt, elengedhetetlen, hogy megbízzunk benne. És ezt most nem arra értem, hogy hűséges legyen, hanem arra, hogy mindent elmondhassunk neki és ő is nekünk. Egy bizalomra épülő párkapcsolatban nincs helye az ítélkezésnek, egymás múltját és hibáit is elfogadják a felek. Tudnunk kell, hogy bármi titkunk is legyen, vele érzelmi biztonságban vagyunk, és ha kérésünk vagy mondanivalónk van, ő meghallgat minket és együttérez velünk.

3. Rózsaszín szemüveg

A sikeres kapcsolatban élő emberek a pszichológusok vizsgálatai szerint 5 az 1-hez arányban gondolkodnak pozitívan a párjukról.

Ez azt jelenti, hogy partnerük minden rossz tulajdonságára öt jó tulajdonság jut. Ha ez az arány elkezd a negatív felé hajlani, akkor viszont problémákra számíthatunk. Vagy mi kezdjük el egyre idegesítőbbnek és elviselhetetlenebbnek látni partnerünket, vagy ő kezdhet el egyre kritikusabban és elégedetlenebbül viselkedni velünk. A boldog kapcsolathoz fontos, hogy mindig az 5:1 arányú pozitív lencsén keresztül lássuk egymást.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv