6 helyzet, amikkel magadra haragíthatod az anyósodat

Írta: ,

Az anyós csak kevesünk életében tölt be abszolút pozitív teret, legtöbbször úgy érezzük, tartanunk kell tőle a két lépés távolságot. Bármikor előjöhetnek a legkevésbé sem várt tulajdonságai, és akár meg is keserítheti az életünket… Akadnak olyan anyósok, akik ok nélkül viselkednek furcsán, másoknál azonban mi szerezhetünk negatív pontot övön aluli húzásokkal.

Ki akarod zárni az életetekből

1/6 Ki akarod zárni az életetekből

Az anyós könnyen lehet ragadós, mégpedig a rosszabbik fajta: minél jobban le akarod vakarni, annál jobban vissza akar mászni. Nyilván akadnak olyanok, akik átlépik a határt, és ellenük valóban tenni kell, de többségükben a friss arák fújják fel túlságosan a dolgot.

A legtöbb anyós jó szándékkal, érdeklődve közeledik, éppen ezért teljesen felesleges bántóan elutasítani őket, mert akkor valóban hajlamosak házisárkánnyá változni. 
Ha úgy érzed, az anyósod levakarhatatlan, akkor egész nyugodtan beszélj erről a kedveseddel, de egyébiránt inkább erőltesd meg magadat egy kicsit. Lehet, hogy záros időn belül nagyon is jól jön majd a segítsége…
Versenyezni próbálsz vele

2/6 Versenyezni próbálsz vele

Lehet, hogy fel sem tűnik, de az anyósok olykor hajlamosak versenyezni veled, és egyes nők is vevők arra, hogy felvegyék a kesztyűt. Nyilvánvalóan nem az a legegészségesebb, ha az anyósod megpróbálja azt bizonygatni, hogy őt jobban szereti a fia, mint téged, de szerencsére erre is van békés megoldás. 
Elsőként ne próbálj versenyezni vele, hiszen bőven elég a tudat, hogy te egész biztosan csinálsz olyat a kisfiával, amit ő sosem fog
Másodsorban az is sokat segít a higgadtság megőrzésében, ha arra gondolsz, a kedvesed egészen másként szeret téged, mint őt, ráadásul sokkal több közös időtök van hátra, mint amennyit a drága mama mától birtokolhat. 
Ha nekiállsz te is versengeni, akkor két tűz közé teszed a párodat, amire egész biztosan nincs szüksége – és sajna nem feltétlenül te jössz majd jól ki belőle.
Kioktatod, ha segítene

3/6 Kioktatod, ha segítene

Teljesen mindegy, milyen témáról van szó, felnőttként nagy eséllyel konkrét elképzelésed van a világról. Ez így a normális, ahogy az is abszolút érthető, hogy bánt, ha a saját kis világodba tanácsokkal besegítenek. 
Nem arról van szó, hogy egy anyósnak mindig igaza van, de sose feledd el, felnevelt legalább egyvalakit, akibe te fülig belezúgtál. Egyszóval valamit biztosan jól csinált már az életében, ha másért nem, hát ezért megéri időnként hallgatni rá.
Legyél türelmes vele, hallgasd meg, bólogass, ha tanácsot ad, később úgyis azt fogadod meg az összes tipp közül, amit szeretnél. Csak ha kirívó ellentétbe ütközik a véleményetek, akkor fejtsd ki a mondandódat, de próbáld úgy alakítani, hogy azért ő se sértődjön meg.
Tiltod tőle a kedvesedet

4/6 Tiltod tőle a kedvesedet

… vagy legalábbis mindent megteszel, hogy minimálisra redukáld az együtt töltött időt. Lehet, hogy számodra valamilyen korábbi példa, tapasztalat szerint ez tűnik normálisnak, de utána ne csodálkozz, ha nem vagy az anyós szíve csücske

Ő mindebből annyit lát, hogy te bekerültél a képbe, a kisfia pedig kikerült a ház oltalma alól. Ebben így is, úgyis van valami, éppen ezért nem kell nyilvánvalóan az orrára kötni, mert az egyértelműen rosszul esik neki
Nem szükséges mindig a barátoddal tartanod, ha családi látogatásra megy, időnként hagyd, hogy egyedül lehessen a mamával, te pedig hivatkozz halaszthatatlan teendőkre, csupán ügyelj rá, hogy ne ess túlzásba.
Eligazítod a konyhában

5/6 Eligazítod a konyhában

A konyha az anyósok területe, a legtöbben főzési tudományukkal igyekeznek még mindig maguk mellett tartani csemetéjüket. A hétvégi, ünnepnapi ebédekkel nincs is gond, egészen addig, amíg ki nem fejted a véleményedet negatív irányban.

Jobb, ha nem ecseteled, hogy sós a leves, ha senki sem szól, és azt sem jó részletezni, hogy te egészen biztosan másként csinálnád a vasárnapi csirkecombot. Ahány ház, annyi szokás, ha te vagy a vendég, neked kell alkalmazkodnod
Egész biztos, hogy fordított esetben neked sem esne jól, ha a többórás munkádat valaki, akár akaratlanul is, de minősítené...
Nem hagyod, hogy unokázzon

6/6 Nem hagyod, hogy unokázzon

Általában még a legvérmesebb anyósok is megenyhülnek, amikor az unokák képbe kerülnek, és te jó eséllyel értelmetlenül fogsz állni a kedvesség előtt, ha idáig csak mogorvasággal szembesültél. 

Ha ő nem volt elég okos, legyél te az, és emelkedj felül a korábbi sérelmeken, már ne foglalkozz a múlttal, ha hivatalosan is a család része vagy. Emellett ne kövesd el azt a hibát, hogy távol tartod az unokákat a nagyszüleiktől, ha csak nincs valami igazán nyomós okod erre. 
Minden gyereknek jár a jó fej nagymama és a nagyiknak is jár az unoka. Nyilván nem hagyod majd, hogy az összes szabadidejüket velük töltsék, de néha igenis jól jönnek a segítő kezek. 
Ahelyett, hogy bosszankodnál, amíg ők vigyáznak rá, inkább pihenj, vagy tedd rendbe az otthonotokat, így mindenki jól jár.