Szavakkal megsebezni – Így ismerd fel a verbális bántalmazást egy párkapcsolatban

Zabolai Margit
Írta: ,
Szavakkal megsebezni – Így ismerd fel a verbális bántalmazást egy párkapcsolatban

Kép forrása: nat-taly.tumblr.com

A párkapcsolaton belüli erőszak sajnos ma Magyarországon még mindig tabu téma, egyesek pedig előszeretettel gondolják úgy, hogy nem is létezik. A verbális erőszak esetében ez hatványozottan igaz, hiszen sokak szerint az első pofon elcsattanásáig nincsen semmi baj. Pedig a verbális bántalmazás is komoly sérüléseket okoz. Ismerd fel a jeleit!

A verbális erőszak nem mindig nyilvánvaló és egyértelmű, hosszabb távon azonban nagyon komoly érzelmi sérüléseket okoz, arról nem is beszélve, hogy a fizikai bántalmazás előszobája lehet.

Az agresszió első jelei nem is feltétlenül ellened irányulnak, hanem mondjuk egy csoport ellen (nem, vallás, származás), amihez tartozol, majd az agresszor persze gyorsan hozzá is teszi: te persze nem ilyen vagy, rád ez nem vonatkozik.

Csakhogy te a csoporthoz tartozónak érzed magadat, így a megjegyzéssel egyben azt is indukálja, hogy úgy érezd, valaki másnak kellene lenned.

Egy fokkal személyesebb a verbális erőszak, amikor az agresszor azt kezdi el bántani, amit szeretsz: ha gúnyos megjegyzéseket tesz a családtagjaidra, negatív kommentárokat fűz a munkádhoz vagy a hobbidhoz, azzal azt segíti elő, hogy értéktelennek érezd magadat, és azokat a dolgokat, amikkel foglalkozol.

Ez pedig hosszú távon oda vezet, hogy gyengének, jelentéktelennek érzed majd magadat, aki egy bántalmazó kapcsolatból sem lesz képes könnyedén kilépni.