A megtört szív szindróma – Tapasztaltad már te is?

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
A megtört szív szindróma – Tapasztaltad már te is?

Kép forrása: Jaykayl/Depositphotos.com

Amikor csalódsz valakiben, szakításon esel át, kicsit megremeg a világ és úgy érezed, hogy a lelki fájdalom elveszi a figyelmedet minden másról. A bánat, a szomorúság rád telepszik és a feladataidat is csak félgőzzel, muszájból csinálod. Támpontokat, kapaszkodókat keresel, miközben úgy véled, hogy a keserűség legyőz. Cikkünkben a megtört szív szindróma mögé szeretnénk nézni.

A lelki fájdalom teher a testnek is

A szívfájdalom, a veszteség okozta gyötrelem bekúszik szinte minden gondolatunkba, eltereli a figyelmünket, teljesen maga alá gyűri és leteperi az embert. Épp ezért a lelki teher a testet is megviseli.

Ha voltál már ilyen helyzetben, megéltél szívfacsaró elválást, tudod, hogy fizikai fájdalmat is képesek vagyunk ilyenkor érezni. Például van, aki konkrétan a szívében is fájdalmat, szúrást érez. Vannak, akik lebetegszenek, egy kis megfázás miatt hosszabb időre ágynak esnek, mert bizony a test érzi a lélek rezdüléseit és reagál azokra.

Egyesek hányással küzdenek a kapcsolat elgyászolásának idején. Ennek is pszichológia magyarázata van. A hányás például a meg nem emészthető helyzetre reakció. Én is éltem már meg így elszakadást, és sajnos az ilyenkor történő súlyvesztésnek, fogyásnak érthető módon csak mérsékelten örül az ember.

A pszichológusok úgy tartják, hogy a szakítás, csalódás miatti szívfájdalom olyan, mint egy sérülés. Ez a sebesülés összetett, az egész rendszerre hat.

Kísérletek is bizonyították, hogy a szakítás felidézése ugyanazokat az agyi területeket képes aktiválni, mint a fizikai fájdalom.

Önkínzó múltidézés

A múltba meneküléssel, a régi, szép emlékek felidézésével csak mélyítjük a fájdalmat. Te is kaptad már azon magad, hogy a szakítás után régi fotókat és levelezéseket nézegetsz?

Guy Winch pszichológus úgy fogalmaz, hogy a szerelmi bánatra az agyunk úgy reagál, mint a drogosok agya az elvonásra. Erős kijelentés, ugye?  De gondolj csak bele, tényleg olyan ez, mint a függőkre jellemző szerhajhászás!

Vagyaim.hu

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató