Neked melyiket volt már szerencséd átélni? A szerelem 9 típusa

Schuster Borka
Írta: , Frissítve:
Neked melyiket volt már szerencséd átélni? A szerelem 9 típusa

Kép forrása: april89/depositphotos.com

A görög mitológia sokszor az élet leghúsbavágóbb, legőszintébb kérdéseire ad választ a maga szimbólumaival, allegóriáival. Egyes értelmezések szerint görög istenek és mitológiai alakok például a szerelem kilenc típusát testesítik meg. Te melyikükkel találkoztál már?

1. Erósz

A szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában. Azt az érzést testesíti meg, amire a legtöbben gondolunk, amikor a szerelem szót halljuk: testi és szellemi vonzódást, fizikai vágyat. A kémiát, ami segít beindítani a kapcsolatokat, és ami jó esetben végig meg is marad bennük. A hasonlat szerint azonban nem ez az egyetlen formája a szerelemnek.

2. Ludus

Az ártatlan, játékos szerelem jelképe, ami nem feltétlenül tartalmaz szexuális vágyat, de az érzelmi reakció mellett valamilyen fizikai ingert is kivált. Például pillangókat érzel a gyomrodban, vagy elpirulsz, ha a másik rád néz, holott egy konkrét intim helyzetben nem feltétlenül tudod elképzelni magatokat.

3. Filia

A testvéri, ártatlan, szellemi szintű szeretet vagy szerelem. Azok iránt érzed, akikkel szavak nélkül is értitek egymást, vagy akikkel hosszú időre is eltávolodhattok, és a következő találkozáskor mégis ugyanott tudjátok folytatni a dolgokat, ahol abbahagytátok. Lehet, hogy ezt valaki olyannal érzed, akivel egyébként romantikus jellegű a kapcsolatod, és az is lehet, hogy csak barátok vagytok.