Összeköltözésből szakítás? Így kerülheted el

Írta: ,

A legtöbb pár életében óriási lépés az összeköltözés, és bizony nem is feltétlenül megy minden simán. Az együttélés során záros időn belül kiderülhet, hogy komoly gondok várnak megoldásra, vagy éppenséggel a legnagyobb boldogság vár rátok.

Akarjátok, de féltek is tőle

1/6 Akarjátok, de féltek is tőle

Teljesen természetesen érzés, ha aggodalommal tölt el benneteket az összeköltözés, akkor is, ha egyébként maximálisan szeretnétek a változást.

A hatalmas lépés előtt szerencsés, ha nem egyből vágtok bele a nagybetűs életbe, hanem egyfajta próbaként a másiknál alszotok, ott töltötök néhány hetet.

Ez, és egyébiránt egy hosszabb nyaralás is rávilágíthat arra, mennyire lesz zökkenőmentes az összebútorozás.


Mérd fel a helyzetet: 7 biztos jel, hogy készen álltok az összeköltözésre


Bár a legideálisabb felvonás szerint a próbatételt egy teljesen önálló albérlet követi (tehát nem valamelyikőtökhöz költöztök oda, hanem új lakást választotok), azért az élet nem mindig ilyen egyszerű.

Sajnos a kevésbé optimális változat esetén több komplikációval kell szembenéznetek, ami főleg akkor okozhat problémát, ha meglehetősen hevesek vagytok.

Miért jó az új albérlet?

2/6 Miért jó az új albérlet?

Először is szögezzük le, azért emeltük ki az „albérletet”, mert annak csak nagyon ritkán van jó vége, ha a páros az összeköltözést egyből vásárlással kezdi

A hitelfelvétel, később az osztozkodás még a többéves kapcsolatokban is nehéz ügyet jelent, nemhogy a friss élettársak esetében.

Másodsorjában az új albérlet azért a legideálisabb választás, mert azt együtt lakhatjátok be, jobban a sajátotokénak érezhetitek.

Amennyiben te költöznél a kedvesedhez, úgy egy már kialakult rendszerhez kellene alkalmazkodnod, ráadásul ő nem feltétlenül tudná elfogadni a neked fontos holmikat a férfibarlangjában – persze igaz ez fordítva is.

Természetesen, ha anyagilag így a legmegfelelőbb és nagy a megértés köztetek, hajlandóak vagytok engedni, akkor megoldható a dolog, de kétségtelenül az új albérlet a legideálisabb választás.

Beszéljétek meg a költségvetést

3/6 Beszéljétek meg a költségvetést

Amikor összeköltöztök, akkor már legalább részben egy családot alkottok, márpedig a családról tudjuk, hogy többek között gazdasági kapcsolatot takar.

Nagyon lényeges, hogy átbeszéljétek, miként oldjátok meg a költségek fedezését. Egy tökéletes világban mindent elfeleztek, de a valóságban ez már meglehetősen nehezen kivitelezhető.

Elvégre (legalábbis remélhetőleg) nem szántok arra időt, hogy összegyűjtsétek a blokkokat és a hónap végén forintra pontosan kiszámoljátok, ki mennyit fizet.

Nem teljesen hibátlan elmélet a közös kassza sem, mert bár kétségtelenül rugalmas, azért jó, ha mindenkinek van saját „zsebpénze”.

Válasszatok olyan megoldást, ami számotokra szimpatikus és megfelelő, a lényeg, hogy egyeztessétek a véleményeteket, elképzeléseiteket.

 

Fixáljátok a teendőket

4/6 Fixáljátok a teendőket

Régen nem volt kétséges, kinek mi a feladata, hiszen a férfiak dolgozni jártak, a nők pedig a ház körüli teendőket látták el.

Ehhez képest ma a nők is dolgoznak, ám sokszor mégis elvárják tőlük, hogy az élet minden más területén is a maximumot hozzák.

Ti ne kövessétek el ezt a hibát, mert ha belefáradsz a mindennapokba, akkor türelmetlen leszel, és azon fogod levezetni a feszültséget, aki veled él.

Nyilván ne azt képzeld el, hogy első nap leültök, és fogtok egy listát, amin pontosan rögzítitek, hogy melyikőtök mosogat és melyikőtök porszívózik.

A legtöbb feladat úgyis rád fog hárulni, ha bevállalod a főzést, de ne legyél rest segítséget kérni, feladatokat osztogatni, ha besokallsz.

Ha közös az öröm, amit a rend és a finom étel okoz, akkor ezek eléréséhez is közösen kell tennetek.

Kell a tolerancia

5/6 Kell a tolerancia

Nem csupán az elején, amikor frissen költöztök össze, hanem később is. Sőt, sok esetben néhány hónap, év után több toleranciára lehet szükségetek, mint a projekt elején.

Amikor még az összeköltözés lázában égtek, gyorsan mennek a hetek, a kezdeti nehézségek legyőzése pedig még több energiát adhat.

Azonban szép fokozatosan felszínre buknak az idegesítő szokások, tulajdonságok, amiket nehéz lehet tolerálni, főleg hosszútávon.

Gondoljunk csak olyan apróságokra, mint az elöl hagyott zokni, a fogkrémnyom a tükrön, vagy éppen a horkolás.

Amíg nem élünk együtt, vagy van kellő türelmünk, addig ezeket vagy figyelmen kívül hagyjuk, vagy toleráljuk, később azonban elszakadhat a cérna.

Természetesen nem kell mindentől eltekinteni, de számíts arra, hogy a kirohanásod után a kedvesed is felsorol jó néhány számára idegesítő ténykedést, amit a te számládra lehet írni…

Mozduljatok ki

6/6 Mozduljatok ki

Végül, de nem utolsó sorban sok pár azzal rontja el az együttélést, hogy belesüpped a hétköznapokba.

Mindenki csinálja a dolgát, a munkahelyen és otthon egyaránt, ráadásul természetesnek vesszük, hogy a másik esténként folyton ott van mellettünk.

Ám messze nem mindegy, hogyan telnek ezek az esték! Romantikus vacsorával, odafigyelő beszélgetéssel, vagy éppen közös tévézéssel, nem éppen a másikra való maximális koncentrálással?

Nyilvánvalóan előbbire kell hangsúlyt fektetni, amit ráadásképpen ildomos gyakran megtűzdelni különleges randevúkkal.

Az összeköltözés nem egyenlő a kapcsolatot érintő semmittevéssel, sőt, talán minden eddiginél jobban kell ügyelni a tartalmas programokra. Elvégre ezeket sokkal könnyebb hanyagolni akkor, ha valakivel együtt élünk.