Miért hazudik a férfi, ha nincs baj a kapcsolatban?

Írta: ,

Egyesek szerint a hazugság megbocsáthatatlan bűn a kapcsolatokban, mások úgy vélik, egy-egy mellébeszélés még egyáltalán nem ok a szakításra. Bárhogy is legyen, a férfiak nem csak akkor ferdítenek a tényekről, amikor vaj van a fülük mögött, hanem akkor is, amikor tulajdonképpen minden rendben van a kapcsolatukkal.

1/5 Mert nem akar vitát

Az első és egyben leggyakoribb ok, amiért a férfiak füllenteni szoktak, hogy egyszerűen szeretnék elkerülni a vitákat, veszekedéseket.

Sok nő valóban felfújja az apróságokat, a jelentéktelen pillantásokat, de minimum továbbgondolják őket, amikből máris megszületnek a különféle összeesküvés elméletek, és persze felüti fejét a féltékenység.

Persze, hogy tetszik neki az új, eszméletlenül dögös kolléganője, de ezt nem fogja az orrodra kötni, akkor sem, ha rákérdezel.

Nem csak azért, mert nyilván sértődés lenne belőle, ha igazat mondana, hanem azért sem, mert a szimpla tetszés nem jelent semmi. Nem fog otthagyni egy jól működő, szeretetteljes kapcsolatot senkiért – ez valóban ennyire egyszerű.

2/5 Mert nem is gondolja hazugságnak

Valamikor, valamennyit mindenki hazudik, akkor is, ha ebben semmi rossz szándék nincs. Sőt, általában a jó szándék áll a háttérben, ahogy azt a korábbi példán is láthattad.

Csak pusztán őszinteségből te sem mondod a barátnődnek, hogy jól meghízott, pedig csak pár hét telt el, mióta utoljára találkoztatok.

Ehelyett inkább elmeséled, milyen új fogyókúrás trükkökről hallottál – de ezeket is inkább csak akkor, ha ő maga hozza fel a témát. Gondoltál már erre valaha hazugságként? Valószínűleg nem, pedig ha önmagában nézzük a tényeket, tulajdonképpen erről van szó.

A férfiak is így gondolkodnak megannyi kérdésben. Csúsztatnak, ferdítenek, de csupán azért, hogy megőrizzék a harmóniát, a kapcsolat békéjét.

3/5 Mert nem bízik benned eléggé

Az apróbb füllentésekre, ferdítésekre rá lehet fogni az említetteket, de mi a helyzet a valódi hazugságokkal? Amennyiben azok nem a kapcsolatotokra koncentrálódnak, hanem pl. munkahelyre, anyagiakra, akkor a párod valószínűleg nem bízik benned eléggé.

Tart tőled, a véleményedtől, esetleg attól, hogy nem szereted igazán. Ha biztos lenne a kapcsolatotokban, akkor nem lenne olyan probléma, nehézség, amiről hazudna neked.

Persze, más helyzet, ha extrém rossz helyzetben vagy, és ő csak még egy lapáttal rátenne erre, ha elmondaná az igazat. Ekkor nyilván szeretetből kímél, ami hosszútávon nyilván nem fog kamatozni, de ez az aktuális helyzetben mellékes is.

Azonban, ha nincs ilyesmiről szó, bőven van miről beszélgetnetek.

4/5 Mert meg akar felelni neked

Messze nem csak a nők akarnak megfelelni a férfiaknak egy kapcsolatban, ők pontosan ugyanígy vannak ezzel.

Azonban míg a nők sokszor inkább a háztartásban és szépségük ápolásában próbálnak remekelni, addig a férfiak inkább az anyagiak terén igyekeznek komoly dolgokat letenni az asztalra.

Nos, időnként gyakorlatilag óhatatlan, hogy hiba csússzon a gépezetbe, márpedig ezt nem sokan szeretik, merik bevallani otthon.

Ennek részben lehet az az oka, hogy nem vagy túl nyugodt típus, hajlamos vagy jelenetet rendezni (erre senki sem vágyik), részben pedig az, hogy semmiképpen sem akar előtted gyengének, sikertelennek tűnni.

Ez abszolút érthető, mégis, ahogy az előző pontban, ebben az esetben is megkérdőjelezi a kapcsolat erősségét ez a felesleges játszma.

5/5 Mikor kell beszélnetek róla?

Akkor van szükségetek arra, hogy alaposan átrágjátok a bizalmi kérdéseket, ha jelentős, nagyobb volumenű eseményekben hazudtok egymásnak. Ilyenek pl. a komolyabb anyagi törések, kiadások, a munkahelyi változások.

Nem kell azonban felfújni a dolgokat akkor, ha jól láthatóan kegyes hazugságokról, ferdítésekről van szó. Valószínűleg feleslegesen felzaklatna, ha elmondaná, hogy összefutott az exével, és beszéltek egymással három mondatot.

Ez egyszerűen nem olyan dolog, amiről egyáltalán érdemes szót ejteni (főleg nem akkor, ha őrülten féltékeny vagy).

Az ilyen elhallgatások valóban csak azt szolgálják, hogy ne essetek minden apróság miatt egymásnak: egyszer egyikőtök füllent, másszor másikótok, általában észrevétlenül.