Szavakkal megsebezni – Így ismerd fel a verbális bántalmazást egy párkapcsolatban

Írta: ,

A párkapcsolaton belüli erőszak sajnos ma Magyarországon még mindig tabu téma, egyesek pedig előszeretettel gondolják úgy, hogy nem is létezik. A verbális erőszak esetében ez hatványozottan igaz, hiszen sokak szerint az első pofon elcsattanásáig nincsen semmi baj. Pedig a verbális bántalmazás is komoly sérüléseket okoz. Ismerd fel a jeleit!

1/5 „Nem rád értem, de…”

A verbális erőszak nem mindig nyilvánvaló és egyértelmű, hosszabb távon azonban nagyon komoly érzelmi sérüléseket okoz, arról nem is beszélve, hogy a fizikai bántalmazás előszobája lehet.

Az agresszió első jelei nem is feltétlenül ellened irányulnak, hanem mondjuk egy csoport ellen (nem, vallás, származás), amihez tartozol, majd az agresszor persze gyorsan hozzá is teszi: te persze nem ilyen vagy, rád ez nem vonatkozik.

Csakhogy te a csoporthoz tartozónak érzed magadat, így a megjegyzéssel egyben azt is indukálja, hogy úgy érezd, valaki másnak kellene lenned.

2/5 Azt bántja, amit szeretsz

Egy fokkal személyesebb a verbális erőszak, amikor az agresszor azt kezdi el bántani, amit szeretsz: ha gúnyos megjegyzéseket tesz a családtagjaidra, negatív kommentárokat fűz a munkádhoz vagy a hobbidhoz, azzal azt segíti elő, hogy értéktelennek érezd magadat, és azokat a dolgokat, amikkel foglalkozol.

Ez pedig hosszú távon oda vezet, hogy gyengének, jelentéktelennek érzed majd magadat, aki egy bántalmazó kapcsolatból sem lesz képes könnyedén kilépni.

3/5 Csak vicc volt…

Bárkivel előfordulhat, hogy néha túllő a célon, és olyasmivel viccel, amivel nem kellett volna.

Komoly különbséget jelent azonban, hogy ilyenkor az illető komolyan elgondolkodik azon, hogy miért volt bántó, amit mondott, nem pedig kifogásnak használja a „de hát csak vicceltem” fordulatot, hogy azt mondhasson, amit akar.

Nem mered elmondani a véleményedet Kép forrása: skeletaltales.tumblr.com

4/5 Nem mered elmondani a véleményedet

A verbális bántalmazás komoly jele lehet, amikor már nem mered elmondani a véleményedet, nem mersz előállni a saját ötleteiddel, mert attól tartasz, hogy a másik úgyis csak viccet csinálna belőlük, leszólná őket, vagy elhitetné veled, hogy ostobaságot gondolsz.

Ha észreveszed magadon, hogy inkább csendben maradsz, csak ne kelljen szembesülnöd a negatív kommentekkel, akkor ideje meghúzni a vészcsengőt, mert ez bizony egyértelmű jele egy elnyomó kapcsolatnak.

Kommunikációs sarok Kép forrása: es.slideshare.net

5/5 Kommunikációs sarok

Ha egy hosszabb beszélgetés során úgy érzed, a partnered szinte sarokba szorít, ahonnan nem tudsz érvelni a saját véleményed mellett, ha kimondatja veled, hogy hibáztál, vagy hogy neki volt igaza, ha megalázó helyzetekbe hoz, az szintén a verbális erőszak jele.

Még az is lehet, hogy valóban neki volt igaza, de a társas együttélés jegyében mindannyian úgy alakítjuk a kommunikációnkat, hogy helyet teremtsünk a másiknak arra, hogy alakítson a véleményén, és minél kevésbé sérüljön az énképe, amikor elismeri, hogy tévedett. Ha a párod ezt nem teszi meg, akkor nagyon súlyos gondok húzódhatnak a háttérben!