Rejtett buktatók, amelyek aláássák a hosszú távú kapcsolatot – A legtöbben mégis belebotlanak

Marity Mira
Írta: ,

Mindannyiunk vágya egy jól működő, harmonikus és boldog kapcsolat. A legtöbben belebuktunk már életünk során egyszer-kétszer, és néha úgy érezzük, hogy hiába próbálunk tanulni a hibáinkból vagy következetesen levonni a konzekvenciákat, legközelebb belelépünk ugyanabba a pocsolyába.

Vannak olyan nyilvánvaló magatartások, amelyek katasztrofális hatást gyakorolnak a hosszú távú romantikus kapcsolatokra. Ilyen a félrelépés, az erőszak vagy az állandó kritika. Emellett léteznek olyan finomabb minták, amelyek szinte észrevétlenül, ám módszeresen aláássák a harmonikus együttélést...

A közös érdeklődési kör hiánya

Természetes, hogy az életünk során új hobbikba kezdünk vagy új érdeklődési körökre találunk. Az emberek néha nagyon nagy figyelmet tulajdonítanak a szenvedélyeiknek, és ha a partner minimális érdeklődést sem mutat eziránt, az generálhat konfliktust. Bár mindenki saját preferenciákkal és kedvtelésekkel rendelkezik, érdemes ügyelni arra, hogy legalább egy minimális átfedés legyen ezzel kapcsolatban.

Keressetek új kihívásokat, amelyekben együtt próbálkozhattok. Ideális esetben ez olyan tevékenység, amelyben mindketten kezdők vagytok.

Tévedések vígjátéka

Ha egy kapcsolatban sokszor előfordul az, hogy a felek félreértik egymást, az egy idő után bizonytalanná és érdektelenné teszi a pár mindkét tagját – még ha kis dolgokról is van szó. A hosszú távú kapcsolatokban fennáll az elkényelmesedés veszélye, amikor a partnerek azt feltételezik a másikról, hogy biztosan tudják, mit gondol vagy szeret a másik, vagy hogy miként fog reagálni valamire.

Jó példa erre az, amikor egy pár elutazik hosszú hétvégére, amit a nő nagyon élvez, a férfi meg látványosan végigunatkozza. „Azt hittem, élvezni fogod!” – hangzik el a vádló mondat, amiből sértődés lesz. Alapvetően a kommunikáció hiánya és az érdektelenség a kiváltó ok. A nő nem kérdez, hogy mit szeretne a férfi, a férfi meg nem nyilatkozik, hogy mi lenne a számára is ideális megoldás.

Hivatkozás a másikra

Az emberek fantasztikusan tehetségesek a saját maguk korlátozásában. Túl sok gondolat és mondat kezdődik azzal, hogy „nem tudok”, „nem kellene” vagy „nem érdemes”. Ha viszont olyan látszólagos ürüggyel hátrálunk ki valamiből, amivel a partnerünkre hivatkozhatunk, az nagyon destruktívan hat a saját önértékelésünkre és a kapcsolatunkra is. Ha valaki a partnerét hibáztatja azért, mert nem csinál valamit, az előbb-utóbb olyan érzetet indukál a másikban, mintha bűnbakot keresne.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?